Twitter'ın engellenmesine yasaklama örnekleri
Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Twitter'a erişimin engellenmesini, "dünyanın farklı ülkelerinde, farklı zamanlarda benzer tedbir kararlarının alındığını" belirterek savundu
ANKARA - Koordinatörlükten yapılan açıklamada, Twitter'a erişimin engellenmesinin, Twitter yetkililerinin Ocak ayından bu yana alınan yüzlerce mahkeme kararına duyarsız kalmasının sonucu olarak gerçekleştirildiği belirtildi.
Tedbir kararının uygulanması öncesinde, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince alınan kararların Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) ulaştığı ve içeriğin çıkarılmasının Twitter'dan talep edildiği kaydedilen açıklamada, ancak Twitter'ın mahkemelerin verdiği kararı yok saydığını savunuldu.
İleride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Twitter'a erişimin engellenmesi tedbirinin uygulandığı belirtilen açıklamada, konuyla ilgili TİB'in, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre çalışmalarını yürüttüğü bildirildi.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, vatandaşlarının haklarını ve hukukunu korumak zorunda olduğu vurgulanan açıklamada, Twitter ve benzeri tüm sosyal medya sitelerinin Türkiye'de hukuk kurallarına uymak, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince alınan kararları yerine getirmek zorunda olduğu ifade edildi.
Açıklamada, hukuka ve kanunlara uyulduğu, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliği ilkelerini gözettiği sürece tüm yayın organlarının dilediği gibi yayın yapma özgürlüğüne sahip olduğu kaydedildi.
"Sistematik karakter suikastlerinin gerçekleştirildiği bir araç olarak kullanılıyor"
"Twitter, çeteler vasıtasıyla illegal yollardan elde edilen kayıtlar ve montajlı dinlemelerle sistematik karakter suikastlerinin gerçekleştirildiği bir araç olarak kullanılmaktadır" iddasına yer verilen açıklamada, mahkemelerin hukuk kuralları çerçevesinde aldığı kararların gözardı edilmesi ve bireysel hakların ihlalinin devamının, bu tedbir kararının ana sebebi olduğu belirtildi.
Açıklamada, dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda aynı gerekçelerle benzer tedbir kararlarının alındığı, kişi haklarını ihlal eden ve ulusal güvenliği tehlikeye sokan yayınların sosyal medya üzerinden illegal paylaşımına engel olunduğu belirtildi.
"Hükümetimiz internete karşı değil"
Twitter ve diğer sosyal paylaşım sitelerinin "Gerçek hayatta suç olan, sanal dünyada da suçtur" ilkesine riayet etmek zorunda olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Twitter'ın duyarsız kalmasını, tek taraflı ve ön yargılı tutum içine girmesini anlamakta zorlanıyor, bu tutumun hem ticari bir marka olarak Twitter'a zarar verdiğini hem de ülkemiz hakkında yanlış ve haksız bir izlenime yol açtığını düşünüyoruz.
Başbakan Erdoğan liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, iktidara geldiği ilk günden bu yana interneti ve sağladığı imkanları önemsemiştir. Çoğulcu, sivil bir zemin olarak interneti, demokrasinin gelişimi açısından değerli bir alan olarak görmüştür. Hükümetimiz köylere kadar internet erişimi sağlamakla gurur duymuş ve internetin gelişimine her zaman destek vermiştir. Hükümetimiz internete değil illegal yollardan elde edilen ve milli güvenliğimiz ile vatandaşlarının itibarını zedeleme amacına matuf kayıtların Twitter ve benzeri sosyal paylaşım siteleri üzerinden dolaşımına karşıdır."
Açıklamaya göre, Twitter erişiminin engellenmesine yönelik dünya uygulamaları ise şöyle:
"-2013'te Twitter'ın kendisine gelen hesap bilgi taleplerini içeren ve 1 Temmuz ile 31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan Şeffaflık Raporu'na (Transparency Report) göre, hükümetlerden ve telif sahiplerinden gelen bilgi taleplerinde dikkat çekici bir artış olduğu görülmektedir.
