Tutuklu bulunan eski Savunma Bakanı açlık grevine başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

TİFLİS - Gürcistan'da tutuklu bulunan eski Savunma Bakanı İrakli Okruaşvili, açlık grevine başladı.

Eski Bakanın avukatı, Okruaşvili'nin, "siyasi mahkum" statüsünden çıkarılan, bu nedenle açlık grevi yapan bazı mahkumlarla dayanışma sergilemek için böyle bir karar aldığını duyurdu.

Avukat, eski bakanın hiçbir talebinin olmadığını, açlık grevi yapan hücre arkadaşına destek olmak için kendisinin de açlık grevine başladığını belirtti.

Gürcistan Meclisi 5 Aralık'ta siyasi mahkum statüsünde değişiklik yapmıştı. Yeni tanımlamanın Avrupa yasalarına uygun olmaması, tutuklular ve sivil toplum kuruluşlarında tepkilere neden olmuş, bazı mahkumlar açlık grevine başlamıştı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin en yakın adamlarından olan İrakli Okruaşvili, daha sonra Cumhurbaşkanı ile anlaşmazlık yaşayarak ülkeyi terk etmiş, Fransa'dan siyasi sığınma hakkı almıştı.

Görevini kötüye kullanma ve haraç toplama suçlamasıyla 2008 yılında Gürcistan'da gıyaben yargılanan ve 11 hapis cezasına çarptırılan Okruaşvili, 2012'de iktidar değişiminin ardından Tiflis'e geri dönse de tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.