Üretim hacminde artış beklentisi azaldı

Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, gecelek 3 ayda toplam isithdam artış beklentisi zayıflayarak sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası İktisadi Yönelim  Anketi sonuçlarına göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış diyenler lehine seyrin zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Merkez Bankası aralık ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1971 işyerinin yanıtladığı İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış diyenler lehine olan seyrin zayıflayarak devam ettiği görülürken, son üç ayda alınan iç piyasa ve toplam sipariş miktarındaki artış seyrinin bir önceki aya göre zayıflayarak, ihracat sipariş miktarındaki artış seyrinin ise güçlenerek devam ettiği gözlendi.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişler, ihracat siparişleri ve iç piyasa siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak sürdüğü görülürken, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin de zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyrin zayıflayarak sürdüğü gözlenirken, gelecek üç aydaki toplam sipariş miktarı beklentilerinin önceki aya kıyasla zayıfladığı, iç piyasa sipariş miktarlarında önceki ay aynı oranda gözlenen artış-azalış beklentilerinin bu ay yerini artış beklentilerine bıraktığı, ihracat sipariş miktarındaki artış beklentilerinin ise önceki aya göre güçlendiği tespit edildi. Gelecek üç aydaki toplam istihdam artış beklentisinin de zayıflayarak sürdüğü, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarında artış yönlü seyrin ise güçlenerek devam ettiği gözlendi.

ÜFE beklentisi 0,3 puan gerileyerek 8,1 oldu

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin ve gelecek üç aydaki artış beklentilerinin güçlenerek sürdüğü görüldü. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentisinin de güçlenerek devam ettiği gözlenirken, gelecek on iki aylık dönem sonu itibariyla yıllık ÜFE beklentisi ise geçen aya kıyasla 0,3 puan azalarak yüzde 8,1 oldu.

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserler lehine olan seyrin, önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görülürken, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 20 olarak belirlendi. Daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,6, görüşünün bir ay öncesine göre değişmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 73,4 olarak tespit edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir