Vedat Türkali son yolculuğuna uğurlandı

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Vedat Türkali , İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

97 yaşında vefat eden Türkali'nin Teşvikiye Camii'ndeki cenazesine HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile CHP İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş'ın da aralarında olduğu çok sayıda siyasetçi katıldı. 

Türkali'yi uğurlayanlar arasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın gündeme getirdiği Devrimci Liseliler üyesi öğrenciler de vardı.

"Che Tişörtleri"yle oradaydılar

Che Guevara tişörtleriyle cenazeye katılan öğrenciler, Vedat Türkali'nin tabutunun başında da sol yumruklarını havaya kaldırıp, Nazım Hikmet'in "akın var" şiirinden dörtlük okudular.

Sanatçı torunu Casalini taziyeleri kabul etti 

Aile adına taziyeleri Vedat Türkali'nin kızı Deniz Türkali, sanatçı torunu Zeynep Casalini ile Casalini'nin kızı Angela Ceren kabul etti. Ufuk Uras ve Akın Birdal da aile üyelerinin yanından hiç ayrılmadı.

HDP Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş'ın yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan da cenazede yer aldı

"Çok istediği barışı yükselteceğiz "

"Türkali'yi Yaşama yaşatmaya inancıyla hatırlayacağız" diyen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Gururluyuz, Vedat Türkali'ye yoldaş olduğumuz için mutluyuz. Böyle bir yoldaşın bize bıraktığı miras, bizi daha güçlü kılacak. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde onu uğurluyoruz. Çok istediği Türkiye ve bölge barışı için onun sesini ve onun sözünü bugün omuz omuza vererek tekrar yükselteceğiz " diye konuştu.

"Onların hatırına barışı mutlaka gerçekleştireceğiz" 

Türkali'nin "Bu ülkede adaletli bir barış olacak" sözünü hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, "Bizim için bir talimat olarak kalacak. Ve inşallah ülkemizde barışı, Vedat Türkali ve onun gibi düşünenler, onun gibi mücadele edenlerin hatırına mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu tip şahsiyetler eserleriyle, fikirleriyle her zaman toplumda var olmaya devam ederler" diye konuştu.

"En önemli barış elçisini kaybettik" 

Türkali'nin ölümünün "Türkiye toplumu açısından büyük bir kayıp" olduğunu söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, "Bir yoldaşımızı kaybettik. Türkiye halkalarının barış elçilerinden en önemlisini kaybettik, bir de meslektaşımızı kaybettik. Bütün halklarımızın, devrimcilerin başı sağolsun" dedi.

"Kuran kerim meali hediye ettim" 

İlahiyatçı İhsan Eliaçık da Türkali'ye son görevini yapmak için camiye gelen isimler arasındaydı. Türkali ile hayatının son döneminde tanışma fırsatı yakaladığını söyleyen Eliaçık, "Kendisiyle geçen sene uzun uzun sohbet etmiştik. Son zamanlarda din konularına fazlaca kafa yoruyordu. Bizim söylemlerimiz kendisinde heyecan yaratmıştı. Özellikle görüşmek istedi. 'Yıllarca dini kesimlerin içerisinden sosyal adalet fikriyatını savunan birilerinin çıkmasını biz çok bekledik' dedi. 'Siz şimdi bunu yapıyorsunuz' dedi. Hatta bana, 'keşke 20'li yaşlarımda olsaydım' dedi. Kuran-ı Kerim meali hediye ettim.Onlar üzerinde kafa yoruyordu. Epey sorular çıkarmıştı. Ama ömrü vefa etmedi" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir