Washington Post İncirlik'teki predatörleri yazdı

Washington Post, ABD Yönetiminin dünya çapında insansız hava araçları ile keşif operasyonları genişletmekte olduğuna dikkat çekerken İncirlik’te konuşlanmış "Predator"ler üzerinde durdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - ABD’nin dünyanın çeşitli bölgelerinde askeri insansız hava araçları ile yürüttüğü keşif faaliyetlerini giderek genişlettiği belirtilirken, İncirlik üssünde konuşlanmış "Predatör'ler ve gerçekleştirdikleri operasyonlara vurgu yapılıyor. Washington Post gazetesi, ABD’nin insansız hava araçlarına ilişkin geniş haberinde, İncirlik ile ilgili Türkiye’nin Obama Yönetiminden operasyona daha çok "uçuş saati" tahsis etmesi ve silahlı bir Reaper filosunu talep ettiğini ancak her iki talebine ABD yetkilileri ve Kongre üyelerinin "direndiğini" öne sürdü. "Operasyon genel olarak başarılı" olduğu görüşünü yansıtıldığı haberde "Predatör"lerin Türkiye’nin "sınır ötesi operasyonlarının önlenmesinde son derece etkin" oldukları iddiasına da yer verildi.

Washington Post, "ABD askeri insansız hava araçları ile keşif, ilan edilmiş savaş bölgeleri ötesindeki sıcak noktalara yayılıyor" başlığını taşıyan geniş haberine, insansız bir hava aracının Türkiye-Irak sınırına yakın bir noktaya çakıldığı anının "PKK gerillalarınca görüntülenerek YouToube’ye postalandığını anlatarak girdi.
"Kısa bir an için kaza, gizli bir ABD askeri keşif programı olan ‘Nomad Shadow’ Operasyonunu örten perdeyi kaldırdı" diyen gazete, ABD’ye ait "Predatör" araçlarının PKK’lıların hareketlerine ilişkin görüntülerini TSK’ye ilettiklerine dikkat çekti. Gazete, "Kasım 2011’den bu yana ABD Hava Kuvvetleri, uzun bir süre devam eden bölgesel bir ihtilafı bastırma amacıyla Türkiye’deki İncirlik Üssü’nde silahsız hava araçlarını uçuruyor" diye yazdı.
WPost, son 10 yıl Pentagon’un "terörle mücadele operasyonlarında devrim yaratan 400’den fazla Predatör, Reaper, Hunter, Gray Eagles ve diğer yüksek irtifa araçlarını" biriktirdiğini anlattığı haberinde, bu araçların Afganistan, Ortadoğu ve Afrika’da kullanıldığını, Nisan ayında Pentagon’un ilk defa Asya’nın Afganistan dışındaki bölgelerine de göndermeyi planladığı açıklandığını anımsattı.

"TÜRKİYE’DEN DAVET"

Haberin çok önemli bir bölümünü oluşturan ABD’nin İncirlik’teki faaliyetlerine ilişkin de W.Post, 2011 yılının son baharında Irak’taki operasyonlarda kullanılan dört adet "Predatör" aracının nasıl "Türkiye’nin daveti üzerine" İncirlik’e taşındığı da anlatıldı.
Söz konusu araçların Irak’ta "PKK savaşçılarının hareketlerini" izlediklerini belirten gazete "Türk liderleri, Amerikalıların Irak’tan ayrıldıklarında PKK’ya karşı işbirliğinin yok olacağından korkuyorlardı. Bu nedenle araçlar Türk topraklarına konuşlansın ve oradan casusluk misyonlarını sürdürsün diye davet etmişlerdi" dedi.

"TÜRKİYE’DE ARAÇLAR HASSAS BİR KONU"

ABD’li gazete, tarafların hiç birinin anlaşmayı kamuoyuna duyurmak konusunda istekli olmadığını, Obama Yönetiminin dünya çapındaki insansız hava araçları programı konusunda sessizlik empoze ettiğini kaydettikten sonra şöyle devam etti:
"Türk hükümeti, topraklarındaki Predatör'lerin varlığını kabul etti ancak robot tipi araçlar, hassas bir konu. Perşembe günü Pew Araştirması tarafından sonuçları yayımlanan dünya çapındaki bir anket, Türklerin yüzde 82’sinin, Obama Yönetiminin tüm dünyada aşırı unsurlara karşı insansız araçlarla saldırı kampanyasını onaylamadığını gösterdi."

"İNCİRLİKTE KÜÇÜK BİR KÖŞEYİ İŞGAL EDİYOR"

WPost haberinde İncirlik’teki operasyona ilişkin şu savları da dile getirdi:
"Başka yetkililerle yapılan mülakatlar ve Nomad Shadow konusunu aydınlatan devlet belgelerine göre, araçlar, yayılan İncirlik’teki üste göreli olarak küçük bir köşeyi işgal ediyor.
Araçlar ile ABD Hava Kuvvetleri’nin 414. Keşif Bölüğü ve özel şirket Battlespace Flight Services’ten 3 düzine kadar personel görevlidir."
Bu arada, eskiden "Nomad Shadow" operasyonunda görev yapan eski bir ABD Hava Kuvvetleri yetkisini kaynak göstererek araçların İncirlik’te sesi bastıran ekipman ile donatılmış bir hangarda tutulduklarını anlatan gazete, aynı yetkiliye dayanarak "Predatör"lerinden elde edilen görüntülerin Ankara’daki faaliyet gösteren ortak Türk-Amerikan füzyon birimine nasıl iletildiğini de yansıttı.
Operasyonun başından beri bazı ABD’li yetkililerin potansiyel fiaskolar konusunda kaygılandığ belirtildiği haberde bunun bir örneği olarak da 34 sivilin öldürüldüğü Uludere olayını gösterdi ve olay olduğunda Wall Street Journal tarafından yayımlaran savlar ve Türk hükümetinin açıklamaları anımsatıldı.

-TÜRK HÜKÜMETİNİN OBAMA YÖNETİMİNDEN "İKİ TALEP"-

W.Post, Uludere olayının Ankara ve Washington’daki yetkilileri arasında "hayal kırıklığı"nı artırdığını öne sürdüğü haberinde, "Türk hükümeti, uzun bir süreden beri Obama Yönetimi’ne operasyona daha fazla uçuş saati tahsis etmesi ve Türkiye’ye silahlı bir Reaper filosunu satması için baskı yapıyor. Ama ABD yetkilileri ve Kongre üyeleri her iki talebe karşı direniyorlar" yorumunu yaptı.

"OPERASYON GENEL OLARAK BAŞARILI"

Eski bir ABD savunma yetkilisine atfen "Pentagon, Türk ordusunun, araçlarla yapılan keşfin meyvelerini istediğini ancak bunlardan en iyi yararlanma yolları konusunda Amerikalılar ile istişareye isteksiz olduğu yönündeki kaygılarını dile getirdi" diyen gazete, buna karşın eski yetkilinin "Nomad Shadow" operasyonunu "genel olarak başarılı" olarak nitelediğine, sürekli gözetleme faaliyetlerinin PKK saldırılarını önlediğini söylediğine de dikkat çekti.

"SINIR ÖTESİ OPERASYONLARIN ÖNLENMESİNDE SON DERECE ETKİN OLDU"

İnsansız hava araçlarının, Türk ordusuna, Kuzey Irak’a çok sayıda asker göndermek yerine daha kısıtlı ve terörle mücadele operasyonları gerçekleştirme olanağını sağladığına işaret eden eski yetkili "Türklerin sınır ötesi operasyonlarının önlenmesinde son derece etkin oldu" sözlerini de kullandı