TZOB: Et fiyatlarındaki artış, üretim artırıcı politikalarla çözülür

Bayraktar, ithalatın çözüm değil, çözümsüzlük getireceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et fiyatlarındaki artışın belli bir sürecin sonucu olduğunu ve durumun ithalatla değil, üretimi artırıcı politikalarla çözülebileceğini söyledi.

Bayraktar et fiyatlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, hayvancılık kan kaybederken çözüm önermeyenlerin, gelinen süreçte ithalatta çözüm aradıklarını belirterek, "Üreticilerimizi haciz kıskacına düşürmeye yol açacak ithalatı öneren bazı üretici temsilcileri, ithalat lobilerinin amaçlarına alet olmamalıdır" dedi.

Bayraktar, ithalat yapılmayacağına dair Bakanlık tarafından üst düzeyde verilen sözlerin tutulmasını isteyerek, Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından Kırmızı Et Sektör Değerlendirme Raporu hazırlanarak konuya ilişkin gelişmelerin üzerinde çalışıldığına vurgu yaptı.

"Et fiyatları 50 TL'ye kadar yükselecek" gibi hiçbir bilimsel dayanağı olmayan mesnetsiz açıklamalarla üretici ve tüketiciler arasında tedirginlik ve korku yaratıldığına dikkat çeken Bayraktar, "Eğer bu kesimler böyle korku yayarak, ithalat kapılarını açtırarak hayvancılığımızı geçmişte olduğu gibi yine içinden çıkılmaz bir duruma sokacaklarını sanıyorlarsa, kesinlikle yanıldıklarını bilmelerinde fayda vardır" ifadelerini kullandı.

İthalatın çözüm değil, çözümsüzlük getireceğini belirten Bayraktar, "Kısır olmayan ve çok ciddi bir hastalığı bulunmayan dişi hayvanların kesilmesini önleyici tedbirler titizlikle takip edilmelidir. Devlet, aşırı fiyat düşüş ve yükselmelerine karşı gerekli tedbirleri almalı, bu konuda piyasayı regüle etmek için gerektiğinde müdahale edecek mekanizmaları devreye sokmalıdır. Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makas çok yüksektir, bu durum uzun süre devam ettirilemez. Özellikle tüketici fiyatlarının aşırı yükselmelerine karşı gerekli tedbirler alınmalı yani, üretici kadar tüketici de korumalıdır.

Bu konularda ilginizi çekebilir