”Umut ederim ki büyük fırsat kaçırılmaz”

Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs konusundaki müzakerelerle ilgili olarak görüşlerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs konusundaki müzakerelerle ilgili olarak, "Umut ederim ki 2004 yılında kaçırılan büyük fırsat, referandum fırsatı, bu sefer müzakerelerin başarısızlığıyla kaçırılmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Çankaya Köşkünde ortak basın toplantısı düzenledi. Eroğlu'nun müzakerelere devam edip masada olacağını ifade ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Umut ederim ki 2004 yılında kaçırılan büyük fırsat, referandum fırsatı bu sefer müzakerelerin başarısızlığıyla kaçırılmaz. Bunun altını özellikle çiziyorum, büyük bir fırsat, 2004 yılında, referandumda Kıbrıs Türkleri 'evet', ama Kıbrıs Rumları 'hayır' diyerek kaçırılmıştır. Şimdi müzakereler başladı, müzakerelere Sayın Talat devam etti, Sayın Derviş Eroğlu, aynı şekilde olumlu, yapıcı bir şekilde devam etmektedir. Bunun Kıbrıs Rum tarafı tarafından da iyi anlaşılması, dünya kamuoyu tarafından çok iyi görülmesi gerektiğine inanıyorum ve bu fırsatın kaçırılmaması için de herkesin üzerine düşeni iyi niyetle yerine getirmesi gerektiğine inanıyorum.

Şüphesiz ki müzakereler sonsuza kadar devam edemez. Bunun bir süresinin olması lazım. Hatırlayacaksınız, daha önce de bu yönde seslenişlerde bulunmuştum. Ama ümit ediyorum ki bu sefer 2010 yılı içerisinde bu iş biter. BM Genel Sekreterinin, özel temsilcinin görüşlerinin bu doğrultuda olduğunu ve açıklamalarını bu şekilde yapmış olduğunu görmekten de ayrıca memnuniyet duymuş bulunuyoruz.

Gül, "Sayın Cumhurbaşkanı, çok farklı, yapıcı, birleştirici ve bütünleştirici performansınızla cumhurbaşkanlığı görevinizi sürdürüyorsunuz. bu göreve yeniden aday olacak mısınız?" sorusu üzerine de gülerek, "Hayrola seçim takvimi mi geldi?" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Ben görevimi sorumluluğu içerisinde en iyi şekilde yapmaya devam ediyorum. Şimdi söylenecek bir şey yok. Ortada seçim yok, bir şey yok, öyle bir dönem söz konusu değil. Onlar günü gelince konuşulacak konulardır" diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu

Cumhurbaşkanı Gül'e müzakereler hakkında bilgi aktardıklarını belirten KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Her zaman, Anavatan Türkiye ile işbirliği içinde olduğumuzu söylüyoruz, Kıbrıs konusu her iki ülkenin de ulusal davası" dedi.

Seçim sürecinde, "müzakereleri koparacağı yönünde suçlamalarla karşı karşıya kaldığını" ifade eden Eroğlu, "seçildikten sonra ilk işinin müzakereleri bırakıldığı yerden başlatmak olduğunu" söyledi. Eroğlu, "Müzakere masasındaki hedefimiz, yaşayabilir, kalıcı bir anlaşma sağlamak" dedi.

Bu hedefe sadece kendi arzularıyla ulaşamayacaklarını belirten Eroğlu, Rum tarafının da aynı arzuyu, niyeti ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

Eroğlu sorunsuz bir şekilde geçen seçim sürecine de değinerek, "seçimlerin, KKTC'nin demokratik, kendi kendini yöneten bir ülke olduğunu ortaya koyduğunu, demokrasinin kazandığını" belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin ortaya koyduğu, komşularla sıfır sorun politikasını desteklediklerini, "Türkiye'nin bilinçli politikasının, artık Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanların güçlü güvenilir bir devleti olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Bunun Kıbrıs Türkünü onurlandıran bir sonuç olduğunu bildiren Eroğlu, "Türkiye'deki gelişmeler bizi her zaman mutlu etti" dedi.

"Şimdi geriye Kıbrıs'ta bir anlaşmaya imza koyma kalmaktadır" diyen Eroğlu, Kıbrıs sorununun didiklenmeyen tarafının kalmadığını, onun için yıl sonuna kadar anlaşmaya varılabileceğinden bahsedilebilindiğini kaydetti.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri ve Kıbrıs'taki temsilcisinin yıl sonuna kadar anlaşma olması beklentisini ifade etmesinin, hem cesaret verici olduğunu, hem de karşı tarafın bir anlaşmaya varma niyetinde olup olmadığını ortaya çıkarması bakımından önemli olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, KTHY'nin yaşadığı sorunlarla ilgili bir soru üzerine, bir yıldır havayollarını kendi ayakları üzerinde tutma uğraşı içinde olduklarını belirterek, bu konuda sıkı bir çalışma içinde olunduğunu bildirdi.

Stratejik ortaklık arayışı ile yola çıkıldığını ifade eden Eroğlu, daha sonra ortak işletme çerçevesinde bazı havayollarıyla görüşüldüğünü, bazı sendikaların tekliflerinin olduğunu söyledi. Eroğlu, son bir değerlendirme yapıldıktan nihai bir karara varılabileceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir