Yabancılar artık lüks markalı ürünleri de Türkiye'den alıyor

İstanbul'un artık Milano, Paris, Londra ve New York gibi moda merkezine dönüşmesi ile yabancı turistlerin Türkiye'den lüks tüketim alışverişine başladığını söyleyen Demet Sabancı Çetindoğan, "Harvey Nichols'tan alışveriş yapan yabancı sayısında önemli bir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Grubu'nda 20 yıl tekstil alanında çalıştıktan sonra gruptan ayrılarak 2000 yılında kurduğu Demsa'yla perakende, turizm, inşaat, sağlık ve denizcilik alanında yoluna devam eden Demet Sabancı Çetindoğan, Türkiye perakende sektöründe yaşanan değişime işaret etti. Artık Türk tüketicisinin yanı sıra yabancı turistlerin de Türkiye'den lüks tüketim ürünleri aldığını belirten Çetindoğan, "Eskiden daha çok otantik kıyafetler, takılar, halı, deri, kilim gibi Kapalıçarşı uzantısı ürünler satılıyordu. Şimdi artık Amerikalı da dahil birçok yabancının İstanbul'dan lüks tüketim markalarını aldıklarını görüyoruz: Bizim mağazalarımızda alışveriş yapan yabancıların sayısında ciddi artış var" dedi.

İstanbul'un artık Milano, Paris, Londra ve New York gibi moda merkezine dönüşmesinin bu gelişmede etkili olduğunu kaydeden Çetindoğan, "Hatta İstanbul'un artıları var. Onun için tüm dünyanın gözü burada" dedi.

Her yıl %10 oranında büyümeyi hedefliyoruz

Mothercare, Guess ve Harvey Nichols'un da aralarında bulunduğu birçok markayla perakende sektöründe yer alan Demsa'nın Türkiye genelinde 98 mağazası bulunduğunu belirten Çetindoğan, "Biri Ankara diğeri İstanbul'da olmak üzere iki Harvey Nichols mağazamız var. Böyle büyük metrekareli işlerde birer tane olmasını uygun görüyoruz. Belki İzmir'de de bir mağaza olabilir" dedi. Çetindoğan, bunun dışında Brandroom adıyla kendilerinin de oluşturduğu perakende markası olduğunu dile getirdi.

Perakende sektöründe sürekli yeni markalara yatırım yaptıklarını anlatan Çetindoğan, müşteri beklentilerini öğrenmek için çok ciddi pazar araştırmaları yaptıklarını dile getirdi. Beklentilere göre markalarla işbirliğine gittiklerini kaydederek "Bundan sonraki süreçte yaklaşık olarak her yıl 10-12 mağaza açarak yüzde 10 büyümeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

5 milyon dolarlık 14 villadan 6'sını sattı

Grubun inşaat alanındaki faaliyetlerine değinen Çetindoğan, Kandilli'de kendi arsaları üzerinde inşa ettikleri 14 villadan oluşan Kandilli Konakları'ndan 6'sının satıldığını bildirdi. Çetindoğan, şöyle konuştu: "Fiyatları 4-5 milyon dolar arasında değişen villalardan 6'sı satıldı. Her villanın kendi bahçesi, havuzu, kapalı otoparkı bulunuyor. Projenin inşaatı bitti. Ancak iç dekorasyonu yapmadık. Bunlar zevke hitap eden şeyler olduğu için bir şekilde insanlar onu değiştirmek istiyor. Bu nedenle bir tane örnek daire yaptık. Burada tabağına kadar her şeyi koyduk."

"Maçka Oteli'ne Arap ve Amerikalı talip var"

Nişantaş‘ındaki eski Maçka otelinin de kendileri tarafından yapıldığını aktaran Demet Sabancı Çetindoğan, oteli 2013 yılının başlarında açmayı planladıklarını söyledi. Birkaç grupla otelin işletmesi için görüştüklerini aktaran Çetindoğan, "İkisi de ilk defa Türkiye'ye gelecek, ikisi de çok istekli. Biri Amerikalı, biri de Arap dünyasından"dedi.

Otelin altında kendilerine ait 8-9 müstakil marka olacağını dile getiren Çetindoğan, "Bu markaların hangileri olacağı konusunda görüşme halindeyiz. Bunlar lokasyonundan dolayı üst gelir grubuna hitap edecek" diye konuştu.

Muhafazakar kesim aksesuar alıyor

Demet Sabancı Çetindoğan, "Ürünlerimiz muhafazakar kesim dahil herkese hitap ediyor. Ancak kıyafetler günün modasına yönelik olduğu için muhafazakar kesim daha çok makyaj, aksesuar ve ev bölümünden alışveriş yapıyor" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir