Uluslararası Af Örgütü'nden Irak'a idam cezasını kaldırma çağrısı

Irak'a uluslararası çağrı, 'idamı kaldırın'.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Uluslararası Af Örgütü, Irak yönetimine idam cezasını kaldırma çağrısında bulundu.
Örgütün resmi sitesi ''amnesty.org''da yer alan açıklamaya göre, Irak yönetimine, ülkede gün geçtikçe artış gösteren idam cezasını kaldırması çağrısında bulunarak, ilk adım olarak hakkında idam kararı verilenlerin cezasının durdurulmasını istedi.
Açıklamada, Irak'ta 2004 yılında yeniden uygulanmaya başlayan idam cezasının, uluslararası standartlar ve insan hakları ihlal edilerek yoğun bir şekilde infaz edildiği vurgulandı.
Hapishanelerde kötü muamele ve işkenceyle itiraf metodunun kullanıldığı öne sürülen açıklamada, Irak'ta yayın yapan birçok televizyon kanalında da işkence görüntülerinin yayımlandığı, böylelikle ''suçu ispatlanana kadar herkes masumdur'' ilkesinin çiğnendiği belirtildi.
 
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'ye 16 Aralık'ta 5'inci kez idam cezası verildiği hatırlatılan açıklamada, idam kararlarının artışına işaret edildi.
Örgütün bu ay içinde yayımladığı raporda ise 2012 yılında Irak'ta 129 kişinin idam cezasının infaz edildiğine değinildi.
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Müdür Yardımcısı Hasibe Hac es-Sahravi, Irak'ta idam kararlarının gelişigüzel verildiğini öne sürerek, ''Sanıklara, haksız bir yargılama yöntemi uygulanıyor. İşkenceyle itiraf metodu kullanılarak, insanlara işlemedikleri suçlar kabul ettiriliyor'' iddiasında bulundu.
Sahravi, ''Irak yönetimi idam kararlarını uygulamak yerine bozuk ve eksikliklerle dolu olan adalet ve hukuk sistemini gözden geçirmeli'' ifadesini kullandı.