”Ulusal Süt Konseyi Yönetmeliği değiştirilmeli”

TZOB Başkanı Bayraktar, Dünya Süt Gününü üreticilerin buruk kutladığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar,  yeterli ve dengeli beslenme için günde en az bebeklerin 750 gram, çocukların 300-350 gram yetişkin ve yaşlıların 250-400 gram hamile ve emzikli kadınların ise 500 gram içme sütü veya aynı miktarlarda süt içeren yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri tüketilmesinin gerekli olduğunu kaydetti.

TZOB Başkanı Bayraktar, Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sütün faydalarını anlatmak, süt içme alışkanlığının kazandırılmasını ve süt tüketiminin artırılmasını sağlamak amacıyla, Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince, her yıl 21 Mayıs günü, Federasyon'a üye tüm ülkelerle birlikte Türkiye'de de "Dünya Süt Günü" olarak kutlandığını hatırlattı. 

Gelişmiş ülkelerde süt tüketim rakamları Türkiye ile karşılaştırıldığında, AB'de Türkiye'nin 10,7 katı, ABD'de ise 11,8 katı daha fazla içme süt tüketildiğini ifade eden Bayraktar, Türkiye'de süt tüketiminin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşük olduğunu bildirdi.

Bayraktar, okul sütü programının biran önce başlaması gerektiğini belirten Bayraktar, okul sütü programlarıyla çocuklara süt içirmenin, yoksul aile çocukları başta olmak üzere tüm çocukların gerek bedensel, gerekse zihinsel gelişimi için çok önemli olduğunu kaydetti.

Sütün insanların sağlıklı geleceği için ne kadar önemli ise hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünü olduğuna işaret eden Bayraktar, büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi, gelişmesi, ancak sütün istikrarlı, yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olması ile mümkün olabileceğini belirtti.

Bayraktar, söz konusu şartlara haiz bir pazarın oluşması ise ancak istikrarlı bir tüketim ve buna bağlı bir taleple sağlanabileceğini belirterek, süt fiyatlarında fiyat istikrarı ve pazar güvencesi sağlanamadığı takdirde hayvancılığın ayakta kalabilmesinin mümkün olmadığını ifade etti ve şöyle devam etti:

"Bu yıl Dünya Süt Günü kutlanırken ülkemizde süt üreticileri, en zor dönemlerini yaşamaktalar. Süt fiyatı/yem fiyatı paritesi 1'in altındadır. Yani üretici sattığı 1 kilogram süt ile 1 kilogram yem bile alamamaktadır. Bilim adamları üreticinin kar edebilmesi için paritenin 1,5'dan düşük olmaması gerektiğini yani 1 kilogram süt sattığında en az 1,5 yem alabilmesi gerektiğini söylemektedir. Üzülerek söylemeliyiz ki üreticilerimiz uzun süredir karlı bir üretim yapmamaktadırlar."

Bayraktar, Ulusal Süt Konseyi Yönetmeliği'nin de üreticilerin görüşlerinin dikkate alınarak değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.