Üretimdeki düşüşte tatil etkili oldu

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, ağustos ayı sanayi üretiminde yaşanan düşüşte tatilin etkisi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ağustos ayında gerileyen sanayi üretiminde Ramazan ayının ardına denk gelen tatil dönemi olmasının etkili olduğunu söyledi.

Benzer bir düşüşün geçen yıl da yaşandığını kaydeden Özdebir, geçici bir gerileme olarak değerlendirdiklerini, kendi gözlemlerine göre eylül ve ekim aylarında üretimin seyrinin normal olduğunu vurguladı.

Özdebir, dunya.com'a yaptığı açıklamada, "Yıllık değişim olarak bakarsak 0.1 puanlık bir düşüş var ama aylık bazda yüzde 4 düşüş var. Haziran, temmuz ayları piyasanın da kamu yatırımlarının da hareketli olduğu bir dönemdi. Büyüme rakamlarından da bunu gözledik. Ağustosta geçici bir düşüş olduğunu düşünüyorum. Belki de tatil ayı olması nedeniyle geçmiş yıllarda da gözlemlenen, ekonominin yavaşladığı bir dönem yaşanıyor. Eylül ayında ve ekim ayında piyasalar, özellikle yatırım malları konusunda artış görüyoruz. Ağustos ayındaki sanayi üretimi düşüşünün geçici olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü, Ramazan ayının arkasına denk gelen bir dönem ve insanların tatillerini yoğunlaştırdığı günler" dedi. Özdebir, geçen yılın ağustos ayında da endeksin 110'un altına gerilediğini hatırlattı.

Bordrolu benden kolay kredi alıyor

Özdebir, ekonomik faaliyetlerin hızlanmasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, son dönemde tüketici kredilerine yoğunlaşılmasını da eleştirdi. BDDK'nın rol oynaması gereken bir aşamaya gelindiğini kaydeden Özdebir, "Dünyada paranın bol olduğu dönemde ara malı ve girdi üreten alanlara yatırım yeterli olmadı" dedi.

Özdibir, "Ekonominin hızlandırmaya ihtiyacı var ancak bazı şeylere dikkat etmemiz lazım. Bankacılık kesimi tüketici kredilerine yüklendi ve hacim çok arttı. Bunlar aynı zamanda bizim cari açığımızı da tetikliyor. Ülkemizin yatırıma ihtiyacı var. Paranın dünyada bol olduğu dönemde sanayimiz için yatırımı fazla yapamadık.

Özellikle aramalarda gerekli yatırımları yapamadık. Cari açık sıkıntımız devam edecek. Bunun önüne geçebilmek için ülke olarak hak ettiğimiz lüksün üzerinde bir yaşantımız var. BDDK'ya belki görev çok düşüyor. Bankacılık kesimi için karlı, çok fazla kişiye kredi verildiği için dağıtılmış risk olarak görüyor ama bizim ihtiyacımız olan üretken yatırımlara kredi verilmesidir. Benim bordrosuna imza attığım insan, benden daha kolay kredi alıyorsa burada bir sorun var demektir" diye konuştu.

Bahçıvan: Yüzde 3-4 arası büyümeye olan inancımız sürüyor

Öte yandan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonominin bu yıl yüzde 4’ler seviyesinde büyüyeceğine inandıkları söyledi.

Bahçıvan, sanayi üretimi verilerini şöyle değerlendirdi:

“Toplam sanayi üretimimiz, Ağustos 2013’te, önceki yılın aynı ayına göre aynı düzeyde kalsa da imalat sanayinin 12 alt sektöründe önemli artışlar görülmesini önemli buluyoruz.
Takvim etkisinden arındırılmış endekse göre imalat sanayinin Ocak-Ağustos  arasındaki büyümesi yüzde 3.7 olmuştur. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemde yüzde 2.3’tü.
Ağustos ayı bazında da bakıldığında, dış faktörlerden kaynaklı olağanüstü günler ve bayram tatili etkisine rağmen, imalat sanayinin bir önceki yılın aynı ayına göre küçük de olsa (yüzde 0.6) artması sanayicimizin moralinin iyi olduğunu göstermektedir.

Özellikle motorlu kara taşıtları, ana metal, kimya, tekstil ve elektrik teçhizatları gibi sanayinin güçlü üretim alanlarındaki artış tablosu, Türkiye’nin bu yılki büyüme hedefine ulaşmaktaki inancımızı korumamıza yol açmıştır. Ayrıntılardan yola çıkarak genel bir değerlendirme yaptığımızda şunu söyleyebiliriz; ekonominin bu yıl yüzde 4’ler seviyesinde büyüyeceğine olan inancımız devam ediyor.”