Yan sanayide 2012 heyecanı

Otomotiv sanayiinin 2012 yılında yeni yatırımlara hazırlanması, talebi karşılamak isteyen yan sanayicileri harekete geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Ana sanayilerin 2012 yılında devreye alacağı yeni projeler ana sanayiye üretim yapan otomotiv yan sanayi firmalarını hareketlendirdi.

2012 yılında otomotivde yaşanması beklenen sıçrama için 2011'i yatırım yılı ilan eden yan sanayiciler ürün geliştirme, kapasite artırımı, makine ve tesis yatırımlarına odaklandı.

2011 sonlarında devreye alınacak Tofaş Fiat'ın Opel projesi ile 2012'de devreye alınacak olan Ford'un yeni Transit ve Reault'nun Clio 4 projesi otomotiv yan sanayicilerini 2012'ye kilitledi. Yan sanayiciler rekabet üstünlüğünü artırabilmek için bugünden harekete geçti. İspanyol Gestamp ortaklığıyla önemli büyüme kaydeden Bursalı Faik Çelik Holding, Ford'un Romanya'daki üretimi için fabrika kurmaya hazırlanırken, Fransız Faurecia da Ford'un yeni projeleri için Gölcük'te fabrika kuruyor.

2010 sonunda 41 yılın üretim rekorunu kırmaya hazırlanan amortisör üreticisi Maysan Mando ise Clio 4 ve Clio RS projelerinin geliştirme çalışmalarını Fransa'daki ekibiyle sürdürüyor. Aydınlatma parçası üreten Mako, 2012'de devreye alınması planlanan Renault'nun Clio 4 ile Ford'un Transit projesine tasarımını kendisinin yaptığı aydınlatma sistemlerini verecek. Renault, Fiat, Toyota ve Ford'a ürün gönderen Ermetal de devreye alınacak projelerden doğacak talebe cevap verebilmek için 10 bin metrekarelik alanda sac şekillendirme ve kaynak tesisi yapmaya başladı.

Beyçelik 30 milyon euro yatırım yapacak

Faik Çelik Holding CEO'su Baran Çelik, Holding bünyesindeki Beyçelik Gestamp'ın 2010 yılında 2008 rakamlarını yakaladığını belirterek, devreye girecek olan yeni OEM (Orginal Equipment Manufacturer/ana sanayi) projeleriyle büyümesini sürdüreceğini söyledi. Çelik, “Bu sene üretimde en büyük müşterilerimiz Tofaş Fiat, Ford Otosan, Renault, Dacia, Peugeot Citroen. Otosan Gölcük'te 2012 ortalarında devreye girecek olan yeni Transit üretimi için yatırım yapıyor. Biz de o projede yoğun bir şekilde yer alacağız. Renault Clio'nun yeni modeli, Fiat'ın da Opel'le anlaşması bize pozitif yansıyacak. 2011'de kapasite artışına yönelik ilave yatırım planlıyoruz. Yatırımlar 2012'de devreye girecek olan üretimlere yönelik olacak” dedi.

Demirtaş OSB'de 12 bin metrekarelik kalıp üretim tesisisin yanına yine aynı büyüklükte bir sıcak şekillendirme tesisi kurmaya başladıklarını belirten Çelik, “2012'de sıcak şekillendirme ve makineye 30 milyon euroluk yatırım yapacağız” diye konuştu. Ford'un Romanya'daki fabrikası için üretim yapmak üzere Craiova'da 8 bin metrekarelik alanda 7 milyon euro yatırımla bir tesis kurma kararı aldıklarını da ifade eden Çelik, 120 kişinin istihdam edileceği tesiste 2011 sonuna doğru üretime başlanacağını söyledi.

Faurecia Gölcük'te fabrika kuruyor

Fransız Faurecia da Ford'un yeni projeleri için Gölcük'te fabrika kuruyor. Nisan 2012'de devreye girecek olan Ford'un yeni transit projesi için yatırım kararı alan Faurecia, 'Just in Time' ürün beslemesi için montaj fabrikası kuracak. Plastik ve poliüretan enjeksiyon parçaları üretimini Orhangazi'deki fabrikasında sürdüren Faurecia; Ford, Renault, Toyota'ya doğrudan ürün gönderiyor. Faurecia Polifleks Otomotiv AŞ İnsan Kaynakları Müdürü Banu Balar, ilk olarak Orhangazi'deki fabrikanın kapalı alanını 24 bin 400 metrekareye çıkaracaklarını ifade ederek, Gölcük'teki yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: “2012 başında Ford'un yeni transit projesi devreye alınacak.