Raporda, Twitter'a gelen talepler üç ana kategoride incelenmektedir: Hükümetlerin 'hesap bilgi talepleri (Information requests)', hükümetlerin içeriklere yönelik 'kaldırma talepleri (Removal requests)' ve Digital Millennium Copyright Act (DMCA) telif kararları (Copyright notices). Geçen yılın ikinci yarısında bir önceki döneme göre bu taleplerde toplam yüzde 22 artış gerçekleşmiştir.
-Hükümetlerden gelen bilgi taleplerinde ABD, toplam taleplerin yüzde 59'una sahip ülke olarak ilk sırada yer almaktadır. Bunu tüm taleplerin yüzde 15'i ile Japonya ve yüzde 4'ü ile Fransa ve Birleşik Krallık takip etmektedir. İncelenen toplam bin 410 talebin arasında Türkiye'den gidenlerin sayısı yüzde 10'dan küçüktür.
-Hükümet ve diğer yetkililerin, illegal olduğu gerekçesiyle içerik kaldırma taleplerinde ise bir önceki döneme göre 5 kat artış olmuştur. 2013'ün ikinci yarısında, toplam 365 talebin 305'i Fransa'dan gelmiştir. Bunu 14 taleple Rusya izlemiştir. Türkiye'den giden toplam talep sayısı ise 2'dir.
-Rapora göre, Twitter'ın yaygınlaşması ve paylaşımların artmasıyla birlikte telif hakları konusunda şirkete gelen talepler de artmıştır. Bir önceki döneme göre yüzde 16 artan kaldırma kararları, toplam 12 bin 243 hesabı etkilemiştir. Bunun karşılığında 26 bin 506 tweet silindi ve 5 bin 847 medya içeriği kaldırılmıştır.
-Twitter'ın raporuna göre, taleplerin en sık geldiği ülke ABD. Ülkelerin çok büyük kısmından 10'dan az kullanıcıya ait talep gelirken ABD'den gelen 948 hesapla ilgili tam 679 talep, tüm taleplerin neredeyse yüzde 80'inin bu ülkeden geldiğini göstermektedir. Bu 679 talebin yüzde 75'inin karşılanmış olması da ilginç bir rakamı ortaya koymaktadır"
Dünyadaki uygulamalar örnek verildi
"-Almanya: Ekim 2013'te Twitter, Alman hükümetlerinin talebi üzerine Neo-Nazi hesaplarını engellemiştir. Bu erişim engeliyle Twitter 'country-withheld content" kuralını da ilk defa uygulamış olmaktadır. Bu kural, söz konusu içeriğin Almanya, ya da içerik sınırlamasını talep eden ülke, sınırları içerisinde bloklandığını fakat dünyanın diğer her yerine erişimin açık olduğunu ifade etmektedir.
-Fransa: Twitter, 19 Ekim 2012 Cuma günü Fransa'da yazılan ve yayınlanan Yahudi aleyhtarı ve ırkçı tweetleri siteden kaldırmıştır. #UnBonJuif (#AGoodJew) hashtagı ile etiketlenen tweetler Yahudi soykırımına ilişkin resimler içermektedir. Twitter, Fransa Yahudi Öğrenciler Birliğinin konuyu mahkemeye taşıyacağını belirtmesinden sonra harekete geçmiş ve söz konusu içerikleri siteden kaldırmıştır.
-Hindistan: Ülkede, Assam eyaletinde Temmuz 2012'de başlayan Bodo kabilesi ve Müslümanlar arasındaki şiddet olayları nedeniyle hükümet tarafından ülke genelinde toplu mesajlar yasaklanmıştır. 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının olduğu Hindistan'da hükümet ayrıca Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerine, provokatif söylemler içeren mesajlara önlem alınması konusunda uyarıda bulunmuştur. Google, Facebook ve Twitter, açıklama yaparak Hint hükümetiyle ortak hareket ettiklerini duyurmuştur.
İngiltere: 2011'de çıkan ayaklanmalar sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron, ayaklanmalar sırasında provokatif içeriklerin paylaşılmasına engellemek amacıyla Twitter'a erişim yasağı getirebileceğini ifade etmiş ancak olayların yatışması üzerine tedbir kararı alınmamıştır."