TUSKON'un Karadeniz raporu
Yaşar BIYIKLI / Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri (KASİF) Genel Sekreteri
Bilindiği gibi Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (TUSKON) tarafından hazırlanan Karadeniz Bölgesi Raporu Karadeniz Genç İşadamları Derneği'nin (KARGİD) ev sahipliğinde Trabzon'da düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. Önemli bulduğum raporun satırbaşlarını açmak istiyorum. Satırbaşlarını paylaşmak istiyorum. Raporda Karadeniz'in Türkiye'nin en fazla göç veren bölgelerinden biri olduğuna vurgu yapılarak mesleki ve girişimcilik eğitimine önem verilmesi, istihdam garantili kursların teşvik edilmesi isteniyor. Samsun merkezli Orta Karadeniz Bölgesi Kalkınma Ajansı'ndan sonra Doğu Karadeniz'deki Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin illeri için de en kısa sürede Trabzon'da da kalkınma ajansı kurulması gerektiği belirtiliyor.
Bölgedeki işletmelerin tamamına yakınının KOBİ'lerden oluştuğu dikkate alınarak hizmet sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin de, KOSGEB ve benzeri devlet desteklerinden yararlanması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, devlet desteklerinin 47 kuruluşla değil, tek elde toplanması isteniyor.
Bölgede sadece Trabzon'da bulunan teknokentlerden birisinin de Samsun'a kurulması, bölge illerindeki üniversitelere iş dünyasının ihtiyaç duyduğu dallarda kalifiye eleman yetiştirecek yeni fakülte ve bölümler kazandırılması, vakıf üniversitelerinin teşvik edilmesi de talepler arasında. Karadeniz Bölgesi alternatif turizm faaliyetleri bakımından oldukça zengin olmasına rağmen Trabzon dışında beş yıldızlı herhangi bir otel veya kongre merkezi yok Altyapı çalışmaları ve teşviklerle bölge önemli bir turizm merkezi haline getirilebileceği vurgulanıyor. Samsun-Ankara karayolunun tamamlanması, deniz ve demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi bölgenin demiryolu ile İç ve Güneydoğu Anadolu ile Batum'a bağlanması
isteniyor.
Bölge illerinin sahip olduğu tarım potansiyelini değerlendirmek amacıyla organize tarım bölgeleri kurulması tarım sektöründe kaliteli üretimin gerçekleşmesi için bilimsel veriler ve çiftçi eğitimi üzerinde daha yoğun bir şekilde durulması istenen raporda bu alanda dünyada söz sahibi olan Hollanda ve benzeri ülkelerle ortak projeler yürütülmesi gerektiği belirtiliyor.
Bölgenin ticari geleceği Kafkasya ülkeleri ve Rusya ile önemli ölçüde bağlantılıdır. Bu bölgelerde dış ticarette yaşanan sorunların giderilebilmesi için raporda Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya Federasyonu ile serbest ticaret anlaşmaları yapılması ve bu ülkelerde uygulanan yüksek gümrük tarifelerinin aşağıya çekilmesi gerektiği kaydediliyor. Bir başka konuda Rusya Federasyonu başta olmak üzere BDT ülkeleriyle protokoller yapılarak, ticari amaçla yurtdışına çıkışlarda ihracatçılara vize işlemlerinde gerekli kolaylıkların gösterilmesi. Raporda vize ile ilgili yapılacak protokollerde karşı ülkeye sağlanan muafiyetlerin o ülkelerce ülkemize de uygulanmasının sağlanması isteniyor.