UniCredit Yapı Kredi'den vazgeçmiyor

UniCredit CEO'su Ghizzoni, Türkiye'den çıkmak gibi bir niyetlerinin olmadığını, yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - UniCredit Üst Yöneticisi (CEO) Federico Ghizzoni, ne geçmişte ne şu anda Yapı Kredi'deki hisselerini satma gibi bir niyetlerinin olmadığının altını çizerek, "Türkiye, bizim önümüzdeki senelerde yatırım yapmaya devam edeceğimiz ülkelerden biri. Biz, bu taahhüdü bütün yatırımcılar önünde verdik" dedi.

Ghizzoni, Türkiye'deki bankacılık sektörünün 10 yıl öncesine göre çok daha güçlü olduğunu belirterek, Türkiye'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi kurumların sektörü başarılı bir şekilde bu konuma getirdiğini, aynı zamanda siyasi ve ekonomik gelişmelerin de buna katkı sağladığını, bundan dolayı Türk bankalarının potansiyel bir krizi yönetebilecek kadar güçlü olduğunu söyledi.

Avrupa'daki sorunlara rağmen herhangi bir şekilde Türkiye'nin çok negatif bir ekonomik yavaşlama sorunu yaşayacağını zannetmediğini dile getiren Ghizzoni, krizin yatırım coğrafyalarını değiştirdiğini ifade etti.

Türk bankalarının Avrupa'da, yurt dışında banka satın almaları ve ortaklık yapmalarının mümkün olduğunu kaydeden Ghizzoni, "Bir satın almaya karar verirken, önemli olan onun sizin stratejinize uygun olması... Ve tabii fiyatın da makul olması önemli. Çünkü varolan herhangi bir değeri yıpratmaktansa değer yaratmanız gerekiyor. Türkiye, sonuçta G-20'nin bir parçası... Bundan dolayı Türkiye'deki bankaların Türkiye'nin dışına çıkması beni şaşırtmaz" diye konuştu.

"Daha net olamazdık"

UniCredit'in Yapı Kredi'deki hisselerini satacağı yönündeki iddialara ilişkin de Ghizzoni, şunları kaydetti:

"Bizim geçmişte hiçbir zaman Yapı Kredi'deki hisselerimizi satma gibi bir niyetimiz olmadı. Şu anda da öyle bir niyetimiz yok ve gelecekte de Türkiye'den ayrılmak, Yapı Kredi'den ayrılmak gibi bir niyetimiz olmayacak. Bir süre önce biz 2015 orta vade planımızı açıkladık. Bunu tüm dünya çapında yüzlerce yatırımcıya, analiste sunduk. Türkiye, bizim önümüzdeki senelerde yatırım yapmaya devam edeceğimiz ülkelerden biri. Biz, bu taahhüdü bütün yatırımcılar önünde verdik. Bence bunda daha net olamazdık. Türkiye, bizim için en önemli ülkelerden biri. Almanya, İtalya, Rusya, Türkiye, Polonya, Avusturya bizim için eş ülkeler... Türkiye, bizim için en önemli 4-5 ülkeden biri. Son derece stratejik... Bundan dolayı herhangi bir şekilde Türkiye veya Yapı Kredi'den ayrılmak mantıklı olmaz."

Bu konularda ilginizi çekebilir