”Vatandaşın kredi borcu, esnafın ise veresiye defteri kabarıyor”

TESK Genel Başkanı Palandöken, bankaların sorun daha da büyümeden vatandaşa ve esnafa destek olması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşın kredi borcu, esnafın ise veresiye defterinin kabardığını belirterek, bankaların vatandaş ve esnafa destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, geliri yeterli olmayan vatandaşlar borç batağında iken, bankaların karlarını artırdığına işaret ederek, "2 milyon kişinin ferdi kredi borçlusu olması normal değil, bu faizlerle bu borçların ödenmesi imkansız. Acilen yüksek faize dur denilmeli ve yuvaların dağılması önlenmelidir. Bu dönemde bankalar da ellerini taşın altına koymalıdır" dedi.

Bir taraftan kredi borçluları ile kredi kartı borçlularının sayısı "çığ" gibi büyürken bankaların karlarını artırdığını belirten Palandöken, bankaların, sorun daha da büyümeden vatandaşa ve esnafa destek olması gerektiğini savundu.

Global krizde tüm sektörlerin zora girmesine rağmen, bankalarımızın yüksek karlılık açıkladığını hatırlatan Palandöken, şunları kaydetti:

"Bankalarımızda başka yerden değil, bu ülkenin varlıklarından kar elde etti. Onların bütün derdi kıt kanaat geçinen, zor durumdaki dar gelirli vatandaştan daha fazla nasıl para kazanacağım olmamalı. Bu gidişe bir dur denilmesi gerek. Zor durumdaki vatandaş, haksız bulduğum yüksek faizlerle bankalara milyonlarca lira para kazandırırken, kendilerinin parasızlıktan yuvaları dağılıyor. Borçlu sayısının 2 milyonu geçmesi artık ülke meselesidir. Aileleriyle beraber 10 milyona yakın bir nüfustan bahsediyoruz. Hiç kimse (Bu onların kendi problemidir) diye düşünülemez. Bankalarımızın sosyal sorumluluğa ortak olmasını istiyoruz. Acilen duruma müdahale edilmesini bekliyoruz.

2 milyonun üzerindeki borçluların 1,5 milyona yakını kredi kartı borçlusu. Faizlere müdahale edilmesine rağmen hala olması gereken düzeyin çok üzerinde. Bu faizlerle bu borçların ödenmesi zaten imkansız. Kredi kartı limiti dolan mahallesindeki, caddesindeki veresiye bankası olan esnafa koşuyor. Her bir esnafın 5 bin lira alacağı olsa 2 milyon esnafın alacağını siz düşünün."

Bu konularda ilginizi çekebilir