”Vergilendirme faslının açılmasının önünde bir engel yok”

Bakan Bağış, vergilendirme faslının açılması için gerekli kriterleri yerine getirdiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB müzakere sürecinde vergilendirme faslının bu ayın sonunda düzenlenecek Hükümetlerarası Konferansta açılmasının önünde bir engel bulunmadığını bildirdi.

AB Genel Sekreterliğinde (ABGS) basın-yayın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Bağış, vergilendirme faslının açılması için gerekli kriterleri yerine getirdiklerini belirterek, "26 Haziranda bu faslın açılmasının önünde bir engel yok" dedi.

Bağış, sosyal politika ve istihdam faslına ilişkin olarak da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yoğun bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Bu fasla ilişkin bir soru üzerine, sendikalarla ilgili reformun iptal edilmediğini, ancak mevcut krizin etkisiyle, ilgili tarafların çağrısı üzerine beklemeye alındığını bildiren Bağış, Sanayi ve Ticaret Bakanı ile Hazineden Sorumlu Bakanın yanı sıra TOBB, Türk-İş ve DİSK başkanlarının bu konuda hassasiyetleri olduğunu belirtti.

Bağış, Bakan Dinçer'in konuyla ilgili olarak "ciddi gayret" gösterdiğini, ancak üzerinde zaman baskısı yaratmak istemediklerini ifade etti.

Devlet Bakanı Bağış ayrıca, ABGS'nin teşkilat yasasının hazırlandığını, yeni yasayla birim başkanlarının sayısının 7'den 15'e çıkarılacağını sözlerine ekledi.

Avrupa'nın tutumu

AB sürecinde henüz açılmamış 18 müzakere faslının önünde siyasi engeller bulunduğunu belirten Bağış, "Kıbrıs konusunda limanların açılmasına endekslenmiş sekiz fasıl var, Fransa'nın engellediği beş fasıl var" dedi ve Kıbrıs Rum yönetiminin de sadece siyasi gerekçelerle kriterleri yerine getirilmesine rağmen bazı fasılları engellediğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Türkiye aleyhtarı mesajlar veren Avrupalı siyasetçiler olduğuna işaret eden Bağış, "Asıl hedefleri olan Türkiye'ye havlu attırma konusunda başarılı olamayacaklar" dedi.

Uzun vadede bakıldığında AB'nin insanlık tarihindeki en eski ve en kalıcı barış projesi olduğunu kaydeden Bağış, Türkiye'nin de katılmasının bu barış projesinin taçlandırılması anlamına geleceğini kaydetti. Bağış, Avrupa ülkeleriyle Türkiye'nin karşılaşacağı ortak sorunların yüzde 80'inin entegrasyonla kendiliğinden çözüleceğini savundu.

Kıbrıs sorunu

Bir gazetecinin sorusu üzerine "Çalışmalarımızın birçoğunun üzerinde bir Kıbrıs gölgesini hissediyoruz" diyen Egemen Bağış, yine de "bardağın dolu tarafını" görmekten yana olduğunu, sürecin sadece Kıbrıs'a endeksli olmadığını söyledi.

Bağış, diğer alanlardaki reformları Türkiye tamamlarsa Kıbrıs sorununun da engel olarak kalmayacağını düşündüğünü kaydetti. Bugüne kadar AB sürecinde Kıbrıs sorunundan kaynaklanan krizlerin hep bir şekilde aşıldığını kaydeden Bağış, bu süreçte hem verilen, hem de alınan tavizler olduğunu, adadan bir tek asker çekmeden Türkiye'nin dengeleri değiştirdiğini, 10 müzakere faslı açmayı başardığını vurguladı.

"İmtiyazlı ortklığın hukuki alt yapısı yok"

Bir soru üzerine, Fransa'da bir gazetenin yaptırdığı anketlere göre son yıllarda Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanların yüzde 65'ten yüzde 50'ye düştüğünü belirten Bağış, bazılarının önerdiği "imtiyazlı ortaklık" statüsü için AB mevzuatında bir hukuki alt yapı olmadığını, bunu kuracak bir uzlaşmanın da sağlanmasını beklemediğini vurguladı.

Bağış, İngiltere, İsveç ve İtalya gibi ülkelerin Türkiye'nin üyeliğine verdiği desteği anlattı. Türkiye'nin yılbaşından beri AB sürecinde attığı adımların bu devletlerin Türkiye'yi savunurken ellerini güçlendirdiğini kaydeden Bağış, "Bize düşen kullanabilecekleri yeni argümanlar vermek, AB sürecinde yeni adımlar atmak" dedi.

Toplantıda gazetecilere Sivil Toplum Diyaloğu projesi adıyla hazırlanan 40 saniyelik bir tanıtım filmi gösterildi. Halat çeken iki grubun, Türkiye ile Avrupa topraklarını birbirlerine yaklaştırıp buluşturduğunu gösteren tanıtım filminde "Türkiye ve Avrupa Birliği birçok projede işbirliği yapmaktadır" anonsu yapılıyor.