VakıfBank, ilk yarıda 539.7 milyon lira kar sağladı

Bankanın aktif büyüklüğü yüzde 10 artışla 71,3 milyar TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vakıfbank'ın 30 Haziran 2010 itibarıyla konsolide olmayan net karı 539,7 milyon TL'ye yükselirken, aktif büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 71,3 milyar TL oldu.

Vakıfbank'ın 2010 yılının ilk yarısına ait konsolide olmayan sonuçlarını açıklayan Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, bilançoya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"2010 yılının ilk altı ayındaki toplam faaliyet gelirlerimiz geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 5,1 artışla 2 milyar TL'yi aştı. Vergi ve karşılıklar öncesi karımız yine geçen yıla göre yüzde 4,6 artışla 1,2 milyar TL'ye ulaştı. 547 milyon TL toplam karşılıklar ve 136 milyon TL vergi sonrasında net karımız ise 539,7 milyon TL olarak gerçekleşti. Vakıfbank, 2010 yılının ilk yarısında da kredilerde büyümeye devam ederek, ülke ekonomisine nakdi ve gayri nakdi kredi toplamında 48,7 milyar TL kaynak sağladı. Toplam kredi büyümemiz yüzde 14,5'e ulaşırken, konut kredilerindeki yüzde 17'lik güçlü büyüme ile pazar payımızı artırmayı başardık. Ayrıca, taksitli ihtiyaç kredilerinde son çeyrekte yüzde 11'lik büyüme sağlamanın yanı sıra, kredi kartlarında başarılı bir performans sergiledik ve ilk 6 ayda yüzde 25 büyüdük."

Mevduat artışı sektör üzerinde

Etkin kaynak yönetimi yaparak net faiz marjını büyük oranda korumayı başardıklarını ifade eden Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, "Yılın ikinci çeyreğinde büyük bankalar içerisinde net faiz marjı en az düşen banka Vakıfbank oldu. Yılın ilk 6 ayında sektör ortalamasının üzerindeki yüzde 10,7 mevduat büyümesine rağmen ortalama mevduat maliyetlerimiz azalmaya devam etti. Özellikle yeni şube açılışlarının tabana yaygın mevduat ile büyüme stratejimize katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

KOBİ'lere destek artacak

KOBİ bankacılığında Ticari Atılım Merkezi (TAM) ile yeni bir yapılanmaya gittiklerini ve özel ürünler ile her zamankinden daha da iddialı olduklarını vurgulayan Kalkan, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı yeni kredilerin de katılımıyla yılın ikinci yarısında KOBİ segmentindeki büyümenin hızlanarak, ekonominin dinamik gücü olarak gördükleri KOBİ'lere verilen desteğin artırılacağını söyledi.

Kalkan, Vakıfbank'ın Haziran sonu itibarıyla takipteki kredilerinin toplam kredilerdeki payı yüzde 5,6'ya gerilediğini, yılın ikinci yarısında tahsilat artışı ve takibe aktarılan kredilerin azalması nedeniyle aktif kalitesinde iyileşme beklediklerini ifade etti.

Şube ağını genişletmeye devam ettiklerini vurgulayan Kalkan, "2010 yılının sadece ikinci çeyreğinde 29 yeni şube açarak Haziran sonu itibarıyla 576 şubeye, bugün itibarıyla da 602 şubeye ulaştık. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde açacağımız yeni şubelerle yılsonunda toplam şube sayımızın en az 620 olmasını hedefliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir