TZD: Çiftçi ekonomisi açık verdi

Yetkin, çiftçi ekonomisinin açık vermesinin en önemli nedeninin girdilerin fiyatları ile üretilen ürünlerin üretim fiyatları arasındaki makasın çiftçi aleyhine her geçen gün biraz daha açılması olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Dernek Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında 2011 yılını değerlendirdi.

Yetkin, Türkiye ekonomisinin genelinde ve tarım sektöründe, mevcut büyüme rakamlarının yüksek oranlı borçlanmaya dayalı olduğunu vurgulayarak, tarım işletmelerinde borçlanma sürecinin hızlı bir biçimde arttığını dile getirdi.

2011 yılı içinde Torba Yasa kapsamında çiftçinin Ziraat Bankası'na olan borçları yeniden yapılandırılmış olmasına karşın bu uygulamaların sorunu ertelediğini, ancak çözemediğini belirten Yetkin, "Bunun önde gelen nedeni çiftçinin kullandığı girdilerin fiyatları ile ürettiği ürünlerin üretim fiyatları arasındaki makasın çiftçi aleyhine her geçen gün biraz daha açılmasıdır" dedi.

Yetkin, gerek Türkiye ekonomisinin geneli gerekse tarım sektörü açısından bakıldığında, mevcut büyüme rakamlarının yüksek oranlı borçlanmaya dayalı olduğuna dikkat çekti.

Yatırımcı kesimini de iflasa sürükleme riski var

Geçen yıl hayvancılığa getirilen bazı teşvikler sonucu güçlü sermaye kesimlerinden de bu alana yatırım yapanların sayısının artmaya başladığını anımsatan Yetkin, ancak ithalata ağırlık verme eğilimi yeniden güçlenirken, ortaya çıkan durumun küçük ve orta üretici ile birlikte yalnız Et Balık Kurumu'nu değil, bu yatırımcı kesimini de iflasa sürükleme riski taşıdığını dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir