Tutuklu vekillere Meclis yolu açılmalı

Ertuğrul Günay tutuklu vekillerin durumuyndan YSK'nın ihmali olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tutuklu yargılandıkları davada tahliye istemleri reddedilen milletvekillerinin durumuna ilişkin "Yüksek Seçim Kurulu bir ihmalde bulunmuş bu milletvekilleriyle ilgili. Düzenlemeyi belki de seçimde adaylar belirlenirken yapması gerekirken yapmamıştır ve şimdi böyle bir sorunla karşı karşıya geliyoruz. Millet de oy kullanmış ve bu arkadaşlara oy vermiş. Bunların Parlamentoya gelmesinin yolunu bir biçimde açmak lazım ama bunun çözümleri Meclis'tir, bunun için Meclis'e gelmek gerekiyor" dedi.

Günay, "Habertürk Gündem" programında açıklamalarda bulundu.

Bakan Günay, muhalefet partilerinden milletvekili seçilen, ancak tutuklu yargılandıkları davada tahliye istemleri reddedilen milletvekillerinin durumuna ilişkin "Ne yazık ki aday seçmekte yasaları, anayasaları görmezden gelen bir anlayış bizi böyle bir sorunla ve böyle bir sorunu konuşmak durumuyla karşı karşıya bıraktı. Önce tabi milletvekili adayı yaparken insanları anayasayı bileceksiniz, yasaları bileceksiniz ve anayasanın, yasaların neye izin verip vermediği konusunda bir çalışma yapacaksınız. Görüyorum ki arkadaşlar bunu ya bilerek ihmal etmişler, yani bir tür yasalarla, anayasayla çatışmayı göze alarak böyle bir sorun çıkmasını istemişler ya da haberleri yok. Her iki durum da biraz vahim" değerlendirmesinde bulundu.

Günay, CHP'li milletvekillerinin TBMM'de yemin etmemelerini demokrasi anlayışıyla da Anamuhalefet Partisi'nin kurumsal geleneğiyle de çok bağdaşık bulmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani BDP'ninki, protest bir harekettir. O Meclis'e girer girmez, işte başka gösteriler sergiler sergilemez, onun bazı uyum sorunları var zaten Türkiye'nin bütünlüğüyle ilgili. Ama özellikle Anamuhalefet Partisi'nin Parlamento'ya gelmesi, yemin etmesi ama tutuklu olan milletvekillerinin tahliye edilmelerini sağlayacak bir anayasal çözüm, bir yasal çözüm önermesi galiba doğru yöntemdi. Ama biliyorsunuz Anamuhalefet Partisi içinde hemen seçim sonrasında 13 Haziran günü itibariyle iç tartışmalar başladı kronik olarak ve geçmişte partiyi bir hizip eliyle küçültmüş olan ve neredeyse yok edilme eşiğine getirilmiş bulunan bir anlayış tekrar hortladı ve sanıyorum ki bu krizle ipotek altına aldı parti yönetimini. Yani işte 'biz içimize sindirmezdik' falan gibi bir takım söylemlerle partinin eski genel başkanı bugünkü yönetimi radikal bir tavır almaya itti ve onlar da çok fazla önünü, başını hesap etmeden bunun arkasının getirilip getirilemeyeceğini, sürdürülüp sürdürülemeyeceğini hesap etmeden böyle bir tavra girdiler."

Çözüm Meclis'te

Bunun çözüm yerinin parlamento olduğunu kaydeden Günay, "Anayasayı mı değiştireceğiz, yasayı mı değiştireceğiz, ama bunu Meclis'te yapacağız. Yani biz Meclis'e gelmeyiz, siz çözüm bulun... Bu milletvekillerini biz seçip getirmedik ki yasayı, anayasayı biz ihlal etmedik ki. Buna çözüm, evet ben aranması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Yüksek Seçim Kurulu bir ihmalde bulunmuş bu milletvekilleriyle ilgili. Düzenlemeyi belki de seçimde adaylar belirlenirken yapması gerekirken yapmamıştır ve şimdi böyle bir sorunla karşı karşıya geliyoruz. Millet de oy kullanmış ve bu arkadaşlara oy vermiş. Bunların Parlamento'ya gelmesinin yolunu bir biçimde açmak lazım ama bunun çözümleri Meclis'tir, bunun için Meclis'e gelmek gerekiyor" diye konuştu.

Bakan Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki eleştirilerini doğru bulduğunu belirterek, karar ve toplantı çoğunluğu bulunduğunu, muhalefet partilerinden bir grubun girmemiş olmasının ekseriyeti etkilemediği için Parlamento'nun çalışabileceğini söyledi.

Bahçeli'nin tutumunu yakışır bulmadım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, siyasi bir kriz anında müdahale etmesi gerektiği gibi bu duruma müdahale ettiğini ifade eden Günay, "Ben muhalefet partilerinden bir sayın liderin saygı sınırlarını zorlayan bir üslupla Cumhurbaşkanımızı ve onun bu tutumunu eleştirmesini de doğrusu yakışır bulmadım, çok yakışır bulmadım" dedi.

CHP'nin seçimden başarılı çıkamadığını söyleyen Günay, "CHP'nin Lideri, iktidar iddiasından neredeyse yüzde 30'ları en alt sınır olarak kabul eden bir başarı vaat etti seçmen kitlesine. Ki Sayın Baykal'dan sonra gerçekten partinin tarihini bilen ve partinin olması gereken doğrusunu bilen bir kadro elinde böyle bir sonuç elde edilebilirdi. Fakat edilemedi. Yüzde 25-26 civarında bir yerde kaldı ve iç tartışmalar hortladı. İçerideki radikal çıkışları bastırmak konusunda fazla düşünmeden tavırlar sergileniyor" diye konuştu.

CHP'nin nabzını şu andaki CHP yöneticilerinin çoğundan daha fazla bildiğini savunan Günay, "Kırılacaktır, parlamentoya gelinecektir ve orada bir çözüm aranacaktır. O yüzden CHP Parlamento'ya girecektir, girmek zorundadır. Girmezse tarihi, büyük bir hata yapmış olur. Bir anlamda kendisini yok etme sürecine girmiş olur, marjinal bir çerçevenin arkasına takılmış olur, öyle tahmin ediyorum. BDP'ninki biraz daha uzun sürebilir. Çünkü onlar bazı çözümsüzlükler dayatıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in TBMM Başkanlığına aday gösterilmesine ilişkin de "Deneyimli arkadaşlarımızdan bir tanesidir. Ağır başlı, parlamentoda herkesle diyalog kurabilecek arkadaşlarımızdan bir tanesidir. İsabetli bir seçim olduğunu düşünüyorum. Yeni dönemde, başarılı bir görev icra edeceğini tahmin ediyorum, temenni ediyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir