Üç yerli hayvan ırkı korunacak

Polatlı ve Bafra koyunları ile Bursa Oynarı güvercini yerli hayvan ırkları olarak tescil edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Polatlı ve Bafra koyunları ile Bursa Oynarı güvercini, yerli hayvan ırkları olarak tescil edildi.

Söz konusu ırkların tescili nedeniyle, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Yerli Hayvan Irk ve Hatlarının Tescili Hakkında Tebliğ'de yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yerli ırk olarak tescil edilen Polatlı koyununun ırkı; TİGEM Polatlı Tarım İşletmesi tarafından "Ile de France ve Akkaraman" türü koyundan elde edildi. Orta Anadolu Bölgesi ve çevresinde yetiştirilebilen koyunun, et ve yapağı verimi yüksek. Halen işletmede 1400 baş büyüklüğünde sürü bulunuyor. Step koşullara, ova veya dağlık olmayan engebeli arazilere uyumlu, diğer iklim ve arazi koşullarında da yetiştirilebilen Polatlı koyunun, vücudu iri ve derin, sırtı geniş, kuyruğu ince, uzun ve yağsız. Büyüme hızı yüksek, karkas kalitesi ve but gelişmesi iyi olan koyunun yapağısı halı, battaniye ve triko yapımına uygun.

Polatlı koyununun Orta Anadolu koyunlarının et verimi ve karkas özellikleri bakımından ıslahında önemli rol oynayabileceği belirlendi. Polatlı koyunu ile yapılan ticari melezlemelerde karkas ağırlığı ve karkas kalitesi yüksek kuzular elde edildi.

Bafra koyunu ise Sakız ve Karayaka ırklarından elde edildi. Başta Orta Karadeniz Bölgesi olmak üzere, Türkiye'de birçok bölgede yetiştirilebiliyor. TİGEM işletmelerinde 5 bin 700 başlık sürü bulunuyor. Döl ve süt öncelikli Bafra Koyunu, yerli ırklara göre yetiştiricilikte daha fazla özen istiyor. Vücudu beyaz, ağız, göz etrafı ve kulaklarda siyahlıklara rastlanıyor. Vücudun diğer bölümlerinde lekeliliğe izin verilmez. Baş, karın altı ve bacaklar genellikle çıplak. Erken gelişme yeteneğine sahip ırkta, ana koyunlar, ikiz ve üçüz kuzularını yardımsız büyütebiliyor. Tek, ikiz, üçüz ve dördüz kuzularda doğum ağırlığı yüksek olan koyunların eti çok lezzetli ve tüketiciler tarafından tercih ediliyor.

Tescil edilen evcil güvercin türü (Columba livia domestica) olan Bursa Oynarı'nın Karabaş, Yaşmaklı, Muskalı, Kalaça, Beyaz, Siyah tipleri bulunuyor. Yerel olarak "Akkanat Akkuyruk, Bursa Güvercini, Bursa Kuşu" olarak adlandırılan kuş, uluslararası alanda "Bursa Roller, Bursa Tümmler, Rouleur de Bursa" olarak biliniyor. Bursa ve yöresi dışında yaygın olmayan kuş, özel meraklılar tarafından yetiştiriliyor. Makaracı (birbiri peşine taklalar atan), taklacı ırk olarak bilinen güvercin, orta büyüklükte, uzun gagalı, ağırlıklı olarak uzun süreli uçucu bir güvercin ırkı. 

Tebliğde, tescil edilen hayvanların morfolojik, genetik, verim ve davranış özellikleri de yer aldı.

Tescil, ırkların korunması açısından önem taşıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir