Vali'den madencilere 'işinize dönün' çağrısı

Manisa Valisi Bektaş, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Cengiz Topel Meydanı'nda bekleyen Soma Kömür İşletmeleri çalışanı işçilerle görüştü. "Bu madenlere, devletten çok sizin ihtiyacınız var" diyen Bektaş, işçileri madenlere dönmeye çağırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MANİSA - Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, maden faciasının yaşandığı ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin çalışanı olan ve maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Cengiz Topel Meydanı'nda bekleyen işçilerle görüştü.

Soma Kaymakamlığı'nın da bulunduğu Cengiz Topel Meydanı'nda bekleyen işçileri dinleyen Vali Bektaş, şirketin tüm hesaplarına ve mal varlıklarına, mahkeme kararıyla tedbir konulduğunu belirtti.

İlgili Bakanlık yetkilileri ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ile görüştüğünü dile getiren Bektaş, maaşların bugün yatmayacağını, ancak kaza olan madendekilerin, çözüm bulununcaya kadar maaşlarını almaya devam edeceklerini kaydetti.

Vali Bektaş, bugün görüştüğü Başbakan Erdoğan'ın da kendisine, "Biz keşke sana para gönderebilsek de o arkadaşlara verebilsen" dediğini aktararak, devletin kanunlara göre hareket edebileceğini, maaş ödemelerini yapmalarına yönelik gayret ettikleri şirketin yetkililerinin de maaşların ödeneceği sözünü verdiğini anlattı.

Erdoğan Bektaş, "Eğer biz bu kafayla davranırsak, beni dinlemeye tenezzül etmeyen arkadaşlarımızın sözleriyle davranırsak, bu madenleri işletecek adam bulamayız. Devlet de bu saatten sonra artık maden işletemez. Siz eğer ekmeğinize, ailenizin rızkına, ilçenin ticaretine önem veriyorsanız, bu madenlerin yaşaması lazım" diye konuştu.

Sözleri sık sık işçiler tarafından kesilen Bektaş, ilgili kanunun 10 güne kadar çıkacağını belirterek, bir çözüm bulununcaya, "bu maden açıktır ya da kapalıdır" deyinceye kadar, o madende çalışanların mağdur edilmeyeceği sözünü verdi.

"Ben gitmem ve para da isterim diye birşey yok"

Bektaş, aynı şirkete ait diğer iki ocaktan, Işıklar ocağının kısa süre içerisinde açılacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bir defa 'ben gitmem ve para da isterim' diye bir şey yok. Diğer iki madendeki ocaklar resmen denetlemeciler izin verip faaliyete başlayıncaya kadar, oradaki işçilerimiz, işsizlik fonundan kurallar çerçevesinde işsizlik ödeneği alacak. Bakanımızın bana kısaca telefonda söylediği şeyler bunlar. Fakat mevcut hukukumuzda bunun karşılığı yok. Bunun için kanun çıkması gerekiyor. Kanunu çıkarmak için de TBMM'nin geceli gündüzlü çalıştığını biliyoruz.

"Madenciliğe zarar veriyorsunuz"

Maden şirketinden maaşlarınızın ödenebilmesi için baskıya devam edeceğiz ama bu kanundan önce 'size para vereceğiz' diyemem. Diyenlere de inanmayın. Ülkemizi karıştırmak isteyenler var, onları heveslendiriyorsunuz, bir de Soma'nın geleceğine ve madenciliğe zarar veriyorsunuz. Bu madenlere, devletten çok sizin ihtiyacınız var. Kiminle bire bir görüştüysem aynı şeyi söylüyor. 'Bir an evvel ocaklar açılsın' diyorlar. Biz de bunu yapmak istiyoruz."

Konuşmanın ardından yeniden yürüyüş kararı alan grup, yürüyüşe geçtikleri 5 Yol Kavşağı'na 50 metre kala, polis ekiplerince durduruldu.

Polisin önünde bir süre oturan işçiler, daha sonra meydana geri döndü.

Şirket yetkilisinden açıklama

Daha sonra Vali Bektaş ve Kaymakam Bahattin Atçı ile meydana çıkan Soma Kömürleri A.Ş. Atabacası İşletme Müdürü Haluk Evinç, işçilere, maaşlarının en geç Perşembe ya da Cuma günü yatırılmasının planlandığını, işçilerin maaş bordrolarını çalıştıkları ocaklardan alabileceklerini bildirdi.

İşçilerin, ​maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Soma-Bergama yolunda gün içinde yaptıkları oturma eylemi, Kaymakam Bahattin Atçı'nın "sorunun çözüleceği yönündeki" konuşması üzerine sona ermiş, grup Cengiz Topel Meydanı'nda bekleyişe geçmişti.

İşçilerin, meydandaki bekleyişleri sürüyor.