Yağışlar hafta başına kadar sürecek

Sağanak nedeniyle dün Tuzla ve Kocaeli'de bir çok ev ve işyerini su bastı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, salı günü yurdu etkilemeye başlayan yağışlı ve serin havanın, hafta başına kadar Türkiye genelinde etkisini sürdüreceğini belirtti.

Çağlar, yarın Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer bölgelerin az bulutlu olacağını söyledi.

Yağışların Düzce, Zonguldak, Bartın, Sinop, Samsun, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Isparta ve Burdur çevrelerinde kuvvetli olmasının beklendiğini ifade eden Çağlar, şöyle konuştu:

"26 Haziran Cumartesi günü Marmara'nın doğusu, İç Ege, Göller Yöresi, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer bölgelerimiz az bulutlu geçecek. Yağışların, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya, Samsun, Ordu, Tokat, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Yozgat çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Yarın güneybatı bölgelerinde hava sıcaklığının 2 ila 4 derece azalacağını, doğu bölgelerinde 3 ila 5 derece yükseleceğini ifade eden Çağlar, hafta sonu sıcaklığın batıdan başlamak üzere bütün bölgelerde 2 ila 4 derece artacağını kaydetti.

Hava sıcaklığı iç kesimlerde 2 ila 4, doğu bölgelerde 4 ila 6 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgar genellikle güney ve güneybatı, zamanla Marmara'da kuzey ve kuzeybatı, İç Anadolu'da batılı yönlerden hafif arasıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında yer yer kuvvetli olarak esecek.

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışların; Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Balıkesir, Bursa ve Bilecik), Doğu Akdeniz (Adana'nın doğu ilçeleri, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmmaraş), Orta ve Doğu Karadeniz (Samsun, Ordu, Amasya, Tokat, Trabzon, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt) ile Zonguldak, Bartın, Düzce, Sivas, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Malatya, Elazığ, Şırnak, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli, Rize ve Artvin çevrelerinde aşırı yağış şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, taşkın, yıldırım düşmesi, dolu v.b) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması istendi.

Haziranda yağış rekoru

Haziran ayını oldukça yağmurlu geçiren Bursa'ya uzun yıllar ortalamasının 4, Çanakkale'ye 3 ve Balıkesir'e ise 2,8 katı yağış düştü.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, bu yıl haziran ayındaki hava şartları uzun yıllar ortalamasından farklı yaşanıyor.

Zaman zaman bunaltıcı sıcakların yaşandığı haziran ayında yağış rekorları da kırılıyor. Marmara ve civarı, özellikle son günlerde uzun yıllar ortalamasının çok üzerinde yağış aldı.

Bu yağıştan Bursa, en fazla etkilenen yerlerin başında yer aldı. Kuvvetli yağışların etkili olduğu kent, haziran ayında uzun yıllar ortalamasının (32,4) 4 katı üzerinde yağış alırken, metrekareye düşen toplam miktar 130,8 kilogram olarak gerçekleşti.

Çanakkale'ye düşen yağış ise uzun yıllar ortalamasının (20,1) yaklaşık 3 katı üzerine çıkarak metrekareye 60,5 kilogram oldu.

Balıkesir de bu ay bol yağış aldı. Uzun yıllar ortalamasının (18,3) 2,8 katı yağışın olduğu ilde miktar metrekareye 51,7 kilogram şeklinde gerçekleşti.

Yağışların bugün ve yarın şiddetini kaybederek devam edeceği ve hafta sonunda Marmara'yı terk edeceği bildirildi

Bazı illerde hava durumu

Bazı illerde bugün hava durumu ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:

İSTANBUL: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Öğle saatlerine kadar kuvvetli olması bekleniyor. (26)

ANKARA: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde kısa süreli sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı (24)

İZMİR: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı (27)

ADANA: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Sabah saatlerinde doğu ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. (32)

ANTALYA: Parçalı ve çok bulutlu, (31)

SAMSUN: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; öğle saatlerinden sonra kuvvetli olması bekleniyor. (23)

ERZURUM: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı (19)

DİYARBAKIR: Parçalı zamanla çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı (29)

Bölgelerde hava durumu

Yapılan son değerlendirmelere göre bugün bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

MARMARA: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; bölgenin doğusunda (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Balıkesir, Bursa ve Bilecik) kuvvetli olması bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, kuzey ve iç kesimleri aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz ile Batı Akdenizin iç kesimleri aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Sabah saatlerinde Adananın doğu ilçeleri, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmmaraş çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Zonguldak, Bartın ve Düzce çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Samsun, Ordu, Amasya, Tokat, Trabzon, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt kuvvetli, Rize ve Artvin çevrelerinde aşırı olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Erzincan, Tunceli, Bingöl, Malatya, Elazığ, Muş, Bitlis ve Şırnak çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı zamanla çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Öğle saatlerinden sonra Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Tuzla'da ev ve işyerlerini su bastı

Bu arada İstanbul'da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış nedeniyle Tuzla'da bir çok ev ve işyerini su bastı. Tuzla'daki Aydınlı, Şifa, İstasyon ve Mimar Sinan mahallesinde çok sayıda bodrum ve giriş katlarında bulunan ev ve iş yerleri su altında kaldı. Su baskınları nedeniyle evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşlar, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

E-5 Karayolu Bayramoğlu mevkisi İstanbul ve Ankara istikameti yağış nedeniyle uzun süre kapalı kalırken, yolda mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

Kocaeli'de yaşam felç oldu

Kocaeli'nin Gebze ve Çayırova ilçelerindeki sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Gebze'nin Mevlana, Gaziler, Beylikbağı, Adem Yavuz, Köşküçeşme, Mimar Sinan, Güzeller ve Arapçeşme mahallelerinde çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Söz konusu mahallelerdeki bazı sitelerde su göletlerinin oluşması nedeniyle vatandaşların dışarı çıkamadığı bildirildi. Çayırova ilçesinde de çok sayıda su baskını vakasının olduğu kaydedildi. Bu arada, Çayırova Beylikbağı ve Gebze Bayramoğlu mevkilerindeki su baskını nedeniyle D-100 Karayolu'nun Ankara istikameti tamamen ulaşıma kapandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir