Ve gözler Merkez'e çevrildi

Piyasanın gözü kulağı Para Politikası Kurulu'nun bugün açıklayacağı faiz kararında...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası, yılın ilk faiz toplantısını bugün yapacak. Özellikle de 'özerklik' tartışmalarının yeniden gündeme oturduğu bir süreçte Merkez'in nasıl bir karar alacağı merak konusu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim çağrısını yinelemesi ve ardından ilgili bakanların da bu görüşe destek vermesi yılın bu ilk toplantısına ilgiyi daha da artırmış durumda.

Piyasada faiz adımı konusunda ise ikiye ayrılmış duruyor. TCMB'nin hali hazırda yüzde 8.25 seviyesinde olan politika faizinde indirime gitmesini bekleyenler olduğu gibi, politika faizinde "ocak ayında indirim gelmez" diyenler de var.

Ancak kısa vadeli faizlerde indirime gideceği beklentisi, indirime gitmeyebileceği beklentisine göre daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Reuters'ın anketinde politika faizinde indirim bekleyen 11 katılımcıdan 8'i 25 baz puan, 3 katılımcı ise 50 baz puan indirim öngörüyor.

Öte yandan mevcut yüzde 11.25 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde ve Piyasa Yapıcı (PY) bankalara uygulanan yüzde 10.75 seviyesindeki borçlanma imkanına ilişkin faizde ise indirim beklentileri genele yayılmıyor.

 

İsmet Özkul: Merkez Bankası nereye bağımlı?
 

Taner Berksoy: Yine Merkez Bankaları
 

Alaattin Aktaş: Faiz bugün mü, ocak enflasyonu açıklandıktan sonra mı, yoksa?

 

Bu konularda ilginizi çekebilir