WSJ: Merkez Bankası haklı mıydı?

Wall Street Journal, "Türkiye'nin Merkez Bankası haklı mıydı" sorusuna yanıt aradığı analizinde, Türk ekonomisine ilişkin, "Rakamlar kesinlikle pembe gibi görünüyor" diye yazdı. Buna karşı gazete, "Bu durumda Başkan Erdem Başçı, şömine üstünde Nobel ödülü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Türk ekonomisine ilişkin son rakamların "pembe" bir tablo çizdiği belirtilirken, alışılmamış bir politika izlediği için tartışma yaratan Merkez Bankası'nın haklı olabileceği yorumları yapılıyor. Wall Street Journal gazetesi, "Türkiye'nin merkez bankası haklı mıydı" sorusuna yanıt aradığı analizinde, "Rakamlar kesinlikle pembe gibi görünüyor" dedikten sonra, "Bu durumda Başkan Erdem Başçı, şömine üstünde Nobel ödülü için yer açmaya başlamalı mıdır? Hayır, henüz değil" diye yazdı.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye'nin Merkez Bankası Haklı mıydı" başlığını kullandığı analizinde "dünyanın en az alışılmış para politikası"nın mimarı olan Merkez Bankası'nın son bir yılda "çok eleştirildiği"ni, derecelendirme kuruluşlarınca cezalandırıldığını, kıs kıs gülen uluslar arası iktisatçıların birçoğunun girişiminin kötü biteceğini söylediklerini" kaydetti.

"Veriler, kilit dengesizliklerin iyileşmekte olduğunu gösteriyor"

Ancak verilerin, ekonominin kilit dengesizliklerin iyileşmekte olduğunu gösterdiği için piyasada birçok kişinin Türkiye'nin politika belirleyicilerinin haklı olabileceğini düşünmek zorunda kaldığı belirtilen analizde bu çerçevede liranın değerlendirmesini, hisse ve tahvilin toparlandığının yanı sıra dış ticaret açığının Aralık ayında gerilediğini, bunun da hızlı büyüyen Türk ekonomisinin yeniden dengelenmekte olduğunu kanıtladığını yazdı.

"Morgan Stanley: merkez haklıydı"

WSJ, Merkez Bankası'nın "tartışmalı hareketleri"ne destek veren, Morgan Stanley'deki ekonomistlerin, son gelişmelerin Banka'nın haklı olduğunu kanıtladığını söylediklerini belirterek "Bu durumda Başkan Erdem Başçı, şömine üstünde Nobel ödülü için yer açmaya başlamalı mıdır? Hayır henüz değil" ifadelerini de kullandı.

"Merkez'in politikası, bir ay öncesine göre çok daha zekice görünüyor"

Merkez Bankası'nın politikasının sadece bir ay öncesine göre "çok daha fazla zekice" göründüğünü belirten gazete, "Ancak birçok analist, geçen yılda (liranın) yoğun satışlara katkıda bulunan dengesizliklerin henüz yok olmadığı uyarısını yapıyor" dedi.

Gazete ayrıca, Türk ekonomisinin "zayıf noktası" olarak nitelendirilen cari açığın hala yüksek olmayı ve büyük ölçüde spekülatif kısa vadeli yatırımlarla finanse edilmeyi sürdürdüğü, bunun da ekonomiye risklere açık bıraktığı yorumunu yaptı.

"Zayıflıklar, hala merkez'in politikasını raydan çıkartabilir"

ABD'li gazete enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini, Avrupa'daki finansal krizin bulaşma riskinin ılımlaşmış olsa da "açık bir tehlike" olmayı sürdürdüğünü savunduğu analizde, hep birlikte bu zayıflıkların, hala Merkez Bankası'nın "alışılmamış politikayı raydan çıkartabileceği", bunun da büyümeyi altüst edebileceğini ve hissiyatın olumsuzluğa dönüşmesi halinde sert bir inişe zorlayabileceği" uyarısını da yaptı.

Morgan Stanley'in Pazartesi günü yayımladığı bir notta Türkiye'nin, "hissiyat dibe vurması halinde sermaye akımlarında meydana gelebilecek ani bir değişikliğe en açık yükselen piyasalardan biri olduğu"nu söylediğine dikkat çekildiği analize şu sözlerle son verildi:

"Küresel güven yüksek olduğu bu günlerde Türkiye'nin merkez bankası, giderek piyasadan daha akıllıca hareket etmiş olabileceği gibi görünse de temel konulara, politika öncelliklere ve dış risklere ilişkin kaygılar, şampanyayı patlatmak için henüz erken olduğu anlamına geliyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir