Venezuela 'acil' inşaata bekliyor

Ülkesinin 2 milyon konut ihtiyacı bulunduğunu anlatan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez,"TOKİ'yi acil bekliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı kabul etti. Devlet Başkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Basına kapalı olarak yapılan görüşmede Chavez, nisan ayında Çin'e gideceğini, bu gezi kapsamında Türkiye'ye de uğramak istediğini söyledi.

Venezuela'nın zengin petrol rezervleri olduğunu bildiren Chavez, şöyle dedi:

"Petrol burada sizin. 2 milyon konuta ihtiyacımız var. TOKİ'yi acil olarak Venezuela'ya bekliyoruz. Seçeceğiniz iyi müteahhitlerle burada bir an önce iş yapmanızı bekliyoruz."

Bakanla yaptığı görüşmenin ardından başka bir salonda bulunan Türk heyetini yanına gelen Chavez, heyettekilere "işte Türk taburu burada" deyip asker selamı verdi ve tokalaştı.

Türk heyetiyle hatıra fotoğrafı çektiren Chavez, Başkanlık Sarayı'nın kapısına kadar heyeti uğurladı. Bahçede bulunan çadırı heyete gösteren Chavez, "işte Kaddafi'nin çadırı. Ben de burada yaşayacağım" şeklinde espri yaptı.

“Chavez, ilişkileri geliştirmek için istekli”

Türkiye ile Venezuela arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde çok istekli olduğunu gördüğünü belirten Yıldız, “Yaklaşık 2 milyon konuta ihtiyaçları var. Devlet Başkanı halkının ihtiyaçlarını karşılamak istiyor. Bizden de konut yapımına katkı vermemizi bekliyor" dedi.

Chavez ve Venezuelalı bakanlarla yaptığı temaslarda Türk müteahhitlik hizmetlerinden bahsettiğini ve karşılıklı çıkarların oluşması halinde Türkiye'nin bu konuda ülkeye destek sağlayacağını anlattığını belirten Yıldız, "Venezuela şimdiye kadar müteahhitlerimizin gitmediği bir ülke. Yeni ülkelere açılmak açısından potansiyel bir ülke olabilir diye düşünüyorum" dedi.

20 milyar $'a kadar yatırım yapabiliriz

Türk tarafına günlük 200 bin varil üretim yapılan bir sahanın önerildiğini anlatan Yıldız, bu sahanın yüzde 10 ortağı bile olunsa 20 bin varil petrol anlamına geldiğini, bunun da Türkiye açısından cazip olduğunu bildirdi. Petrolde maliyetleri aşağıya çekebilecek her türlü fırsatı değerlendirmek istediklerini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

“Şubat ayında çalışma grubuyla beraber toplantı yapmayı öngörüyoruz Caracas'ta. Hem ürün hem de ülke çeşitlendirmesini sağlamamız lazım. Venezuela'da bu çeşitlilikte yerini alması lazım. Petrolü ucuzlatacak her faktörü mutlaka değerlendirmek istiyoruz."

Venezuela'da petrol konusunda 20 milyar dolara kadar varan bir yatırım yapma ve o yatırımdan kâr etme imkanı olduğunu dile getiren Yıldız, Venezuela'nın sahaları kendilerine ihalesiz olarak verebileceğini kaydetti.

 Venezuela'dan gelecek petrol ve petrol ürünlerinde 1 aylık faz farkının kısaltılabileceğini, 5-6 dolarlık navlun ücretlerinin de kar marjı içerisinde eritilebileceğini anlatan Yıldız, "Onların petrol bölgesi 600 kilometreye 90 kilometrelik bir bant. Çok geniş bir bant. O alanın içinde bize saha verebileceklerini söylediler. 19 ülke ve firma orada çalışıyor. Biz de kazan-kazan olacak her projeye sıcak  bakabileceğimizi söyledik" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir