Tuzla tersaneleri yine can aldı

Gisan Tersanesi'nde halatı kopan filika, 3 işçiyi öldürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki bir tersanede meydana gelen iş kazasında, 3 işçi öldü, 16 işçi de yaralandı.

Gemi İnşaa Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tersanesi'nde yer alan ve "Galata" adlı bir firmaya ait olan 12 bin 500 grostonluk tankerin filikasında, işçilerin de bulunduğu kişilerce ağırlık denemesi anlamına gelen "klas kontrolü" yapılmak istendi.

Filikanın denize doğru indirilip kaldırılmasıyla yapıldığı belirtilen deneme sırasında filikanın denize sert bir biçimde düşmesi sonucu, içinde bulunan ve çoğunluğu işçilerden oluşan 19 kişiden Emrah Varoğlu (19), Ramazan Ergün (36) ve Ramazan Çetinkaya (25), boğulma ya da ezilme sonucu yaşamlarını yitirdiler.

İşçilerden sorumlu bir mühendisin de aralarında bulunduğu 16 yaralıdan kimilerinin, yakındaki GİSPİR Tıp Merkezi ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındıkları, bir kısmının da olay yerine gelen ambülanstaki sağlık görevlilerince ayakta tedavi edildikleri öğrenildi.

Yaralılardan 7'sinin kimliğinin Sefer Karaca, Erhan Kurt, İhsan Tuka, Nufer Koparma, Tayfun Kemer, Ersin Kesik ve Kaan Akyıldız olduğu belirlendi.

"Savcılık olayla ilgili inceleme başlattı"

İstanbul Valisi Muammer Güler, kazanın, bir tankerin kurtarma aracının uluslararası bir deneme kuruluşunun da bulunmasıyla test edildiği sırada meydana geldiğini söyledi. Filikaların, olağanüstü durumlarda denize atılan kurtarma aracı olduğunu belirten Güler, ''Mutlaka teknik izahatını uzman kuruluşa bırakmak gerek. İşçilerin kurtarılması sırasında bu araç kullanılıyor. Buradaki teknik sıkıntı, ya filikanın düşmeden önce pervanesinin bir yere çarpması veya filikanın ters dönmesi. Durum, yapılacak teknik incelemeden sonra belli olacaktır'' dedi. Güler, konunun boyutunun etraflıca yapılacak bir araştırma sonucunda anlaşılacağını belirterek, bir gazetecinin ''neden kum torbasıyla deneme yapılmadığı'' sorusu üzerine, ''Kum torbasıyla deneme yapılacağını sizden duydum'' yanıtını verdi. Güler, gazetecilerin, ''Olayda hayatını kaybedenlerin sayısını sormaları üzerine de ''3 ölü, 12 yaralı var'' dedi. Olayda ihmal ve kusur oranının yapılacak araştırma sonucunda ortaya çıkacağını vurgulayan Güler, savcılığın da olayla ilgili inceleme başlattığını bildirdi.