VIP Turizm: Kredi olanaklarındaki zorluklar sektörü olumsuz etkiliyor

VIP Turizm CEO'su Pirinçcioğlu, "Hükümetten beklenenlerin başında vergi indirimleri geliyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - VIP Turizm Üst Yöneticisi (CEO) Ceylan Pirinçcioğlu, krizin ilk dönemlerindekine göre sektörde belirgin bir iyileşme yaşanmış olsa da gerek kredi alma maliyetlerinin, gerekse kredi bulma olanaklarının halen turizm yatırımcılarını zorlayıcı boyutlarda olmasının, yeni yıla girerken turizm sektöründe bazı olumsuzlukları da beraberinde getireceğini belirtti.

Pirinçcioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, turizm sektörü ile ilgili birçok şey söylendiğini, turizm sektörünün terör, ekonomik kriz, sağlık, doğal afet ve politika gibi dünyadaki her türlü  gelişmeden ilk önce etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade etti.

2009 yılının tüm dünyada, özellikle Avrupa'da oldukça olumsuz bir yıl olarak yaşandığının altını çizen Pirinçcioğlu, düşüşlerin her segmentte olduğu gibi özellikle getirisi de hesap edildiğinde "iş turizminde" büyük olduğuna dikkati çekti.

Pirinçcioğlu, fiyat artışları ve rekabette euro bölgesi ülkelerin olumsuz etkilendiğini, bölge dışında kalan ülkelerden, başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerde turist sayısında kayda değer bir artış görülmediğini ve önemli düşüşler de yaşanmadığını belirtti.

Bu ülkelerdeki döviz paritesi dikkate alındığında, turizm gelirlerinin yüzde 8-10 aralığında gerilediğinin altını çizen Pirinçcioğlu, turizm sektör çalışanları olarak Dünya Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi rakamlarını da takip etmek ve stratejileri ona göre kurgulamak gerektiğini vurguladı.

Dünya Ekonomi Forumu'nun yaptığı Dünya Turizm Sektörü 2009 Araştırma Raporuna göre, seyahat ve turizm rekabet endeksinde Türkiye'nin 2008 yılına göre iki basamak düşerek 54. sıradan 56. sıraya gerilediğine işaret eden Pirinçcioğlu, şöyle dedi:

"İsviçre'nin 1., Avusturya'nın 2. ve Almanya'nın 3. olduğu endekste belirlenen kriterler turizm sektörünü geleceğe taşırken, seyahatlerin tercihlerinin de bu yönde olması konusunda bir yaptırım gücü oluşturmaktadır. 14 kriter tarafından değerlendirilen rekabet endeksinde, sağlık, hijyen, güvenlik, sürdürülebilir çevre, hava transferi, ulaşım altyapısı, tesis altyapısı, kültürel kaynaklar, doğal kaynaklar, insan kaynakları gibi gelecek yatırımları için önemli unsurlar değerlendirmeye alınmaktadır. Sektör temsilcileri olarak aslında tüm rakamsal verilerle birlikte rekabet endeksi için gerekli olan kriterlerin yerine getirilmesi için çaba harcanması gerektiği kanaatindeyim. Bu kriterler, Türk turizminin geleceği açısından büyük önem arz etmektedir."

"Beklentilerin başında vergi indirimleri geliyor"

Ceylan Pirinçcioğlu, VIP Turizm olarak tüm ekonomik olasılıkları göz önünde bulundurarak 2010 yılı için de farklı planlar hazırladıklarını ve 2010 yılında hizmet kalitelerinden ödün vermeden müşteri segmentinde çeşitliliğe devam ettiklerini vurguladı.

VIP Turizm olarak 2010 yılında yüzde 15'lik bir artış hedeflediklerini dile getiren Pirinçcioğlu, şunları kaydetti:

"Krizin ilk dönemlerindekine göre sektörümüzde belirgin bir iyileşme yaşanmış olsa da gerek kredi alma maliyetlerinin, gerekse kredi bulma olanaklarının halen turizm yatırımcılarını zorlayıcı boyutlarda olması, yeni yıla girerken turizm sektöründe bazı olumsuzlukları da beraberinde getirecek. Hükümetten beklenenlerin başında vergi indirimleri geliyor. Ekonominin genel gidişatını iyileştirmek adına ilave olarak vergi yükünün halen ağır olduğu kanısındayız. KDV, ÖTV, gelir vergisi ve diğer vergilerin indirilmesi, mevcut indirimlerin geçerlilik sürelerinin uzatılması, teşviklerin artırılması, kayıt dışı ile daha etkin mücadele öncelikle alınması gereken önlemler."