Yaklaşık 5 bin işçi 31 yıl aradan sonra 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı

Vali Güler, yasa dışı slogan atanlar polise mukavemet edenler ile ilgili tespitler yapıldığını ve herşeye rağmen bu olayın geçtiğimiz yıllara oranla daha sükunetle geçtiğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta kutlanıyor. DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve bazı siyasi parti ile sivil toplum kuruluşları, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı. Anma ve kutlama etkinlikleri kapsamında Taksim Meydanı'nda ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. İl Emniyet Müdürlüğü'nde de kriz merkezi kuruldu.

Şişli'de, DİSK Genel Merkezi yakınındaki bir gruba polis müdahale etti. Polis, gruba panzerlerle su sıkarak müdahalede bulundu. 2 kişi gözaltına alındı. Cihangir ve Kurtuluş'ta yüzleri maskeli gruplara polis tarafından müdahale edildi. Mecidiyeköy'den Taksim'e çıkmak isteyen kalabalık bir gruba polis müdahale etti. Çevik kuvvet ekiplerince biber gazı ve tazyikli su sıkılarak müdahale edilen grup, polis ekiplerine taşla saldırdı. Gruptakiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Öte yandan ara sokaklarda toplanarak Tarlabaşı'nı takiben meydana ulaşmak isteyen gruplar, polis engeliyle karşılaştı. Güvenlik güçlerine taş, sopa ve molotofkokteyli ile saldıran göstericilere polis, gaz bombası ile karşılık verdi. 21 kişi gözaltına alındı. Öte yandan Kocaeli'de D-100 kara yolunu kapatarak İstanbul'a yürümek isteyen gruba polis müdahale etti, 5 gösterici gözaltına alındı. İstiklal Caddesi'ne girişlerine izin verilmeyen bazı gruplar da Sıraselviler Caddesi'nde taşkınlık çıkardı. Bu gruba, polis ekipleri, tazyikli su ve biber gazı kullanarak müdahale etti. Burada yapılan kontrollerde 4 gösterici gözaltına alındı.

5 bin işçi 31 yıl sonra 1 Mayısı Taksim'de kutladı

Polis tarafından makul olduğuna karar verilen 5 bine yakın çalışan, KESK ve DİSK’in ana korteji eşliğinde 1 Mayıs kutlamaları için 31 yıl aradan sonra ilk kez Taksim Meydanına girdi ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bu meydanda kutladı. Taksim'e, 1977 olaylarından sonra ilk defa işçi kabul edildi. İşçi temsilcileri  Kazancı Yokuşu'nda 1977 1 Mayıs'ında hayatını kaybeden 18 işçi için karanfil bıraktılar.

Türk-İş'e bağlı yaklaşık 500 kişilik grup da Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na "1 Mayıs" yazılı çelenk bıraktı. Görevli polislerin üzerinde, "1 Mayıs İşçi, emek ve dayanışma gününüz kutlu olsun" yazılı karanfillerle karşıladığı grup adına konuşan Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu, "1 Mayıs 1977 yılında Taksim'de şehit olan arkadaşlarımızı anmak ve haklarımızı savunmak için Taksim'deyiz" dedi.

Türk-İş ve Hak-İş'ten çelenk

Kutlamalar kapsamında Türk-iş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki grup Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Yaklaşık 500 kişilik grup, Kadıköy'de gerçekleştirilecek mitinge katılmak üzere  Kadıköy'e hareket etti.

Hak-İş de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri, Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakarak andı.  Hak-iş Genel Başkanı Salim Uslu ile beraberindekiler,  Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

"İşte 1 Mayıs alanındayız"

Halaskargazi Caddesi'nden Taksim'e yürüyen DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve bazı siyasi parti ile sivil toplum kuruluşları da 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı. Taksim alanına çelenk bırakılmasının ardından katılımcılar, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamanın mutluluğunu Taksim Anıtı'nın etrafından toplanarak ve üzerine çıkarak ifade etti.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, burada katılımcılara hitap ederken, "30 yıldır 1 Mayıs'ın tatil edilme mücadelesi vardır. Yıllardır Taksim'in emekçi sınıfına açılmasını istedik. Burada yüz binlerce arkadaşımız buluşabilirdi. Her katılımcıya engel çıkardılar, gaz attılar. Buna rağmen işte Taksim'de, işte 1 Mayıs alanındayız" diye konuştu.

"Ankara'daki kutlamalar Sıhhiyede"

Ankara Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirilecek mitinge katılmak için sendika, meslek ve demokratik kitle örgütü ile bazı siyasi parti üyeleri, kortej oluşturarak meydana doğru yürüyüşe geçti.

 Sıhhiye Meydanı'na girişlerdeki arama noktasında polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.

"Her Yer Taksim, Her Yer 1 Mayıs" sloganlarıyla arama noktasına gelen Halkevleri grubu ile emniyet güçleri arasında arama noktasında gerginlik yaşandı.

Göstericiler, gerginliğin büyümesi üzerine, ellerindeki sopalar ve söktükleri kaldırım taşlarıyla polislere saldırdı.  Gaz bombası ve cop kullanan emniyet güçlerinin havaya ateş açtıkları da görüldü. Yaralanan bir polis memuru ambulansla hastaneye kaldırıldı.

"21 polisimiz yaralı"

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamaları sırasında şu ana kadar 108 kişinin gözaltına alındığını, 21 polisin yaralandığını belirterek, "Sivil vatandaşlarımızdan 20'ye yakın kişinin hastanelere ayakta tedavi edilmek üzere müracaatı olduğunu da biliyoruz" dedi.

Vali Güler, çeşitli yerlerde polise taş, molotofkokteyli, sapanla çelik bilye atarak ve kaldırım taşlarını sökerek saldırılar olduğunu söyledi.

İş yerlerine ve araçlara zarar veren, yasa dışı toplantı için zorlamak suretiyle alanlara gelmek isteyen gruplara, değişik noktalarda polisin zor kullanmak durumunda kaldığını ifade eden Güler, "Zor kullanmanın şartlarını polisimiz sabırla uyguladı. Çok az yerde gaz kullanılması söz konusu oldu ama gerekli olan kuvvetin de kullanılması zorunluluğu tabii ki doğdu" dedi.