Yangın algılama sistemi çalışmıyor
Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki incelemede, saptanılan eksiklikler rapor haline getirildi
BURSA - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki yangınla ilgili ön inceleme ve değerlendirme raporunu açıkladı.
TMMOB Bursa İKK Sekreteri Erdal Aktuğ, hastane önünde, teknik heyet adına yaptığı basın açıklamasında, yangının çıktığı gün, 2. bodrum katından çatı katına kadar yaptıkları incelemede, saptadıkları eksikliklerin rapor haline getirildiğini belirtti.
Ön inceleme ve değerlendirme raporu
Aktuğ'un verdiği bilgiye göre, ön inceleme raporunda özetle şu tespitlere yer verildi:
"1-Hastanede 'yangın algılama sistemi' bulunmakta, ancak çalışmamaktadır. Yangın Algılama Sistemi'ni besleyen akü grupları 'power fault' konumda olup, bu durum akülerin şarjlarının bitmiş olduğunu ve sistemin çalışmadığını göstermektedir.
2-Mevcut elektrik tesisatının dizaynında kullanılan kablolar, halojen free (halojenden arındırılmış) değildir. Tesisat şaftında ve asma tavan içinde, algılama sistemi öngörülmemiştir.
3-Hastanenin yangın çıkan bölümünde, mimari projeye uygun olmayan mekanlar ve fonksiyonlar sonradan oluşturulmuştur.
4-165 x 65 cm. ölçülerindeki 'Kablo Bacası'ndan hem elektrik tesisatı hem de yangını daha da büyütebilecek oksijen gibi yakıcı gazların hatları geçirilmiştir.
5-Kablo bacası, doğrudan çıkış eksenli yerine, zemin katta 90 derecelik iki dirsekle yatayda uzatılmış ve U formu verilerek tekrar yükseltilmiştir. Kablo bacası, mimari projede '20a-W' aksında olup, sadece zemin katta (20a-V2) aksına kaydırılarak, dikey sürekliliği bozulmuştur.
6-Kablo bacasında, katlar arasında alev ve dumanı engelleyecek veya geciktirecek 'Yangın şiltesi, yangın şapı' yok.
7-Bloklar arasında yangın ve dumanın yayılımını engelleyecek 'Yangın kompartımanları ve önleyiciler yapılmamıştır.
8-Kablo bacası müdahale kapağının 'yoğun bakım ünitesi' içine açılacak şekilde konumlandırılması yanlıştır.
9-Mimari, statik, elektrik, yangın ve mekanik tesisat projeleri ilgili meslek odalarının denetiminden geçirilmemiştir.
10-Hastanede ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri gibi birimlerdeki elektrik tesisatında 'Topraklama Yönetmeliği'ne uygun 'IT Sistem" kullanılmamıştır.
11-Bazı yangın koruma amaçlı 30-300 mA eşik değerli artık akım anahtarı ve toroid akım trafolu röleler, devre dışı bırakılmıştır. Pano odalarında acil durum yönergeleri bulunmamaktadır."
Bakan Akdağ: İlk tespit, binanın proje yapımında değişiklikler var
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 8 kişinin hayatını kaybettiği Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinin projesinde, başlangıçta yer almayan bazı değişikliklerin yapıldığını belirterek, bunun da yangının 5. kata kadar çıkmasına neden olabileceği yönünde ilk tespitlerin bulunduğunu bildirdi.
Akdağ, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesindeki yangına ilişkin TBMM'de gazetecilere bilgi verdi. Yapılan çalışmalar sonucunda ilk bilgilerin ortaya çıktığını belirten Akdağ, kesin kanaat ortaya koymanın ise henüz erken olduğunu ifade etti. Akdağ, binanın 2002 yılında, SSK hastanesi olarak tamamlandığını, Sağlık Bakanlığına ise 2004 yılında geçtiğini belirtti.
Akdağ, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde hayatını kaybedenlerin ölüm nedenlerinin net olarak bilinmediğini, buna ilişkin sonuçların hızla verilmesi için adli tabiplikle görüştüğünü belirterek, "Hastaların dumandan mı yoksa taşıma sırasında oksijensiz kaldığı için mi öldüğünü cuma günü öğrenebileceğiz" dedi.
Bakan Akdağ, "Yoğun bakımda kalan 2 hastanın zaten beyin ölümü gerçekleştiğini, yangın çıkmasaydı da bir anlamda öleceklerini ima ettiniz" diyen gazeteciye, şöyle karşılık verdi:
"Ben böyle bir şey ima etmedim. Böyle bir ifadem asla olmadığı gibi böyle bir zihniyetim de asla olamaz. Yoğun bakımdaki hastalarımız, buradan tahliye edilirken hayatlarını kaybettiler. Onların zaten durumları, hastalıkları ağırdı. Hatta ikisinin, beyin ölümüne yakın hastalar olduğu ifade edildi. Bu asla, 'bu hastalar zaten öleceklerdi, bu şekilde öldüler' anlamına gelmez. Böyle bir şeyi ben asla söylemem."
Hastaneye, "Akıllı Bina" denildiğinin anımsatılmasına karşılık Bakan Recep Akdağ, şöyle dedi:
"Bu binaya niçin akıllı bina denildiğini ben bilmiyorum, kim dedi, neden dedi? Bu binaların, 1990'lı yıllarda inşaatına başlanmış, inşaatı çok uzun sürmüş. Bizim tasarladığımız, inşaatını yaptığımız binalarla kıyaslandığında teknolojik, teknik açıdan bugünkü binaların seviyesinde binalar değil. Kim, ne zaman böyle bir binaya akıllı bina dedi, bu neden kamuoyunda bu şekilde konuşulmaya başlandı bilmiyorum. Bina, bildiğimiz, söylediğim yılların teknolojisiyle yapılmış, inşaatı uzun sürmüş bir hastane binası."