Umut işsizin ekmeği, ASBAŞ bu ekmeğin katığı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Seda TUZLU

[email protected]

Hz. Ali, 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' diyerek, eğitime ne kadar önem verdiğini, öğretme işinin ne kadar kutsal bir görev olduğunu  bir cümleyle özetlemiş... Yıllardan bu yana süregelen, her yeni hükümetten öncelikli olarak çözüm beklenen işsizlik sorunu karşısında 'Bana işverenin kırk yıl kölesi olurum' diyebilecek bir toplum haline geldik. Artış eğilimiyle devam eden işsizlik, literatürümüze diplomalı işsiz, kalifiye işsiz gibi terimleri de ekletti nihayetinde.

İşsizlik için çareler düşünülürken, Antalya'da Serbest Bölge bu yaraya merhem olmaya devam ediyor.

Yıllar itibariyle istihdam rakamlarını incelediğimiz ASBAŞ verileri bu tespiti doğruluyor. 1997 yılında bin 40 çalışan için ekmek kapısı olan bölge, 2002 yılında 2 bin 990, 2008 yılında 3 bin 754 kişinin yarasını sarmış. 2010 yılında bu rakamın 4 binlere ulaşacağı müjdesi senenin başında duyurulan yatırım haberleri ile verilmiş.

Bölgeyi büyük bir sürpriz sevincine boğan Eti Şirketler Grubu'nun sahibi Kanatlı ailesine ait Sarp Havacılık Lojistik Turizm'in yatırımı, açıklandığı günden bu yana konuşulmaya devam ediyor. 'Eti Antalya'da yat üretecek' haberini alanlar, bu yatırım ile istihdam edilecek 200 kişi adına seviniyor. Henüz ismi açıklanmayan fakat yapacağı enerji yatırımıyla 500 kişiye istihdam sağlayacağı duyulan yatırımcı da işsizlik yarası kanayan ilimizde halkı sabırsızlandırıyor.

Gelelim Sarp'ın yat yatırımına… "Neden Antalya'da" diye soranlara...

Geçtiğimiz hafta ziyaretine gittiğim ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, önümüzdeki yıllarda serbest bölgelerin, sektör kümelenmesine gidilerek çalışacak bölgeler olacağına dikkat çekmişti. Yatçılık firmaları ise Antalya Serbest Bölge'yi yat üretim merkezi haline getirmiş bile. Sarp Havacılık da şunu söylemiş olmalı: "Madem yat üreteceğiz, bu işi sektörün merkezinde yapmalıyız." 112 firmanın üretim yaptığı bölgede 52 yat üreticisi var. Bu rakam, yeni yatırımla 53'e çıkacak.

Yat üretim merkezini destekleyecek sektörler de belli. İlk sırayı medikal, ikinci sırayı elektrik elektronik alıyor. Büyük bir ilaç firması olan Novamet üretim için Antalya Serbest Bölge'yi seçerken, dünyaca tanınmış birçok otomobil markasının kabloları da yine Serbest Bölgemiz'de üretilen Wagner Kablo'dan gidiyor.

Doluluk oranı her geçen yıl artış gösteren cazibe merkezinde 2009 yılında gelinen nokta yüzde 99. Yani bölgede yeni yatırımcı için alan kalmadı denilebilir. Bölgenin bulunduğu konum itibariyle 4 taraftan da genişletilmesi mümkün değil gibi görünüyor. İstihdam sıralamasında, kriz dönemine rağmen serbest bölgeler arasında beşincilikten dördüncülüğe yükselme başarısını gösteren Antalya Serbest Bölge'nin yeni yatırımcılara yer açmak için bir gayret içinde olduğu doğru fakat imkanlar ve mevcut alan ortada. O halde alan genişletilmesine gidilmeli ama nasıl?

En büyük sorunu işsizlik olan bir ülkede yabancı yatırımcı çekebilen, yapılacak yeni yatırımlarla istihdam ve katma değer yaratan bir bölge var. Bölgede yatırım yapacak yer kalmadı deyip gelecek yatırımcıları geri çevirme lüksümüz var mı? Bunu düşünmesi gerekenler düşünedursun, ASBAŞ'ın yoğun gayretiyle önümüzdeki yıl bölgede istihdamın 5 bini aşacağını tahmin ediyoruz.

Son söz: Umut işsizin ekmeği, ASBAŞ bu ekmeğin katığı….