Üniversitelerde uluslararası rekabet
Ahmet Coşkunaydın, İngiltere kaynaklı Times Higher Education (THE) tarafından gerçekleştirilen 100 üniversitenin derecelendirilmesindeki ilginç sonuçları paylaşıyor...
Ahmet Coşkunaydın
[email protected]
Ülkeler ve uluslararasında ekonomi, teknoloji, siyaset ve benzeri alanlarda yaşanan rekabet artık kabuk değiştiriyor.
Bu kabuk değiştirmede öne çıkan ve dikkat çeken yeni oluşum ise uluslararası üniversiteler rekabeti.
Başta BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti) olmak üzere, şimdi gelişmekte olan ülkeler birbirlerinin üniversiteleri üzerinden yarışıyorlar.
Toplam 21 ülkenin üniversitelerinin değerlendirildiği ve İngiltere kaynaklı Times Higher Education (THE) tarafından gerçekleştirilen 100 üniversitenin derecelendirilmesinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Buna göre Çin Halk Cumhuriyeti üniversiteleri, herkesi şaşkınlık içinde bırakan sonuçlar ile dikkat çekti. BRICS ülkeleri dışında araştırmaya konu olan ülkeler arasında Kolombiya, Fas, Tayland ve Fas gibi ülkeler de yer alıyor.
21 ülke arasında dereceye giren 100 üniversitenin ilk ve ikinci sıralarını Çin Halk Cumhuriyeti üniversiteleri paylaştı. Çinlilerin başarısı bununla da sınırlı kalmadı. Üstün başarı gösteren 100 üniversitenin 46 tanesinin Çin Halk Cumhuriyetine ait olması bir başka başarı olarak göze çarptı.
Çinin bu başarısı, geçen yıl yapılan değerlendirmede 10. Sırada yer alan Rusya’nın ünlü Lomonosof üniversitesinin 5. Sıraya yükselmesiyle yetinmesini sağlayamadı.
Rus üniversite rektörleri, bu sonuç yani Çinlilerin başarısı karşısında kolları sıvayarak, kendilerine 2020 yılında, uluslararası üniversiteler başarı sıralamasında, ilk 10 üniversite arasında 5 üniversitelerini koyma hedefini açıkladılar.
Üniversitelerin, öğretim kalitesi, araştırma, bilgi transferi ve uluslararası görünümü gibi 13 kriterden yola çıkılarak, ulaşılan sonuçlarda ülkemizden de 7 üniversite yer aldı. Sıralamada 51. sırayı gurur kaynaklarımızdan biri olan İstanbul Üniversitesi aldı.İlk 10 sırasında 3, ilk 51 de ise 7 üniversitemizin yer aldığı bu sıralama yaklaşık 200 üniversitemiz olduğu göz önüne alınırsa, övünme yanında kolları sıvamanın da gerekliliğini göstermekte.
Rusya’nın, önümüzdeki 5 yılda hedeflediği başarıyı, göz önüne alırsak, ülkemiz üniversitelerinin de bu yolda net hedefler koyması gerektiği kendiliğinden ortaya çıkar.
Sonuç olarak, artık ülkeler bir yandan uzayda yarışırken, bir yandan da, kendilerini uzayda daha ileriye götürecek, yerdeki çalışmalar olarak üniversite kalitesine yöneliyorlar.
Üniversiteler arasındaki rekabet, ülkelerin gelişmişlik ya da kalkınmışlık göstergesi olma özelliğini artırarak sürdürüyor…