Yaklaşık 4 bin FETÖ'cü hakim savcı meslekten ihraç edildi

Adalet Bakanı Gül, FETÖ'den dolayı yaklaşık 4 bin hakim savcının ihraç edildiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül FETÖ'den dolayı ihraç edilen hakim savcıların sayısını açıkladı.

Afyonkarahisar'daki Baro Başkanlığında Avukatlar Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Gül, yargılamanın adil bir şekilde sonuçlanması için avukatlık mesleğinin çok önemli katkısı olacağına dikkati çekerek şunları söyledi:

"Çünkü avukatlık, yargılamanın en yardımcı temel unsurudur. Avukatlık mesleği, özellikle hem eğitim boyutuyla, hem formasyon boyutuyla hepimizin koruması gereken ve daha iyi noktaya çıkarmamız gereken bir meslek grubu. Bu konuda, Adalet Akademisi'ni sadece hakim, savcılarımız için değil, avukatlarımız için de bir eğitim merkezi olarak düşünüyoruz. Özellikle FETÖ'cü hakim savcıların ihracıyla birlikte, çok yoğun bir şekilde yargıya hakim savcı alındı. Yaklaşık 4 bin FETÖ'cü hakim savcı ihraç edildi. 5 binin üzerinde hakim savcı alındı. Mahkemelerin yürüyen işlerinden dolayı, hatta eğitim dahi almadan kürsüye giden hakim savcılarımız oldu. Biz şimdi, eğitim almadan kürsüye çıkan hakim savcılarımızın da bir takvim çerçevesinde, hızlıca teorik eğitimlerini, pratik eğitimlerini alacak düzenlemeyi yapıyoruz. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra avukatlarımızın da yine noterlerimizin de istifade edebileceği bir akademi çalışmasıyla bu hususta çalışmamızı ortaya koymuş olacağız."

İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulaması

Abdulhamit Gül, 1 Ocak tarihinden itibaren iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulamasını faaliyete geçirdiklerini anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu: 

"İlk 3 ay itibarıyla sizlerle iş uyuşmazlığı dosyasındaki arabuluculuk rakamlarını paylaşmak isterim. 2018'in ilk üç ayında 81 bin 480 iş uyuşmazlığı dosyasında arabuluculuğa gidilmiştir. Bu dosyalardan 19 bin 695'inde anlaşmaya varılmış, 9 bin 757'sinde anlaşma sağlanamamış. Bu, uzlaşılan dosya itibarıyla yüzde 67'lik bir başarı demektir. Geçen yıl aynı dönemde mahkemelerde açılan dosya sayısı 78 bindir. Bu yıl ilk üç ayda mahkemelerde görülen, dosya açılan dava sayısı 9 bin 254. Yani yaklaşık dava sayısı yüzde 89 daha fazla azalmış. Bu her iki tarafın da işçinin de iş verenin de anlaşmayla masadan kalkması demek."

"İş yükünü azaltıp, mesleğin itibarını artıracak çalışma olacak"

Ceza davalarında da uzlaştırma müessesesiyle davaların yaklaşık yüzde 20'sinin tarafların uzlaşmasıyla sonuçlandığını anlatan Gül, "Mehmetçik Vakfına bağış yaparak, lösemili çocuklara yönelik vakıfa yardım yaparak, bir okulu temizleyerek, boya badanasını yaparak, bir takım çok güzel alternatif yöntemlerle taraflar uzlaşabilmektedir. Her iki taraf da mutlu bir şekilde el sıkışarak ayrılmaktadır. Hem hukuk hem ceza davalarında bu alanları izliyoruz. Daha da genişletilmesi için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu çalışma, iş yükünü azaltıp, mesleğin itibarını artıracak çalışma olacak." diye konuştu.

Gül, yargılamalarda hedef süre uygulamasını da başlatacaklarını dile getirerek, her davanın üzerinde bakanlık olarak çalıştıklarını bildirdi.

FETÖ mensuplarının yargıdan ihracıyla birlikte mesleğin yarısına yakınının gençlerden oluştuğunu ifade eden Gül, "Genç arkadaşlarımızın dinamizminin, heyecanının mesleğe, yargıya çok önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir