Uluslararası Geri Dönüşüm Fuarı açıldı

Bu yılki fuar 27 ülkeden 300'e yakın firma ve temsilcinin katılımıyla gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Fuar Hizmetleri A.Ş (İFO) tarafından düzenlenen "Uluslararası 6. Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi" Fuarı (REW İstanbul)", Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

Bu yıl fuarın iki kat büyüyerek 27 ülkeden 300'e yakın firma ve temsilcinin katılımıyla gerçekleştiği belirtildi. Fuar, 13 Hazirana kadar devam edecek.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, atık ve geri dönüşüm alanında Türkiye'de bir sektörün oluştuğunu belirtti.

Atıkların geri kazanılmasının sanayi ve ekonomiye büyük katkı sağladığını ve buna büyük önem verdiklerini ifade eden Eroğlu, bakanlık olarak atıkların geri kazanılması ve yeni teknolojilere her türlü desteği verdiklerini vurgulayarak, "Türkiye'nin her yerinde atık yönetimi eylem planını uyguluyoruz. Bu anlamda belediyelerle ortak çalışmamız var" dedi.

Ambalaj atıklarının geri kazanılması noktasında büyük mesafeler katettiklerini belirten Eroğlu, atık pillerin geri kazanılması için de lisans verdiklerini söyledi.

Bitkisel yağların geri kazanılması konusunda kadınlara seslenen Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bitkisel yağların mutfaklarda ayrı kaplarda toplanması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Gerekli çalışmaları hazırladık. Kadınların gerekli çabayı çevre için göstermesi gerek. Yağlar, kanalizasyon yoluyla dere ve göllere gittiğinde atık su arıtma tesisinin çalışma maliyetini artırıyor. Su yüzeyinde yağ tabakası oluşuyor ve suyun oksijen alması engelleniyor. Eğer yağ arıtılmadan göle ve dereye gidiyorsa yüzeyde tabaka oluşuyor. Bu durum, oradaki canlıların da yaşamını olumsuz etkiliyor. Bir gram yağ bile çok büyük kirliliğe neden oluyor. Hanımefendilerden, bitkisel yağların ayrı kaplarda toplayarak çevreye katkıda bulunmalarını rica ediyorum. Belediyeler şu anda bunları alıyor. Ülkemizde her yıl 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Kızartma işlemlerinden sonra 150 bin ton atık yağ oluştuğunu tahmin ediyoruz. Toplam kapasitesi 400 bin ton olan 23 tesise lisans verdik. 2009'da yaklaşık 40 bin ton yağ toplandı. Bu bizim için yeterli değil."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir