Ucuz akaryakıt geliyor

Bakan Yıldız, Venezuela'da yaptığı görüşmeler kapsamında ucuz akaryakıta karşılık konut yapacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile yaptığı temaslarda konuşulan ucuz akaryakıt konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle sabah kahvaltısında bir araya gelen Yıldız, çeşitli konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Venezuela'daki temaslarına ilişkin bilgi veren Yıldız, Venezuela ile konut karşılığı petrol görüşmelerinin yapılmakta olduğunu söyleyerek, kasım ayında Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Moduro Moros'un Türkiye'ye geldiğini, Ankara ve İstanbul'daki kentsel dönüşümün dikkatini çektiğini ve kendilerine gecekonduların yerine nasıl bu binaları dikebildiklerini sorduğunu anlattı.

Yıldız, Venezuela'nın ilk etapta 350 bin, orta vadede 2 milyon konuta ihtiyaçları olduğunu söyleyerek, Caracas'taki gecekondulaşmanın Türkiye'dekinden çok daha değişik ve üst üste olduğunu belirterek, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in halkına duyarlılığının çok fazla olduğunu, fakirlerle çok alakalı olduğunu hatırlattı. 10-11 Şubat'ta teknik bir heyetin tekrar Caracas'a gideceğini aktaran Bakan Yıldız, Venezuela'nın Türkiye için bakir ve tanınmamış bir yer olduğunu bildirdi.

"Venezuela ile beklediğimin ve tahmin ettiğimin çok çok üstünde bir çalışma yapılabilir" diyen Yıldız, bu ülkenin şu anda petrol yatakları ve petrol rezervleri açısından dünyada bir numara olduğunu belirtti. Yıldız, nakliyenin bir ay sürebileceğini söyleyerek, "Ama bir ay önce başlarsanız, bu işi günlük yapmış olursunuz" dedi. Maliyetin ise 4-6 dolar olacağını aktaran Yıldız, alış fiyatı 20 dolar aşağı olursa 4-5 doların ihmal edilebileceğini kaydetti. Bakan Yıldız, "Uzaklık, yakınlık kavramları globalleşen dünyada niteliğini kaybediyor" diye konuştu.

Enerji Bakanı Yıldız, Venezuela'nın petrol depolama için depo alanları kullanmak istediğini de söyleyerek, Venezuela ile söz konusu olan bu projelerin 7-8 işten oluşan bir paket olduğunu kaydetti. Yıldız, depolama için Türkiye'den 4 milyon varillik bir kapasite talepleri bulunduğunu belirtti.

"Doğalgaza şu anda zam yok"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine ''doğalgaza şu anda zam yok'' dedi. Yıldız, doğalgaza ne zamana kadar zam yapılmayacağı sorusuna ise net yanıt vermedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir