Vergi indirmek ekonomiyi canlandırmaz

Stiglitz, "Fed para basarak ABD ekonosinini canlandırmanın ilk turunda üzerine düşeni yaptı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, CNBC'ye yaptığı açıklamada ABD hükümetinin sağlam ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak için yatırımları teşvik etmesi, vergileri indirmemesi gerektiğini söyledi.

Stiglitz, "Borç tehtidi altında bir hane halkınız, evlerinin değerinden daha yüksek miktarda borçlu konut sahipleriniz varsa, vergi indirimi ekonomiyi canlandırmaz. İhtiyacımız olan yatırımları canlandırmak" diye konuştu.

Fed'in para basarak ABD ekonosinini canlandırmanın ilk turunda üzerine düşeni yaptığı belirten Stiglitz, bu şekilde işsizliğin yüzde 12-13 seviyesinde tepe yapmasının önlendiğini vurguladı.

Ancak hükümetin ekonomideki daralmanın şiddetini olduğundan düşük tahmin ettiğini ve yapıbileceğinin en iyisi bir canlandırmayı dizayn edemediğini savunan Stiglitz, "Soru harcama değil, nasıl harcayacağınız. Eğer yatırıma harcarsak, bugün ve gelecekte büyürüz" diye konuştu.

Stiglitz, ekonominin zayıf seyretmeye devam etmesi halinde, insanların uzun dönem için işsiz kalacağını ve ABD'nin beşeri sermayesini boşa harcamış olacağını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir