Vizesiz geçişe İtalya'dan tam destek

Bakan Bağış, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırması konusundaki girişimlerimize İtalya tam destek verecek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırma konusunda İtalya'nın tam destek sağlayacağını söyledi.

Resmi bir ziyaret için İtalya'da bulunan Bağış, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile bugün yaptığı görüşmede İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemileri hedef alan saldırısı ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreciyle ilgili konuların ele alındığını söyledi.

Bağış, İtalya Dışişleri Bakanlığı temaslarından sonra yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırması konusundaki girişimlerimize İtalya tam destek verecek" dedi.

Egemen Bağış, görüşmede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle ilgili sorunların da gündeme geldiğini belirterek, "Frattini'yle, Kıbrıs'la direkt ticaretin başlaması konusunda yaşanan süreci de değerlendirdik. İtalya da bizim gibi Annan planı sonrası KKTC vatandaşlarına haksız bir uygulama yapıldığını düşünüyor. Onlar da bir an evvel ambargoların kalkması konusunda desteklerini bizimle paylaşacaklarını ifade ettiler" diye konuştu.

İtalya'nın, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine öteden beri tam destek verdiğini hatırlatan Bağış, bu destekten dolayı Frattini'ye teşekkür ettiğini söyledi. Bağış, "Önümüzdeki dönemde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz girebilmesi için taleplerimizi vurguladık. Sayın Frattini de, özellikle Lizbon Antlaşması sonrasında yürürlüğe giren bazı hakların üye ülkelere ikili anlaşmalar yapma hakkı tanıdığını ve bu yüzden şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ilişkin İtalya olarak ne tür kolaylıklar sağlayabileceklerini incelemekte olduğunu belirtti. Frattini, AB'nin Türkiye'ye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizeyi kaldırmasına ilişkin süreci de destekleyeceklerini söyledi". dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, bugün Avrupa Politikaları Bakanı Andrea Ronchi, Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Lamberto Dini başkanlığındaki Senato Dışişleri Komisyonu, Temsilciler Meclisi AB Komisyonu Başkanı Mario Pescante ile biraraya gelmesinin ardından Luiss Guido Carli Üniversitesi;nde bir de konferans verecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir