VDT, 'Mem'u Zin' ile perde açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



VAN - Van Devlet Tiyatrosu (VDT), Kürt düşünür ve mutasavvıf Ahmed-i Hani'nin Türkçe olarak yayımlanan ve tiyatroya uyarlanan 'Mem ile Zin' oyunuyla perdelerini açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Ahmed-i Hani'ye ait 'Mem'u Zin' adlı eseri Türkçe yayımlamasının ardından, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne talepte bulunan VDT, Cuma Boynukara'nın oyunlaştırdığı destanı seyirciyle buluşturdu.
VDT binası depremde hasar gördüğü için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile turizm şirketlerince kurulan Sanat Çadırı'nda sahne alan oyunda, birbirine aşık olan, ancak kavuşamayan iki gencin trajik öyküsü anlatılıyor.

VDT, tarafından ilk kez sahnelenen oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından İpek Atagün Gezener yönetti. 15 kişilik bir kadro ile sahnelenen oyunda 'Mem'i oyuncu Edip Kamacı, 'Zin'i ise Demet Boci canlandırdı.

Tek amacı komşu beyliklerle barış içinde yaşamak olan Mir Zeydin'in, Beko'nun dolduruşu ile barışı kendi marifeti ile dinamitlemesi anlatılıyor. Canlı müzik ve danslarla da beslenen oyun, Mem ile Zin'in trajedisiyle seyirciyi oyunun içine alıyor.
İzleyiciler arasında yer alan Vali Yardımcısı Atay Uslu, gazetecilere yaptığı açıklamada, oyunu izlerken bir kez daha Anadolu'nun ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğunu hissettiğini belirtti.

Faki Teynan'ı, Ahmed-i Hani, Yunus Emre, Mevlana ve Neşet Ertaş'ıyla Anadolu'nun zengin bir kültüre sahip olduğunu dile getiren Uslu, ''Bu kültürün özünde olduğu gibi Ahmed-i Hani eserinde de sevgi var. Oyuncu arkadaşlarımız inşallah Türkiye'ye turnesinde bu oyunu sergileyecekler. Dün başlayan o sevgi yumağı bugün bu eserler büyüyecek Türkiye'yi, beraberinde de tüm dünyayı kuşatacaktır'' dedi.

İzleyicilerden Leyla Atan, böyle büyük bir doğu destanının Türkiye geneline yayılması gerektiğinin altını çizdi. Oyunun içeriğinde Türkiye'de yaşayan tüm kesimlerin 'bir' olduğunun bir kez daha gösterildiğini anlatan Atan, ''Kürtçe bir eserden uyarlanan bir oyunun tiyatroda sahne alması çok önemlidir. Aslında günümüzde yaşanan terör olaylarına da bir mesajdır'' diye konuştu.

Oyunu Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ, kurum amirleri ile vatandaşyar izledi.
Van'da 2-13 Ekim tarihleri arasında sahnelenecek oyun daha sonra Türkiye turnesine çıkacak.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir