”Üniversiteler Türkiye'nin lokomotifi olmalı”

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin günlük çekişmelerin üzerinde meselelere bakabilmesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerden beklentilerinin büyük olduğunu belirterek, "Üniversitelerimizin Türkiye'ye her bakımdan önderlik etmesini, lokomotif olmasını, uzun vadede önünü açmasını bekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Üniversitesinin 2009-2010 öğretim yılının açılışı dolayısıyla Fen Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, mezun olduğu üniversitede, cumhurbaşkanı olarak yeni akademik yılın açılışını yapmaktan hem mutluluk hem heyecan duyduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesinin Türkiye'nin ilk üniversitesi olduğunu, tarihi ile bu ülkeye büyük katkıları bulunduğunu belirten Gül, onunla ne kadar gurur duyulsa az olduğunu dile getirdi. Abdullah Gül, İstanbul Üniversitesinin sadece tıp, güzel sanatlar, mühendislik ve edebiyat dallarında değil, bilimin tüm dallarında başlangıç yaparak, Türkiye'ye hizmette bulunduğunu, Türkiye'nin gelişiminde de büyük katkısı olan bir ilim yuvası olduğunu kaydetti.

Kendisinin 1969 yılında üniversiteye girdiğini ve üniversitenin bütün fikir akımlarının yurdu olduğunu dile getiren Abdullah Gül, bugün Türkiye'de üniversite sayısının arttığını, İstanbul Üniversitesinin de üniversitelerin gelişmesine verdiği destek ve tecrübe aktarımı ile kıvanç duyması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Üniversitesinin 60 binin üzerinde öğrencisi, binlerce öğretim üyesi ve çalışanı ile bütün bilim dallarına yaptığı katkı ve önemi sürdürdüğünü kaydetti.

Büyük ve köklü kuruluşların daima yenilenmeye ihtiyaç duyduklarını, reform kelimesinin de bu ihtiyaçtan kaynaklandığını dile getiren Gül, bunun hem ülkeler için hem üniversiteler, hem ticari işletmeler için geçerli olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesinin çağın gereklerine göre kendini yenilemesi ve büyüklüğünü muhafaza etmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Gül, bu nedenle yapılan çalışmaları sonuna kadar destekleyeceklerini bildirdi.

"Üniversitelerimizden beklentilerimiz çok büyük"

Cumhurbaşkanı Gül, özellikle Çapa ve İstanbul Tıp fakültelerinin yenilenmesinin kendi yerlerinde veya başka yerlerde en modern şekilde hizmet verebilmeleri için çok pratik çalışma yapılması gerektiğine inandığını ifade etti. Gül, bununla ilgili bakanlıklar, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, diğer ilgili belediyeler ve Üniversitenin önderliğinde bir komite oluşturularak, çalışmanın en doğru şekilde yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kalkınması, gelişmesi, refah toplumu haline gelmesi ve bütün vatandaşlarının kendini mutlu hissedebilmesinin öncelikleri olduğunu vurgulayan Abdullah Gül, bütün bunların yolunun, nitelikli eğitimden geçtiğini söyledi. İlk ve ortaöğretimin şüphesiz önemli olduğunu ama nitelikli insan şeklini üniversitelerin verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Üniversitelerimizden beklentilerimiz çok büyüktür. Üniversitelerimizin Türkiye'ye her bakımdan önderlik etmesini, lokomotif olmasını, uzun vadede önünü açmasını bekliyoruz. Bilgi birikimiyle, tecrübeleriyle bilim adamları, analizler, tahliller yapacaktır. Bütün bunların dikkate alınması gerektiğine inanıyorum.

Ancak, üniversitelerin tavsiyelerinin dikkate alınabilmesi için üniversitelerin günlük çekişmelerin üzerinde meselelere bakabilmeleri, büyük resmi görebilmeleri ve üst perdeden bu tavsiyeleri etkin bir şekilde yapabilmeleri gerekir. Bu bakımdan üniversitelerin ideolojik çatışmaların odağı ve merkezi olmasının gerekli fonksiyonlarını gölgelediği kanaatindeyim. Türkiye'nin meseleleriyle yakından ilgilenmek üniversitelerin asli görevlerinin içindedir. Gerekli tavsiyeleri, tenkitleri bunun içindedir ama bütün bunların etkili olabilmesi için yukarıdaki bu görüşü savunmalarının elzem olduğu kanaatindeyim."