Ve sonunda çıktı

Microsoft’un yeni çağını başlatacak olan işletim sistemi Windows 10 yayınlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aylardır public beta sürümüyle Windows Insider programına katılanların deneme fırsatı bulduğu, Microsoft’un yeni çağını başlatacak olan işletim sistemi Windows 10 sonunda çıktı.

Bu sabah Türkiye saati ile 07:00’da bilgisayarlara gönderilmeye başlayan Windows 10, Windows 7 ve Windows 8.1 kullanıcılarına tamamen ücretsiz olarak sunuldu. Dün itibariyle kimi kullanıcılara kurulum işlemi için gerekli dosyaları önden gönderen Microsoft, güncellemeyi de Windows 10 bekleyen herkese göndermeyecek. Öncelikli olarak Insider programı katılımcılarının kavuşacağı işletim sisteminin tam sürümü, sonrasında kademeli olarak tüm kullanıcılara dağıtılacak.

Bunun dışında Windows 10’dan sonra yeni bir Windows sürümünün gelmeyeceğini de belirtelim. Microsoft artık işletim sistemini bu temele oturtacak ve sürekli gelecek küçüklü büyüklü güncellemeler ile iyileştirmelere gidecek.

Windows 10’un PC kullanıcılarına sağladığı en önemli yeni özelliklere bakacak olursak, her şeyden önce Windows 8 ile ortadan kaldırılan Başlat menüsünün geri döndüğünü ve çok güzel döndüğünü söyleyebiliriz. Yeni menüde Windows 8’de tanıdığımız canlı kutucuklar, ekranın sol alt köşesinden erişebileceğimiz kısma gelecek ve dilendiği gibi kişiselleştirilebilecek.

İşletim sisteminde Alt+Tab kombinasyonuyla ulaştığımız çalışan programların karşımıza çıktığı ekran da yepyeni bir hâl almış durumda. Artık çoklu görev penceresi olarak adlandırılan bu ekranda tüm işlemleri aynı anda görüntülemek mümkün olacak.

Elbette en önemli yeniliklerden biri de, sonunda Internet Explorer’ın yerini alacak olan Edge tarayıcı olacak. Chrome ve Firefox gibi günümüz modern tarayıcılarına benzer bir şekilde tasarlanan Edge, Windows PC kullanıcılarına çok çeşitli özellikler sunacak.

Windows 10’da kullanmanın farklı bir deneyim yaratacağı bir diğer yeni özellik ise Cortana. İlk olarak Windows Phone 8.1 telefon işletim sisteminde gördüğümüz bu kişisel asistan, artık bilgisayarlarda da komutlarımızı dinleyerek çok sayıda işlemi yerine getirebilecek.

Windows 10’un sayarak bitiremeyeceğimiz daha çok sayıda özelliği bulunuyor. Onları da zamanla deneyip hep birlikte göreceğiz.