Varlık barışında 39 şüpheli işlem bildirildi

Şimşek, "Varlık Barışı Kanunu kapsamında Türkiye'ye geldiği bildirilen 64 ton altının ilgili kamu kuruluşlarının kayıtlarında gözükmediği" iddialarını yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı başladığından bu yana 39 şüpheli işlem bildiriminin incelendiğini kaydetti.

Şimşek, TBMM'de gazetecilerin, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, "Varlık Barışı Kanunu kapsamında Türkiye'ye geldiği bildirilen 64 ton altının ilgili kamu kuruluşlarının kayıtlarında gözükmediği" iddialarını yanıtladı.

Maliye Bakanlığı olarak, Varlık Barışına ilişkin verileri, kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaştıklarını anımsatan Şimşek, belirtilen rakamların da kendilerinin verdiği rakamlar olduğunu söyledi.

Şimşek, Maliye Bakanlığı verilerinin beyana dayalı olduğuna işaret ederek, beyanda bulunan mükellefin, Varlık Barışından yararlanması için 1 ay içinde varlıkları Türkiye'ye getirmek zorunda olduğunu, aksi halde yararlanamadığını anlattı.

"Beyan edildiği halde, bunun getirilmemesi, vergi incelemesini ya da MASAK'ın harekete geçirilmesini gerektirmiyor mu?" sorusuna Şimşek, "Bu çerçevede MASAK'a şimdiye kadar 39  şüpheli işlem bildirimi olmuş, MASAK bu konuları incelemiştir. Vergi denetimi konusunda, vergi mahremiyeti nedeniyle  herhangi bir şirket veya mükellef hakkında, sizlerle bilgi paylaşmamız mümkün değil. Tabii ki Maliye Bakanlığı gerekli görürse, bunları inceler" karşılığını verdi.

"Altınla ilgili beyan var"

Şimşek, beyan çerçevesinde, verilerin kamuoyuyla paylaşıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Mükellefin Varlık Barışında, ilerde yapılacak incelemelerden, matrah artırımı anlamında yararlanabilmesi için beyanın gereğini yerine getirmesi lazım. Beyanın gereği de 1 ay içerisinde, bu varlıkların ülkeye getirilmesidir, bu da kanunla düzenlenmiştir. Getirmedilerse, o zaman bundan yararlanamazlar. Maliye Bakanlığı gerekli görürse, onu inceler. Kara para aklamayla ilgili MASAK, görevini yerine getiriyor. Maliye Bakanlığı olarak da biz her zaman, gerekli gördüğümüzde mükelleflerimizi inceleriz; bu çerçevede veya herhangi bir çerçevede. Vergi mahremiyeti nedeniyle şu anda kimi incelemeye alıp almadığımızı, kimin beyanda bulunduğu halde bu varlığı Türkiye'ye getirip getirmediği hususunda sizlerle bir veri, bilgi paylaşamam. Beyan edilen varlıkların Türkiye'ye getirilip, getirilmediği hususu mükellefin hukukuyla ilişkili bir husustur. Altınla ilgili bir beyan söz konusu ama bu beyan sonrasında ülkeye getirilip getirilmediği incelenen bir husus."

"Kara para aklanmasına izin veremeyiz"

Hamzaçebi'nin, kara para aklama amacıyla bu beyanın verilip verilmediğine yönelik sorusunun anımsatılması üzerine Şimşek, kara para aklamasının olabilmesi için varlığın Türkiye'ye getirilip, kayda geçirilmesi gerektiğini belirtti. Kayda geçirilmemesi halinde aklamanın olamayacağına dikkati çeken Şimşek, "Varlık Barışı başladığından bu yana şüphe üzerine, bu çerçevede 39 inceleme söz konusu olmuş. MASAK, gerektiğinde, ilerde inceleme sonuçlarını kamuoyuyla paylaşır. Hükümet, olarak biz gereğini yapıyoruz. Türkiye, bir hukuk devletidir, kara para aklanlanmasına hiçbir şekilde biz izin veremeyiz. Altın beyanı da o çerçevede değerlendirilmelidir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir