Türksat yeni uydularını 2013'te fırlatacak

TBMM KİT Komisyonu'nda, Türksat A.Ş'nin, 2008 yılı hesapları ibra edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türksat A,Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, Afrika, Avrupa ve Asya'nın önemli bir bölümünü Türksat 4-A ve Türksat 4-B uydularının kapsayacağını belirterek, "Söz konusu uydularımızı, 2013 yılının ilk çeyreğinde uzaya göndermeyi planlıyoruz" dedi.

TBMM KİT Komisyonu'nda, Türksat A.Ş'nin, 2008 yılı hesapları ibra edildi.

Komisyonda sunum yapan Türksat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dalbay, Türksat A.Ş'nin Türkiye Cumhuriyeti adına üç uydunun işletmesini yürüttüğünü belirterek, 2008 Temmuzunda başarı ile uzaya gönderilen Türksat 3-A uydusunun, 1296 MHz ile kapasitesi en yüksek uydu olduğunu söyledi.

Dalbay, Türksat 2-A uydusunun 2015 yılına kadar Türkiye'de hizmet vereceğini ifade ederek, teknik ömrünün sonuna gelene kadar ve salınımlı yörüngede bulunan Türksat 1-C uydusunun gücünün son kertesine kadar kullanılmaya devam ettiğini bildirdi.

 Şu an 31 ve 42 decedeki uydu yörünge haklarının kullanıldığını anlatan Dalbay, 50 derece yörünge hakkının da yakın zamanda atılacak uydularla doldurulmasının öngörüldüğünü belirtti. Dalbay, "Uluslararası Telekominkasyon Birliğinden 2,5 ve 73.25 derecedeki yeni yörünge hak taleplerimiz söz konusu olmuştur. Bunun gerçekleşmesi için gerekli çalışmaları yürütüyoruz" dedi.

Aktif olan üç uydunun kullanım kapasiteleri hakkında bilgi veren Dalbay, şöyle konuştu:

"Dünya ortalamasına göre, bir uydu eğer yüzde 75 kapasite ile çalışıyorsa, teknik olarak dolu kabul ediliyor. Türksat'ın işlettiği Türksat 3-A ve Türksat 2-A uyduları yüzde 90 kapasite ile çalışmaktadır. Türksat 1-C'den de yüzde 50 oranında hizmet alabiliyoruz. Türksat 4-A ve Türksat 4-B uydularımızın entegrasyonunda da 'Doğrudan Katılım Programı' adı altıda daha çok sayıda arkadaşımız, aktif olarak uydu entegrasyon ve test süreçlerinde yer alacaklar. Edindiğimiz ve edineceğimiz tecrübelerle, 2015 yılında ilk haberleşme uydumuzun yapımında aktif rol oynayacağız."

Dalbay, uydu gelirlerinin geçen yıla oranla arttığına dikkati çekerek, "Uydu gelirlerimiz, 2008'de 59.1 milyon TL iken, 2009'da 110.9 milyon TL'ye çıkarak yaklaşık iki kat artmıştır. Uydu pazarlamadaki yurt dışı gelirlerimizi de yüzde 350 oranında artırdık. 2010 yılında da yurt dışı gelirlerimizi artırmayı öngörüyoruz" dedi.

Katma değerli uydu hizmetleri VSAT hakkında da bilgi veren Dalbay, "2007'de sadece 783 olan VSAT terminal sayımızı, 2008'de 5721'e, 2009'da da 5764'e çıkarttık. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz başta olmak üzere kablo alt yapısının gidemediği köy okullarına uydudan internet sağladık. Ayrıca, birçok bakanlığın, kamu ve özel sektör kuruluşunun, merkez ve taşra teşkilatları ve yurt dışı temsilcilikleri arasındaki haberleşme, VSAT sistemi kullanılarak sağlandı" açıklamasında bulundu.

Suriye ile anlaşma

Türkiye'nin dünyada uzak mesafe gemi izleme projesi olan LRIT'i kendi imkanları ile kuran ilk 15 ülke arasına girdiklerini bildiren Dalbay, Türkiye kıyılarında seyir halinde bulunan gemilerin, askeri veya sivil oluşlarına göre, yükünün, rotasının, kimlik bilgilerinin ve seyir durumlarının gözlenebildiğini anlattı. LRIT sistemini Suriye'de kurmak üzere anlaşma yaptıklarını dile getiren Dalbay, Lübnan'ın da bu konuda talebi bulunduğunu söyledi.

Paket yayıncığılı ile ilgili de değerlendirme yapan Dalbay, "Sayısal Paket Yayın Hizmeti olarak tanımladığımız bu hizmetle, televizyon kuruluşlarını uyduya çıkmak için yüksek miktarlarda yatırım yapma zorunluluğundan kurtarıyoruz. 2008 yılı Ekim ayından başlamak üzere, Ankara, İstanbul, Almanya ve KKTC'de kurduğumuz up-link merkezlerimizle televizyonların yayınlarını bir frekans limitinde paketleyerek uyduya gönderiyoruz. 2010 yılı itibariyle bu şekilde 98 televizyon yayınını bu sistemle uyduya çıkarıyoruz" diye konuştu.

 Dalbay, uluslararası gözlem uydu operatörleri ile yapılan anlaşmalar kapsamında, dünyanın herhangi bir yerine ilişkin görüntüleri de elde edebildiklerini dile getirerek, bunun dışında kamu kurumlarının araçlarının uzaktan takip ve yönetimine dönük Türsat Araç Takip ve Yönetim Sistemi projesini 2009'da devraldıklarını hatırlattı.

