Türkye ile Suriye arasında vizeler kalktı
Sınır kapısında imzalanan anlaşma, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da geliştirmeyi amaçlıyor
ANKARA - Türkiye ile Suriye arasında vizeler, imzalanan anlaşma ile karşılıklı olarak kalktı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından Öncüpınar sınır kapısında imzalanan anlaşma, iki ülke arasındaki mevcut dostane ilişkileri ve işbirliğini daha da geliştirmeyi ve iki ülke vatandaşlarının birbirlerinin ülkesine seyahatlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Anlaşma çerçevesinde Türkiye ya da Suriye vatandaşlarından kayıtlı geçerli seyahat belgesi hamili olanlar, birbirlerinin ülkesine, her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan bir süre için veya transit geçiş maksadıyla vize almaları gerekmeden girebilecek ve diğer ülkede kalabilecek.
Anlaşmadaki vize muafiyet süresi, TIR ve otobüs sürücüleri ve yardımcıları, uluslararası sefer yapan tren ve lokomotif mürettebatı, sivil uçak ile gemi mürettebatı gibi uluslararası yolcu ve mal nakliyesi yapan iki ülke vatandaşları için de geçerli.
Türkiye ya da Suriye'de diplomatik, konsolosluk veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan veya Dışişleri Bakanlığına akredite edilen diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili vatandaşlar da görevleri müddetince, diğer ülkeye yapacakları giriş-çıkışlar ve transit geçişlerde vize almaktan muaf olacak.
İki ülkenin resmi pasaport hamili vatandaşlarına, diplomatik veya konsolosluk veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilcilik tarafından yapılacak müracaat üzerine diğer ülkeye yaptıkları girişi izleyen 30 gün içerisinde görev süreleri için geçerli ikamet vizesi verilecek.
Anlaşmaya göre, söz konusu bu kolaylıklar, iki ülkenin diğer tarafa akredite geçerli diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili diplomatik, konsolosluk veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklerde görevli personelini, bunların eşlerini, çocuklarını ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerini de kapsıyor.
Uluslararası örgüt, teşekkül ve ajanslarda veya benzer diğer kuruluşlarda çalışan, diplomatik veya resmi pasaport hamili iki ülke vatandaşları, diğer ülkeye yapacakları resmi ziyaret için vize almak zorunda olacak. Çalışma, araştırma, öğrenim, eğitim, aile birleşimi ve ikamet meşruhatlı vizeler ise akit tarafların ulusal mevzuatına tabi kalacak.
Anlaşmada her bir akit tarafın, herhangi bir neden göstermeden veya kamu düzenini korumak ile yasa dışı göç ve her iki ülkeyi ilgilendiren ulusal güvenlik gerekçesiyle, diğer tarafın vatandaşlarının ülkeye girişini reddetme veya ikamet süresini kısaltma veya sona erdirme hakkı mahfuz tutuluyor.
Akit taraflar, güvenlik, kamu düzeni veya sağlığı nedenleriyle, bu anlaşmayı tamamen veya kısmen askıya alma hakkını muhafaza ederken, böyle bir durumda, bir tarafın diğer tarafa diplomatik yollardan en geç 7 gün içerisinde bildirimde bulunması gerekiyor.
Bu anlaşmanın tadil edilmesi veya gözden geçirilmesi, her bir tarafın anlaşmayı tadil etmek veya gözden geçirmek niyetini diğer tarafa, nota teatisi, müzakere ve istişareler dahil olmak üzere, diplomatik yollardan bildirmesiyle yapılacak. Anlaşmanın yorumlanması veya uygulanmasına ilişkin herhangi bir uyuşmazlık ise, üçüncü bir taraf veya uluslararası mahkemeye başvurmaksızın, istişare veya müzakere yoluyla çözülecek.
İki ülke arasındaki vizeleri kaldıran bu anlaşma tarafların anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gerekli iç prosedürlerin yerine getirildiğine ilişkin birbirlerine yaptıkları bildirimlerin sonuncusunun alındığı tarihi takip eden 30. gün yürürlüğe girecek.