Ayrıca Renault'nun önümüzdeki günlerde yeni bir projesi var. İstihdamımız 570 kişiye çıkacak. Gölcük'te Ford'a yakın olmak için Just in Time bir fabrika kuracağız. Ana üretimimiz Orhangazi'de olacak. Fabrikamız Ford'un projesiyle eş zamanlı olarak Nisan 2012'de faaliyete girecek.”

Maysan Mando, Clio modelleri için Fransa'da

2010 sonunda 2 milyonluk amortisör üretimiyle 41 yılın rekorunu kırmaya hazırlanan Maysan Mando ise 2011 hedefini 3 milyon amortisör üretimine çıkardı. Projelerinde OEM oranını yüzde 65 seviyesine çıkaran Maysan Mando, yeni projeler için görüşmeler sürdürürken, Ar-Ge'sini de hızlandırdı.

Maysan Mando Genel Müdürü Erdal Elbay; Hyundai'nin Türkiye'de ürettiği tüm modeller Accent Era ve i20 ile Hyundai Avrupa'nın ürettiği Kia Venga ve ix20 modellerinin tüm geliştirme çalışmaları ve tedarikini firmalarının sağladığının altını çizerek, “Renault'nun Clio Sedan (Symbol) spektine ilave Clio 3 HB üretimine de başlıyoruz. 3 sene yüzde 100 ithal olan Renault amortisör tedariki gelecek sene itibari ile yüzde 100 yerlileşmiş olacak. Clio 4 ve Clio RS projelerinin de geliştirme çalışmaları Fransa'daki ekibimiz ile birlikte devam ediyor” dedi.

Mako, Renault ve Ford'a aydınlatma sistemleri verecek

Bu yıl 7.5 milyon aydınlatma parçası üreten Mako, Ar-Ge ve tasarım gücüyle OEM'lerin yeni projelerinde de çözüm ortağı olmak amacında. Mako, 2012'de yılında devreye alınması planlanan Renault'nun Clio 4 ile Ford'un Transit projesine tasarımını kendisinin yaptığı aydınlatma sistemlerini verecek.

Renault Fluence'ın far ve stopları ile elektrikli Fluence'ın farlarını da üretecek olan Mako, BMW ve Volvo'da da sis lambası olarak yer alıyor. Mako 2011 başında devreye girecek olan Day Running Light (DRL) projesi için de Mercedes ile numune aşamasında. Yatırımları ile ilgili bilgi veren Mako Genel Müdürü İbrahim İçöz, “2012'ye hazırlık için tüm prosesler gözden geçirildi, verimlilik çalışmaları yürütüldü. 40 bin metrekare kapalı alanın 25 binlik kısmında üretim yapılıyor. Diğer fabrikamızda ise 16 bin metrekarelik alanda üretim sürüyor. Kapasite kullanım oranımız yüzde 90'ın üzerinde ” dedi.

Farba VW için kendi tasarımlarını üretecek

Ar-Ge biriminde tasarlanan stop lambaları Alman otomotiv devi Volkswagen tarafından onaylanan Farba da Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. 2009'da Toyota Verso'nun stop lambaları üretimini de alarak krizi aşmayı başaran Farba şimdi de dünya otomotiv endüstrisinin önemli oyuncularından Alman Volkswagen'in yeni konsept aracı için yıllık 150 bin araçlık stop üretecek. Farba ve Volkswagen'in imzaladığı anlaşmaya göre, 2011 nisan ayında başlanacak olan stop üretimi Türkiye açısından da bir ilk oldu. Türkiye'de üretimi olmayan bir firma ilk kez yüksek volümlü tasarımlı bir işi yüzde 100 Türk sermayeli bir firmaya verdi.

Yeşilova, alüminyumda kapasitesini 2'ye katlayacak

Rusya'da ağır ticari araç üreticilerine tedarik sağlayan bir firma ile anlaşma aşamasında oldukları bilgisini veren Yeşilova Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, Rusya'ya montaja hazır alüminyum çerçeve göndreceklerini, nihai hedeflerinin ise Rusya'da üretime başlamak olduğunu ifade etti. Yeşilva Grup ayrıca yapacağı yeni hat yatırımıyla 1.000 ton/ay olan Bursa Hasanağa'daki fabrikasındaki alüminyum üretim kapasitesini 2011 yılında 2.200 ton/aya çıkarmaya hazırlanıyor.