İki yeni haberleşme uydusu

Türkiye'nin yakın zamanda iki yeni haberleşme uydusu kazanacağını belirten Dalbay, "Türksat 4-A ve Türksat 4-B uydularımızın uluslararası ihale süreci devam ediyor. Afrika, Avrupa ve Asya'nın önemli bir bölümü bu uydularımızla kapsıyor olacağız. Söz konusu uydularımızı, 2013 yılının ilk çeyreğinde uzaya göndermeyi planlıyoruz" dedi.

Dalbay, Türksat A.Ş'nin Türkiye'nin gelecek on yıla ait haberleşme uydusu stratejisini oluşturduğunu ifade ederek, "Buna göre, yeni yörünge haklarımız ve yeni uydularımız ile dünya nüfusunun yüzde 91'ini kapsama altına almayı planlıyoruz. 2013 yılı başında uzaya göndereceğimiz uydularımızın yanı sıra, Türksat 5-A, Türksat 5-B ve Türksat 5-C uydularını da devreye alarak ülkemizin uzaydaki gücünü üst noktalara çıkarma hedefine hızla yaklaşmış olacağız" diye konuştu.

Sunumdan sonra Dalbay, milletvekillerinin çeşitli konulara ilişkin sorularını da yanıtladı.

BDP Muş milletvekili Nuri Yaman'ın "Kablolu TV şebekesinin genişletilmesi önerisine istinaden, ülkemizde kablolu TV'den kaç kişi yararlanıyor, genişletmenin amacı nedir?" sorusu üzerine Dalbay, şu anda Türkiye genelinde 21 ilde kablolu TV alt yapısı bulunduğunu söyledi. Dalbay, "Stratejimiz öncelikle alt yapımızı iyileştirmek, yeni ürün geliştirmekti. Abonelerimizin de memnuniyetini sağlamak amacındaydık. Ondan sonraki hedeflerimiz de genişlemekti. Bu hedef doğrultusunda 2010 yılında iki yeni ilin kablolu TV alt yapısına kavuşturulması için ödenek koyduk" dedi.

CHP Balıkesir milletvekili Ergün Aydoğan'ın Türksat A.Ş'nin harcamaları, yönetim kurulu üyelerinin maaşları, genel müdür ve genel müdür yardımcısının harcama yetkisi miktarları, personele ödenen kira bedeli ve şirkete alınan uzmanlarla ilgili soruları üzerine de Dalbay, şirketlerinin genel kurulunda alınan karar uyarınca ödemelerin yapıldığını söyledi. Dalbay, "Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin maaşları diğerlerinden 3 kat daha yüksek. Yani 4 bin 600 TL" dedi. Birden fazla yerde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapılabildiğini, ancak bir tanesinden maaş alınabildiğini anlatan Dalbay, "Biz ödeme yapıyoruz, ancak başka yerde olanlar da var. O kurumlardan alıp almadıkları konusunda bir bilgimiz yok" diye konuştu.

"Devlet Demiryolları Genel Müdürü ile Devlet Havalimanları Genel Müdürlerinin Türksat A.Ş.de detim ve yönetim kurulu üyeleri olduğunun" hatırlatılması üzerine Dalbay, "Örneğin; Devlet Demir Yolları Genel Müdürümüz, genel müdürlük fonksiyonundan dolayı doğal üye ise ilgili yönetim kurulunda, o zaman iki yönetim kurulu ücretini alabiliyor" dedi. Yurt dışı şirketten genel müdürlük, Türkiye'den ise yönetim kurulu başkanlığı ücreti aldığını belirten Dalbay'a, Yüksek Denetleme Kurulu'nun bunu bordrolarda görülmediğini bildirdiği hatırlatıldı.  

Kira yardımı

Lojmanda oturmayanlara da şirketin ana sözleşmesi gereği kira yardımı yapıldığını ifade eden Dalbay, dışardan kıdemli uzman atamasının da yapılabildiğini söyledi. Dalbay, genel müdürün alım yetkisinin 4 milyon TL olduğunu, kendisinin doğrudan alım yetkisinin ise 200 TL ile sınırlı olduğunu ifade etti.

KİT Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul milletvekili Ünal Kacır'ın genel müdürlerin maaşlarına açıklık getirmesini ve yurt dışındaki şirketin denetiminin kim tarafından yapıldığı sorması üzerine Dalbay, kendisinin yurt dışındaki şirketin de genel müdürü olduğunu ve Türkiye'deki şirketin yönetim ve denetleme kurulundaki kimi üyelerin orada da görev yaptığını belirtti. Dalbay, yurt dışındaki şirketin denetiminin de kendilerince yapıldığını söyledi. 

Kacır, "Siz nasıl olur da kendi sahibi olduğunuz şirketi denetleyemezsiniz ve bunu Monoco hukukuna dayandırırsınız? Buna kim engel olabilir? Monoco kendi açısından denetler, öyle değil mi?" dedi. Yurtdışındaki şirketin denetiminin mutlaka yapılması gerektiğihi ifade ederek, belgelerin mutlaka Yüksek Denetleme Kurulu'na verilmesi gerektiğini söyledi.Kacır, aksi takdirde bunun şirketi zan altında bırakan bir görünüm vereceğini bildirdi.