TUSKON, Amerika pazarına odaklanacak

TUSKON Başkanvekili Ahmet Ciğer, hedeflerinin bu ülkede ihracatı artırmak olduğunu belirterek, "Avrupa'da, Uzakdoğu ve Çin'le rekabet eden firmalarımızın Amerika'da da rekabet edebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurdagül UYGUN

İSTANBUL - 2012 hedeflerini DÜNYAile paylaşan TUSKON, ABD'ye ihracatın artırılmasına odaklanacak. TUSKON Başkanvekili Ahmet Ciğer, Amerika pazarına çok önem verdiklerini hedeflerinin bu ülkeye ihracatı artırmak olduğunu belirterek, "Avrupa'da Uzakdoğu ve Çin'le rekabet eden firmalarımızın Amerika'da da rekabet edebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. ABD ile ticaret açığının büyüdüğüne dikkat çeken Ciğer, ülkenin tam bir ithalatçı olduğunu belirterek, TL'nin dolar karşısında değerinin düşmesiyle birlikte, Türkiye'nin birçok ürününün Amerika karşısında avantajlı hale gelebileceğini söyledi.

TUSKON olarak gittikçe artan bir tempoda çalıştıklarını, 2011'in daha yoğun geçtiğini belirten Ciğer, "AB kaynaklı krizin gittikçe derinleşmesi, bizlerin daha çok alternatif pazarlara yönelmesine sebep oldu. Afrika, Latin Amerika ve Pasifik ülkeleriyle bir süredir ilgileniyorduk. Ancak şimdi daha fazla odaklanmaya başladık. 2011'i de son olarak bir Afrika programıyla kapattık. Afrika biraz daha öne çıkan pazar oldu" diye konuştu.

ABD ile Türkiye dış ticaretini değerlendiren Ciğer, bu ülke ile ticaret açığının büyüdüğünü belirterek, Türkiye'nin başta tekstil olmak üzere avantajlı olduğu birçok sektörde Amerika pazarını Uzakdoğu'ya kaptırdığını söyledi. Bu noktadan hareketle Türk firmalarıyla ABD'nin belli eyaletlerinde geziler ve toplantılar düzenlediklerini anlatan Ciğer, şöyle devam etti:

"Birçok ikili işbirliği anlaşmaları yaptık. TL'nin dolar karşısında değerinin düşmesiyle birlikte, Türkiye'nin birçok ürünü Amerika karşısında avantajlı hale gelebilir. Kriz Amerika'da başlasa da gelişmiş ülkeler arasında krizi en rahat atlatan ülke oldu. Amerika tam bir ithalatçı. Geçen yılın sonunda 2 trilyon dolara yakın ithalat yaptı. Ancak bizim bu ülkeye ihracatımız 5 milyar doların altında. Amerika'ya en fazla ihracat yapan ilk 15 ülkenin arasında Türkiye bulunmuyor. Listenin en sonuncusu bile 30 milyar dolar ihracat yapıyor."

'ABD'de rekabet edebiliriz'

Amerika'nın çok ciddi tüketim pazarı olduğunu, bu anlamda Türkiye'nin ihracatında tüketim mallarının oldukça iyi durumda bulunduğunu anlatan Ciğer, "Avrupa'ya mal satabilen, Avrupa'da Uzakdoğu ve Çin'le rekabet eden firmalarımızın Amerika'da da rekabet edebileceğini düşünüyoruz. Amerika pazarına çok önem veriyoruz" diye konuştu. En büyük ticaret açığının ise Çin'e verildiğini söyleyen Ciğer, Türkiye'nin Çin'de mermer konusunda avantajı bulunduğunu ifade eden Ciğer, bu konuda çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

2012'de yine bütün pazarlarda var olacaklarını vurgulayan Ciğer "Afrika, bizim için önemli pazar. Arap Baharı'ndan sonra tekrar normale dönmesini ümit ediyoruz. Mısır, Libya ve Tunus bizim için önemli pazarlar arasında bulunuyor. Diğer taraftan Sahra Altı Afrika'da çok hızlı büyüme var. Bu ülkelere heyetlerle gezi düzenlemeye devam edeceğiz" dedi.

Avrupa pazarı konusunda ise Ciğer, ümitli konuştu. Burada verilen açığın sadece Afrika ile geçilebilmesinin mümkün olmayacağını belirten Ciğer, şöyle devam etti:

"Afrika, Türkiye için büyüyen bir pazar. Ancak, Avrupa'ya sattığımız ürünlerin bir kısmını belki Afrika'ya satamayabiliriz. Çünkü Avrupa, Türkiye'den kaliteli mal talep ediyor. Bu malları daha gelişmiş ülkelere; Amerika ve Latin Amerika'ya daha rahat satabileceğimizi düşünüyoruz. Avrupa'daki krizle birlikte, bu bölgeye verdiğimiz açığı bir anda kapatamayız ama hedefimiz Amerika'ya satışımızı artırmak."

'Avrupa pazarında ani bir daralma olmaz'

Avrupa'daki krizin de çok uzun süre devam edeceğini beklemedekilerini vurgulayan Ahmet Ciğer, "Avrupa'daki kriz daha çok hükümetlerin krizi, özel sektörün değil. Bu nedenle 2012'de ani bir düşüş beklemiyoruz. Ama yine de buradaki açığı gidermek için Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika ve Amerika ülkeleri önemli bir pazar, önemli bir kaynak. Bunların tamamına baktığımız zaman bu açığı giderebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir