Vergi denetimlerinde ağırlık 7 sektöre verilecek

Maliye Bakanlığı, bu yılki vergi denetimlerinde ağırlığı özellikle İstanbul'da yoğunlaştıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Maliye Bakanlığı, bu yılki vergi denetimlerinde ağırlığı krizden az etkilenen ve son yıllarda büyük canlanma görülen 7 sektöre verecek. Denetimler, özellikle İstanbul'da yoğunlaşacak.

Maliye Bakanlığı merkezi denetim birimlerinden Hesap Uzmanları Kurulunun Genel Çalışma Planı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onayıyla uygulamaya konuldu.

Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Hadi Ekici'den edinilen bilgiye göre, 2010 yılı Denetim Programı için öncelikle sektör analizleri yapıldı. Analiz çalışmasında, ekonomik krizden etkilenmeyen veya az etkilenen sektörler ile son yıllarda canlanma ve iş yoğunluğu görülen sektörler tespit edildi. Bu çerçevede, vergi incelemelerinde ağırlığın, finans, inşaat ve sağlık sektörleri ile gıda ürünleri imalatı ve satışı, kimyasal madde imalatı ve satışı, turizm ve danışmanlık sektörlerine verilmesi kararlaştırıldı. Turizm ve danışmanlık dışındaki hizmet sektörü alanlarında da kapsamlı vergi incelemeleri gerçekleştirilmesi öngörüldü.

Daha önce hastaneler ve ilaç firmaları nezdinde sektör denetimleri başlatan hesap uzmanlarının, buradaki incelemelerinin de süreceği ifade edildi.

Hesap Uzmanları Kurulu'nun 2010 yılı Turne Yönergesinde, vergi denetimlerinde ağırlığın İstanbul ve Antalya gibi ekonominin canlı olduğu merkezlere verileceği de belirtildi. Hesap Uzmanlarının İstanbul ve Antalya'nın yanı sıra Mersin'de de denetimlere başladığı öğrenildi.

Denetimler için 11 ayrı ekip oluşturulurken, İstanbul'a önümüzdeki dönemde de yeni ekiplerin gönderileceği kaydedildi.

Risk analiz merkezi kuruluyor

Bu arada Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Ekici, büyük ölçekli işletmeler nezdinde daha etkin denetim yapabilmek için Kurulun altyapısının yenilendiğini de bildirdi.

Ekici, bu çerçevede Hesap Uzmanları Kurulu Ar-Ge Merkezinin, Risk Analiz Merkezine dönüştürüleceğini söyledi. ARGE-RAM adını alacak yeni merkezde, bilgi işlem alt yapısının ve teknolojik imkanların azami ölçüde kullanılacağını belirten Ekici, şunları söyledi:

"Yeni merkez, denetim ve veri alt yapısı açısından çok daha etkin ve fonksiyonel olacak. Bu birimimizde Gelir İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere dış kaynaklardan elde edilen veriler toplanacak. Bunlar burada  tasnife tabi tutularak, incelemelerde kullanılabilir hale getirilecek. Daha sonra mükelleflerin büyüklüklerine ve çeşitli parametrelere göre belirlenmiş olan kriterler ışığında risk analizleri yapılacak. Bu şekilde riskli mükellefler tespit edilecek ve vergi denetimlerinde bu mükelleflere öncelik verilecek.

Yeni sisteme dönük çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için yeni yazılım ve programlar hazırlanacak. Bilgisayar ve program yazılımlarıyla riskli mükellefler daha iyi belirlenecek. Ayrıca Kurula iş gücü takviyesi de yapılacak."

Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Ekici, ARGE-RAM'de hedef kitle olarak belirlenen ve ülke ekonomisinde söz sahibi ilk 5.000 kurumlar vergisi ve 1.000 gelir vergisi mükellefine ilişkin verilerin sürekli analiz edileceğini de ifade etti. Ekici, bu verilerin vergi denetim birimlerinin kullanımına sunulacağını ve denetimlerde kullanılacağını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir