Viyadükle gelen rahatlık

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA'DAN / Nida YANGÖZGÜL

malatya@dunya.com

Yapımına başlandığı dönemde birçok spekülasyona neden olan Beylerderesi Viyadüğü, iyi konumlandırılmış bir noktada sıkıntıların azalmasına büyük oranda katkısı sağladı. Beylerderesi'nde kullanılan eski yolda ölümlü, ciddi yaralanmalı kazalar meydana gelirdi. Sabırsız olduğumuz trafikte bir de yol güzergahında problem varsa, hakikaten ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. En son hatırladığım kazarlardan biri, 3 aracın birbirine girdiği ve ölümle sonuçlanan kazaydı. Hakikaten çok üzücü bir durumdu. Artık viyadükten her geçtiğimde inanın o sahneyi hatırlıyorum ve 'Viyadük iyi ki yapılmış' demeden edemiyorum. Yol güzergahımızda  kısalma oldu, daha sağlıklı bir yola kavuştuk ve her şeyden önemlisi kazaların önüne geçmiş olduk.

Yapımına başlandığında her proje için 'yanlış uygulama', 'buraya uygun olmaz' veya 'hatalı' diye birçok dedikodu çıkar ama sonucunda herkes yapılan bu yerleri kullanır ve bir şekilde memnun kalır. Vatandaş açısından, esnaf açısından baktığımızda evet bazı sıkıntılar, problemler oluşuyor. Ama işin diğer boyutunda artık kullanılan ana yolların Malatya'ya yetmediği bir gerçek. Şehir büyümek ve gelişmek istiyor, büyürken de bazı sancıları çekmek zorunda kalıyor. Hayat hep şikayetle, eleştiriyle geçmiyor. Şikayet ettiğimiz noktalarda durup bakmalıyız, acaba şikayette bulunduğumuz noktaya hiç katkımız oluyor mu?

Toplum olarak alışmışız şikayet etmeye, farklı pencerelerden bakmayı beceremiyoruz. Hep görmek istediğimiz kötü yönlerden bakıyoruz. Hatırlıyorum çevreyolu alt geçidi yapılırken ben bile şikayet etmiştim. Sonucuna bakmadan değerlendirip kestirip atmıştık,. Burası bitmez, yıllar sürer, çamur deryasından geçemiyoruz diye veryansın etmiştik. Ama şimdi güzel bir alt geçide ve rahatlayan bir trafiğe sahip olduk.

Zor olan aslında herkesin bulunduğu ve şehrin merkezindeki alanlarda iş yapmaktır. Her gün o manzaralar ile karşı karşıya kaldığımız için sanırım bize çok uzun zaman alıyormuş gibi geliyor. Hiç bitmeyecek gibi düşünüyoruz. Ama her ne olursa olsun yavaş yavaş da gelişsek, sıkıntı ve problemler de olsa bu işleri yapanlardan memnun olmasak da bu şehirde yaşıyorsak dayanmak zorundayız ve sabırla sonucunu beklemeliyiz. Son dönemlerde Malatya; viyadüklerle, alt geçitlerle, ana yollarla, tali yollarla, çevre düzenlemeleri ile artık farklı bir görünüm kazanıyor. Yapılan altgeçitler, çevre yolu düzenlemesi meşakkatli olsa da sonunda halkın hizmetine sunuluyor.

Söz Beylerderesi Viyadüğü'nden açıldı, yapanların, sebep olanların ellerine sağlık diyorum. Memleketimize yapılan her yatırım, dikilen her bir ağaç, çakılan her bir çivi, gelecek nesillere daha sağlam, daha sağlıklı, daha yaşanılası bir memleket bırakmak içindir. Elbette ki hatalar olur, yanlış kararlar alınır önemli olan zamanında düzeltilip gereğinin yapılmasıdır. Hayatımızın her noktasında böyledir aslında. Yanlışlar, hatalar yapılır ama telafiler de devamında gelir ve daha yaşanılacak bir memleket ve hayat ortaya çıkar.