Otomotiv sektörüyle ilgili de değerlendirmede bulunan Yeşilova, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “12 senede ihracatı 4 katına çıkarmak kolay değil. Otomotivin ihracat içindeki payı yüzde 15. Yani 2023'te 75 milyar dolarlık ihracat yapılması gerekir. Bunun için de ülkede en az 4 milyon araç üretilmesi gerekir. Bu da her yıl üretimin yüzde 25 artırılması demektir. Hedefler koyuluyor ama altının doldurulması gerek. Kriz döneminde ağır ticaride ciddi bir düşüş oldu. Bu yıl otobüs üretiminin de toparlanacağına inanıyorum. Böylece yaşanan sıkıntıları geride bırakacağız.”

Grammer, Ar-Ge gücünü yeni nesil koltukta kullanacak

Bu yılki yüzde 65'lik büyümesiyle istihdamını artıran otobüs ve kamyon sürücü koltuğu üreticisi Grammer, 2011'de yüzde 10 büyüme öngörüyor. Ar-Ge merkezinin Bursa'ya kaydırılmasının ardından Almanya'nın bazı projelerini de üretmeye başlayan Grammer, 1 Aralık'tan itibaren de Ar-Ge merkezi teşvikinden yaralanmaya başladı. Ar-Ge'de 60 kişi istihdam eden Grammer'in 2011'de üniversite sanayi işbirliğini artırarak yeni nesil koltuk üretiminde önemli kazanımlar sağlamayı hedeflediğini aktaran Türkiye Genel Müdürü Tuna Arıncı, “Çalışanlarımızı Ar-Ge merkezi ve tren işine kanalize ettik. Koltukta Ar-Ge merkezi olan ilk firmalardanız. Üretimdeki otobüs, tren, minibüs koltukları oranını 2013'e kadar yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkarmayı planlıyoruz. Hafif raylı sistem ve tren projeleri ağırlık kazanacak. Ağır vasıtada 2012 için de umutluyuz” dedi.

Ermetal'den sac ve kaynak tesisi yatırımı

Ermetal CEO'su Yesari Süalp ise bu yıl yüzde 6 büyüme kaydettiklerini aktardı. Süalp şöyle konuştu: “2011'de de aynı oranda büyüyeceğiz. 2012'de devreye girecek olan yeni projeler iş hacmini etkileyecek ama ciroya yansımayacak. 2011 düzenli bir yıl olacak. Ama asıl sıçrama 2012'de olacak.

10 bin metrekarelik alanda 4.5 milyon euroluk yatırımla sac şekillendirme ve kaynak tesisi yapımına başladık. 2011 Mart sonunda tamamlanacak. Yeni projelerdeki işlem hacmimize göre pres, makine gibi yatırımlara geçeceğiz. Ermetal olarak 700 kişiye istihdam sağlıyoruz. Kriz öncesi rakamlara döndük.”

İhracat yıl sonu 18 milyar $'a ulaşacak

OİB verilerine göre Ocak-Kasım döneminde ürün grupları baz alındığında en fazla ihracatı binek otomobilleri gerçekleştirdi. Bu grupta 5,6 milyar dolarlık ihracat kaydı yapılırken, bunu 4,8 milyar dolarla otomotiv yan sanayi, 2,9 milyar dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ürün grubu izledi. Aralık ayı rakamlarının da eklenmesiyle 2010 yılı otomotiv ihracatının 18 milyar dolara ulaşacağı bekleniyor.

Avrupa'nın üretimi daha da daralacak

Orhan Sabuncu /Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Otomotivde iç pazar ve üretim rakamları açısından bu yılın sonunda 2008 rakamları yakalanacak. İhracatta ise 2008'in rakamlarının gerisinde kalırız. 2011'de iç pazar ve üretimde bu yılın yüzde 5 üzerine çıkılması öngörülüyor ve 2011'de 1 milyon 200 bine yakın araç üretilmesi bekleniyor. Tabii iç pazarın da iyi olacağı varsayılarak bu rakam söyleniyor. 2011 sonunda 20 milyar dolar ihracat beklentimiz var. Bunda ana sanayilerin yeni projelerinin de etkisi bulunuyor. 2012'de devreye alınacak projeler var. Avrupa şu anda bütçe kısıtlaması içinde. Kasım sonu itibariyle 2009'a göre trafiğe çıkan araç yüzde 5.5 geriledi.

2. yarı ortalamasında da yüzde 10 oranında bir düşüş var. Ama Türkiye'ye baktığınızda üretim ve ihracat artışı görebiliyorsunuz. Avrupa'daki üretim de Çin, Hindistan yani Uzakdoğu, Türkiye, BRIC ülkeleri yükseldikçe birleşik kaplar etkisi gibi gerilemek zorunda. Avrupa'da daralma olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir