Twitter, Youtube ve Facebook'a erişim yasağı

Twitter, Youtube ve Facebook'a erişim engeli geldi. Sosyal medyaya uygulanan yasağın Savcı Kiraz'ın rehin alınma görüntüleri nedeniyle olduğu öğrenildi. Görüntüleri kaldıran Facebook'un yasağı da kaldırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çağlayan Adliyesi'nde geçen hafta rehin alınmasının ardından aldığı kurşun yaraları sonucu hayatını kaybeden Savcı Mehmet Selim Kiraz ile ilgili görüntülerin kaldırılmadığı gerekçesiyle sosyal medya siteleri Twitter ve YouTube'a erişim mahkeme kararıyla engellendi.

Kiraz'ın geçen hafta adliyedeki odasında iki terörist tarafından rehin alınmasının ardından, düzenlenen operasyonda bu iki kişi öldürülmüş, ağır yaralanan Kiraz da hayatını kaybetmişti. Kiraz'ın bu olay sırasında başına silah dayanmış ve ağzı kapatılmış fotoğraflarının yayınlanmasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu sert tepki göstermişti.

Reuters'a bilgi veren bir sektör kaynağı, "Erişimin tekil mahkeme kararları nedeniyle engellendiğini görüyoruz. Facebook için de benzer karar vardı ancak bu mecra şu an itibariyle erişime açılmış durumda" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Basın sorumlu davransa...

Gelişme, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'da da soruldu. Kalın, basının sorumlu davranması halinde bunların tartışılmayacağını söyledi:

"Basın sorumluluğuyla hareket etmesi gereken bazı medya kurumlarının sanki terör örgütü propagandası yapıyor gibi bu fotoğrafları yayımlaması kabul edilebilir değil. Kendinizi bir an için şehit edilen savcımızın ailesinin yerine koyun. İtirazlar son derece haklıdır. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız gerekenleri söyledi, takibi de yapılacaktır. Basın kurumlarımız sorumluluğunu yerine getirseydi şu anda biz bunu konuşuyor olmayacaktık. ‘Özgürlükler mi kısıtlanıyor?’ gibi bir bağlamda ele alınması da kabul edilebilir değil"

Twitter'dan açıklama

Twitter ise resmi duyurularını yaptığı @policy  hesabından  "Hizmetimizin Türkiye'de kesintiye uğradığı bilgilerini aldık. Kullanıcılarımıza en kısa sürede erişimi tekrar sağlamak için çalışıyoruz" açıklamasını yaptı. 

Öte yandan Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent de Twitter'ın erişime açılmasının kısa süre içinde gerçekleşeceğini bildirdi.

'İstanbul'daki mahkeme kanalıyla bu karar alındı

Erişim engeli ile ilgili Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili de Savcı Kiraz'ın ailesinin görüntülerin yayınlanmasından rahatsız olduğunu belirtti ve "Hem Twitter hem de Youtube'a söz konusu görüntü ve paylaşımların kaldırılması yönünde bir bildirimde bulunuldu ancak onlar kabul etmedi, herhangi bir yanıt da verilmedi. Bu nedenle engelleme talebi doğrultusunda İstanbul'daki bir mahkeme kanalıyla bu karar alındı. Facebook için şu an için bir karar yok" dedi.

Hükümete yönelik yolsuzluk iddialarının paylaşıldığı ve zamanın Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın sıkça eleştirdiği sosyal paylaşım platformu Twitter'a erişimin geçen yıl yerel seçimlere dokuz gün kala engellenmesinin ardından, iç ve dış kamuoyundan tepkiler gelmişti. Erişim yasağının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurunun ardından mahkeme "erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali" anlamına geldiğine ve engelin kaldırılması gerektiğine hükmetmişti.

Hükümet internet sitelerine erişim konusunda yeni bir yasal düzenleme gerçekleştirmiş ve internet sitelerine erişimin başbakan ya da bakanların talebi ile engellenmesini öngören düzenlemeleri de içeren torba yasa teklifi Mart ayında TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir