TÜSİAD'dan daha fazla destek bekliyoruz

Bakan Ergün, Boyner'in "Biz kalkınma örgütleri değiliz, Güneydoğuya yatırım için ortam iyileştirilmeli" ifadesini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in "Biz kalkınma örgütleri değiliz, Güneydoğuya yatırım için yatırım ortamı iyileştirilmeli" ifadelerini değerlendirdi.

Ergün, "Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yapılacak yatırımlarla ilgili elbette Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyelerinden de bütün sanayicilerden de daha fazla destek ve hassasiyet bekliyoruz" dedi.

Ergün, "Seramik Sanayi Buluşması"nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, sivil toplum örgütlerinin kendi alanları dışındaki diğer alanlarda da zaman zaman fikir beyan edeceklerini belirtti.

"Belirtilen görüşler, sizin düşüncelerinizle bizim düşüncelerimizle mutabık olmak zorunda değil" diyen Ergün, demokrasi varsa, özgürlük alanı genişleyecekse, sivil toplum örgütlerinin de belli konulardaki görüş ve düşüncelerinin olacağını kaydetti.

Ergün, bu görüş ve düşünceleri ifade etmelerinin başka faaliyetlerle kıyaslanmaması ve kısıtlanmaması gerektiğini dile getirerek, eğer başka faaliyetleri konusunda aksaklıklar, eleştirilecek konular varsa onları bağımsız bir şekilde ele almanın ve değerlendirmenin mümkün olduğunu anlattı.

Sivil toplum örgütlerine, "Sen kendi faaliyet alanlarındaki şu faaliyetlerini sürdürmüyorsun" denilebileceğini ifade eden Ergün, ama bu durumun, onların öteki konulardaki düşünce açıklamasını kısıtlayacak bir durum olmayacağını vurguladı.

Bütün bölgelerimiz özel sektör eliyle kalkınacak

Ergün, "TÜSİAD üyeleri Türkiye'de üretimin, ihracatın istihdamın önemli bir bölümünü gerçekleştiriyorlar. Türkiye'nin diğer bölgelerine yapılacak yatırımlarla ilgili de elbette TÜSİAD üyelerinden de bütün sanayicilerden de daha fazla destek ve hassasiyet bekliyoruz. Çünkü Türkiye bütün bölgelerini özel sektör eliyle kalkındıracaktır" diye konuştu.

Ergün, "Fakat mesele birbirimizi bu veya şu şekilde eleştirmekten ziyade oturalım 'beraber ne yapabiliriz' bunu planlayalım. İster TÜSİAD üyeleri olsun, ister MÜSİAD üyeleri olsun, ister TUSKON olsun, ASKON olsun. Hepsiyle birlikte Türkiye'nin içeride ve dışarıda yapması gereken siyasi ve ekonomik hamleleri müzakere etmek, birlikte adım atmak önemlidir. Yoksa sivil toplum örgütlerine doğrudan doğruya 'siz şu düşünceleri söylediniz ama siz de şunu yapmadınız' gibi bir politika izlemenin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

TÜSİAD, kalkınma örgütü değiliz demişti

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner önceki gün Avrupa İş Zirvesi'ne katılmak için Brüksel'deki temaslarında "Biz kalkınma örgütleri değiliz, güneydoğuya yatırım için yatırım ortamı iyileştirilmeli" değerlendirmesini yapmıştı.

Boyner, "Biz neticede kalkınma örgütleri değiliz. Hükümet değiliz. Sınırsız kaynaklarımız da yok. Yaptığımız yatırımlar devletin yaptığı yatırımların önüne geçemez. Bu noktada bir bilinç ortaya konmalı ve devlet politikalarıyla birlikte çalışmamız gerekiyor. Güneydoğuda yatırım ve istihdamını iş dünyasının tek başına yapabileceği bir şey olarak görmemek lazım. Yatırım ortamı mutlaka çok önemli" şeklinde konuşmuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir