Vodafone, Türkiye'de beşinci yılını kutluyor

İletişim şirketi 5 yılın sonunda Türkiye pazarına 11 milyar liraya yakın yatırım yapıp, yüzde 27'lik pazar payına ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 2005 yılı sonunda Türkiye'ye en büyük ikinci doğrudan yabancı sermaye yatırımı ile giriş yapan Vodafone'un, özellikle son iki yıldır yürüttüğü müşteri odaklı stratejik programı sayesinde beş  yıllık dönemi, 10,9 milyar liraya ulaşan toplam yatırım, 16,8 milyon abone, 3,7 milyar lira ciro ve yüzde 27,1 gelir pazar payı ile tamamladığını bildirdi.

Vodafone Türkiye, beşinci yılını Sabancı Müzesi bünyesindeki The Seed'de düzenlenen ve 2010-2011 mali yılı sonuçlarının da değerlendirildiği basın toplantısıyla kutladı.

Serpil Timuray, Vodafone Türkiye'nin 2009-2010 mali yılında başlatılan kayıtsız şartsız müşteri memnuniyetine odaklanan uzun dönemli stratejik program yürüttüğünü anımsatarak, ikinci yılını dolduran programın, iş sonuçlarında çok önemli rekor gelişmelere imza attığını anlattı.

Her yıl yüzde 30'dan fazla büyüdü

Toplam ciroyu da 3,7 milyar lira seviyesine getirdiklerine işaret eden Timuray, son bir yılda pazar payını 5,9 puan artırarak, yüzde 27,1 seviyesine ulaştırdıklarını söyledi.

FAVÖK marjını da pozitife çevirdiklerini ve FAVÖK seviyesinin de 12,1 olarak gerçekleştiğini belirten Timuray, şöyle konuştu:

"Yüzde 30,2 büyüme grafiği ile Türkiye'nin mobil iletişim sektörünün en hızlı büyüyen operatörü konumundayız. Vodafone Grubu bünyesinde de kurulu operatörler arasında en hızlı büyüyen kurulu operatör konumundayız. Gelir pazar payındaki son iki yılındaki performansımıza baktığımızda, 8,5 puan artış kaydettiğimizi görmekteyiz. Numara taşımada, Kasım 2008'den bugüne kadar açık ara liderliğimizi koruyoruz. Faturalı abone sayısını 2 misline çıkardık, data gelirlerinde 3 misli artış kaydettik, kurumsal segmentte ise yüzde 45 büyüme sağladık."

61,8 milyon mobil abonesi var

Timuray, son beş yılın mobil iletişim pazarında da önemli değişikliklerin, sektörü etkileyen yatırımların gerçekleştiği bir dönem olduğunu ifade etti. Timuray, mobil abone sayısının 61,8 milyon seviyesine geldiğini, telefon tüketiminin sabitten mobile kaydığını, mobil trafiğin toplam telefon içindeki payının beş yıl içerisinde de yüzde 40'tan yüzde 84'e çıktığını, abonenin aylık dakika kullanımının da 79 dakikadan 225 dakikaya yükseldiğini söyledi.

Mobil internetin Türkiye'de kullanımının yaygınlaşmasına dönük yatırımları olacağını bildiren Timuray, 2010 yılı Aralık sonu itibariyle 3G kapsama alanını nüfus kapsamasının yüzde 74'üne çıkardıklarını belirtti.

 İki yılda yüzde 78 büyüdü

Vodafone Türkiye Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Diego Galli, Vodafone mali yılının Nisan 2010'dan Mart 2011'e kadar olan kısmı kapsadığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Son iki yılda ciddi miktarda gelirde büyüme oldu. Bu çeyrek bölümlük bir gelir. İki sene önce gelirimiz 500 milyon liradan daha fazlaydı. Son çeyrekte ise gelir 1 milyar liraya çıktı. Yani iki sene içinde yüzde 78'lik bir büyüme oldu. Bu da sürekli bir büyümeden kaynaklanıyor ve bu da 5 çeyreklik dönemden geliyor. 2008 ve 2009 yılından sonra 2010 yılında istikrarlı büyüme olmaya başladı. Gelirimiz yıllık olarak yüzde 30-32 arasında oldu. Yıllık müşteri büyümesi yüzde 44 oldu, bu Vodafone grubunda rekordur. Vodafone, Türkiye'de en büyük gruptur. Vodafone Türkiye'de operatör olarak büyüyen gruptur, yüzde 30 oranında büyüdük. Pazar ise yüzde 4 oranında büyüdü. Gelirlere bakıldığında Türkiye'de pazar payında bir rekora ulaştı. Yüzde 27 oranında pazar payı, 8,5 iyileşme gösterdi. Ana rakip eksi 10. Bu artan bir müşteri tabanından kaynaklanıyor. Toplam müşteri sayısı 16,8 milyona ulaştık. 7,8 milyon faturalı müşterilerimiz var. Mobil internet kullanımı yaklaşık bir senede yüzde 12 oranında arttı ve 200 milyon liralık gelir kazandık. 3G'den önce bu gelir yüzde 7 oranındaydı. Faturalı hatta yüzde 8 oranında, faturasız hatlarda yüzde 6 oranında büyüdük."

Toplantıda, Vodafone Grup Üst Yöneticisi Vittorio Colao, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve BTK Başkanı Tayfun Acarer'in Vodafone'un beşinci kutladıkları mesajları yayınlandı.

Serpil Timuray ve İcra Kurulu üyeleri basın toplantısının ardından Vodafone Türkiye'nin beşinci pastasını kesti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir