”Vergide indirim arayışı içindeyiz”

Devlet Bakanı Babacan, toplam gelirleri azaltmayacak şekilde vergi indirimi yapmak istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA-Devlet Bakanı Ali Babacan, hükümetin toplam gelirleri azaltamayacak şekilde vergi oranlarında indirim yapma arayışı içinde olduğunu söyledi.Türkiye’nin makro dengelerde dünyanın birçok ülkesinden daha iyi olduğunu belirten Babacan, “Bulunduğumuz noktanın kıymetini bilelim"dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin dünyadaki birçok ülkenin aksine bütçe açığı ile ilgili bir sorunu bulunmadığını ve kamu borç stokunun düşüş trendinde olduğunu belirterek, “Bizim yıllarca vergi artırma gibi bir mecburiyetimiz olmayacak. Çünkü ihtiyacımız yok, kamu dengelerimiz sağlam. Büyüyen ekonomide vergi gelirlerimiz de artıyor. Dolayısıyla bırakın vergi artırmayı, tam tersine biz seçici olarak toplam vergi tahsilatını aksatmayacak şekilde nerelerde indirim yapabiliriz bunun arayışındayız"diye konuştu. Ekonomideki muhtemel ısınmaya karşı tedbirler alındığına işaret eden Babacan, sürdürülebilir büyüme için Merkez Bankası ve ilgilidiğer birimlerin uyguladığı politikalarla 2011 yılında kontrollü bir büyüme oranı elde edilmeye çalışıldığını söyledi. Babacan, son sekiz yılda Türkiye’de yatırım yatığı için “pişman"olan kimsenin bulunmadığını ifade ederek, “Çünkü bizim (bankacılıkta) çok ihtiyatlı bir düzenleme çerçevemiz var. Denetleme çerçevemiz de çok güçlü. Asla özel muamele, hatır gönül işi yok"dedi.

Babacan’ın dikkat çektiği noktalar;

Kamu dengelerimiz sağlam, vergi gelirlerimiz artıyor, borç sorunumuz yok.

Türkiye’nin CDS primi şu anda 11 AB üyesi ülkeden daha iyi.

2011 yılında da 2010’da olduğu gibi yüksek bir büyüme yakalayabiliriz, ancak bunun sürdürülmesi önemli.

Merkez Bankası‘nın tuttuğu zorunlu karşılıkları, olur da ileride yavaşlarsa ekonomiyi canlandırmada kullanılabilecek bir rezerv olarak da düşünebiliriz.

Biz her zaman uzun vadeli baktık, politikalarımızda popülizme asla yer yok.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir