TZOB: Çiftçiler sele karşı henüz sigorta yaptıramadı

Bayraktar, zarar gören çiftçilerin kredi borçları ile sosyal güvenlik prim borçlarının faizsiz ertelenerek, ödenmesinde kolaylık sağlanması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin sel ve su baskınına karşı henüz sigorta yaptıramadığını belirterek, zarar gören çiftçilerin kredi borçları ile sosyal güvenlik prim borçlarının faizsiz ertelenerek, ödenmesinde kolaylık sağlanması gerektiğini kaydetti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, yaşanan sel felaketinin yine tarım alanlarına zarar verdiğini ifade etti.

Ziraat odalarından alınan ilk verileri açıklayan Bayraktar, aşırı yağışlar sonucu, Aydın'ın Milas ilçesinde yaklaşık 8 bin dekar alanda ekimi yapılan hububatın sular altında kaldığını, hayvan işletmelerini su bastığını belirtti. Koçarlı ilçesinde 130 bin dekar, Söke ilçesinde 300 bin dekar ve İncirliova ilçesinde henüz tespit edilememiş hububat ve narenciye alanının sular altında kaldığını kaydeden Bayraktar, Bozdoğan ilçesinde ise, kanal patladığını ve bin dekar hububat ekili alan su altında kalarak, zarar gördüğünü anlattı.

Bayraktar, şöyle devam etti:

"Manisa'da Nif ve Gediz nehirlerinin taşması sonucu, 4-5 bin dönüm hububat ve bağ alanları sular altında kalmıştır.

İzmir'de Aliağa, Seferihisar ve Urla ilçelerindeki hububat, narenciye bahçelerinde ve seralarda zararlar oluşmuştur. Bergama'da hububat ekili yaklaşık 60 bin dekar alan sular altında kalmıştır.

Antalya'nın Kumluca ve Serik ilçelerinde iki barajın taşması sonucu barajlara yakın olan seraları su basmıştır. Serik'te ilk tespitlere göre bin 200 dekar sebze ve çiçek ekili seralar, toplam 30 bin dekar buğday, narenciye, nar alanı zarar görmüştür. Merkez ilçede oluşan hortum sonucunda 15-20 dekar sera, Finike ilçesinde 200-250 dekar domates ve salatalık ekili sera ile Demre ilçesinde seralar zarar görmüştür. Demre ilçesinde odun toplayan bir köylünün kayıp olduğu bildirilmiştir.

Çanakkale merkez ilçede yaklaşık 4 bin dekar hububat alanı, Bayramiç'te yaklaşık 2 bin dekar hububat alanı sular altında kalmış, ayrıca dikilen meyve fidanları yerlerinden sökülmüştür.

Muğla'da aşırı yağışlardan dolayı arazilerin sular altında kaldığı, yağışların devam etmesi durumunda tarımsal üretime zarar verileceği bildirilmiştir. Fethiye'de 600 dekar domates serasında üretim yapan 225 çiftçinin serası sular altında kalmıştır."

"Zararların ödenebilmesi için gerekli bütçe oluşturulmalı"

Sel ve su baskını afetinin ilk defa bu yıl Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında yer aldığını belirten Bayraktar, sel ve su baskını teminatının çoğu ürün için 1 Ocak tarihi itibariyle başladığını, narenciye ürünleri için ise Mayıs ayı itibariyle başlayacağını hatırlattı.

Bu yıl için çiftçilerin henüz sel ve su baskınına karşı sigorta yaptıramadığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu nedenle çiftçi mağduriyetlerinin önlenmesi için, 2090 sayılı Kanun'da ürün bazında görülen zararlar dikkate alınmalı. Bu zararların kısa sürede ödenebilmesi için gerekli bütçe oluşturulmalı. Zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları, Sosyal Güvenlik prim borçları faizsiz ertelenerek, ödenmesinde kolaylık sağlanmalı."

Bu konularda ilginizi çekebilir